Cichorium intybus
Όνομα Φυτού | Cichorium intybus |
Ελληνική Ονομασία | Κιχώριο το Ίντυβο |
Λαϊκή Ονομασία | Ραδίκι, Πικραλίδα, Πίκρα, Πικροκόλλα, Πικρομάρουλο, Σταμνάγκαθο, Παπαδουλιά |
Οικογένεια φυτών | Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή) |
Χαρακτηριστικά Φυτού | Πολυετής πόα ύψους έως 1m, με πτεροειδή ή λογχοειδή, οδοντωτά φύλλα και κυανά άνθη σε ταξιανθία. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και η συγκομιδή από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο. |
Περιοχή | Ήπειρος |
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες | Ρίζα, υπέργεια τμήματα φυτού |
Δραστικές Ουσίες | Ιντυβίνη (πικρός παράγοντας), ινουλίνη (20-50%), φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, σεσκιτερπένια, κινναμικό οξύ, ανθοκυανίνες, υδροξυκινναμικό οξύ, λεύκωμα, ανόργανα άλατα (νιτρικά, θειϊκά, φωσφορικά) |
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές | Χρησιμοποιείται ως τονωτικό, βελτιωτικό της πέψης, χολαγωγό,καθαρτικό και διουρητικό. Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος για την αντιμετώπιση του ίκτερου, των ηπατικών πόνων, της διόγκωσης του ήπατος, των κωλικών, της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Στην λαϊκή ιατρική, παρασκευάζοταν από τις καβουρδισμένες ρίζες του φυτού ένα υποκατάστατο του καφέ με ορεξιογόνες και τονωτικές ιδιότητες. |
Τρόπος Χορήγησης | Χορηγείται για την αντιμετώπιση διαφόρων ηπατικών νοσημάτων υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία κουταλιά αποξηραμένης ρίζας και φύλλων βράζει σε ένα φλυτζάνι νερό, 2-3 φλυτζάνια την ημέρα). Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
|
Ανεπιθύμητες Ενέργειες | Μπορεί να δημιουργηθεί διασταυρούμενη αντίδραση με γύρη σημύδας προκαλώντας σύνδρομο στοματικής αλλεργίας. |
Βιβλιογραφία | 1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, Β' τόμος, σελίδες: 454-456 2) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 219-220 3)Zlatanov, M. D., Antova, G. A., Angelova-Romova, M. J. and Teneva, O. T. (2012), Lipid composition ofCastanea sativa Mill. and Aesculus hippocastanum fruit oils. J. Sci. Food Agric.. doi: 10.1002/jsfa.5917 4)http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jsfa.5917/abstract;jsessionid=B4E74AB505B05D2FEB8A1089AB98C53F.d04t04?systemMessage=Wiley+Online+Library+will+be+disrupted+on+15+December+from+10%3A00-12%3A00+GMT+%2805%3A00-07%3A00+EST%29+for+essential+main 5)http://www.reherb.eu/el/content/cichorium-intybus 6)http://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/579319/ |