Όνομα Φυτού |
Olea europaea |
Ελληνική Ονομασία |
Ελιά η ευρωπαϊκή, Ελιά η κοινή |
Λαϊκή Ονομασία |
Λιόδεντρο, Μεσόκαρπη, Λιανοληά |
Οικογένεια φυτών |
Oleaceae (Ελαιοειδή) |
Χαρακτηριστικά Φυτού |
Αειθαλές δέντρο ύψους 10-15m, με αντίθετα, μυτερά, λογχοειδή φύλλα, τα οποία στο επάνω μέρος τους έχουν σκούρο πράσινο χρώμα, ενώ στο κάτω ασημί. Τα άνθη της είναι μικρά, λευκά, ερμαφρόδιτα και αρωματικά. Οι καρποί είναι μικροί, πράσινοι ή ιωδόμαυροι, συνήθως μικρότεροι στα άγρια φυτά. Η ανθοφορία γίνεται από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και η συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο. |
Περιοχή |
Πεδινές και ημιορεινές περιοχές Νομού Πρεβέζης (Πρέβεζα, Πάργα, Θεσπρωτικό, Λακκοπούλα Σουλίου), Νομού Άρτας (Κομπότι, Πέτα), Νομού Θεσπρωτίας (Σύβοτα,Πέρδικα, Παραμυθιά) |
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες |
Φύλλα, καρποί |
Δραστικές Ουσίες |
Σημαντικότερες δραστικές ουσίες είναι οι φαινολικές ενώσεις, ελευρωπαΐνη (ελαιοπικρίνη) και υδροξυτυροσόλη (3,4-διυδροξυ-φαινυλαιθανόλη). Στα φύλλα υπάρχουν επίσης 3,4-διυδροξυφαινυλεστέρες και γλυκοσίδια φλαβονοειδών (ρουτίνη και λουτεολίνη), καφεϊκό, γαλλικό, μηλικό και βανιλικό οξύ, βιταμίνες και ρητίνες. Από τους καρπούς απομονώνονται τα φαρμακευτικά έλαια: ελαϊνη, ολεϊνη, παλμιτίνη, σκαρίνη, αραχιδίνη και χοληστερόλη. |
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές |
Η ελιά έχει τονωτικές, στυπτικές, αντιπυρετικές, καθαρτικές, αγγειοδιασταλτικές, υπολιπιδαιμικές και υπογλυκαιμικές ιδιότητες. Δρα ευεργετικά σε ορισμένα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της LDL-χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, οι πολυφαινόλες των φύλλων του φυτού αναστέλλουν την συγκόλληση των αιμοπεταλίων, δρώντας έτσι ανασταλτικά στο σχηματισμό θρόμβων. Αξίζει να σημειώθεί ότι σειρά πειραματικών μελετών, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά μεγάλου κύρους, έδειξε πως η ελευρωπαϊνη προστατεύει το μυοκάρδιο κουνελιών και αρουραίων από τις βλάβες που προκαλεί η ισχαιμία-επαναιμάτωση (συνθήκες εμφράγματος μυοκαρδίου). Το έγχυμα του φυτού λαμβάνεται για τη θεραπεία της χολολιθίασης, των κωλικών του νεφρού, του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μυκητιάσεις, βακτηριδιακές μολύνσεις και ιώσεις, όπως η κοινή γρίπη και ο έρπης. |
Τρόπος Χορήγησης |
Το ελαιόλαδο , κυρίως εκείνο της πρώτης έκθλιψης, χωρίς την παρέμβαση ζεστού νερού καθώς και το αγουρόλαδο χρησιμοποιήθηκαν εδώ και αιώνες σαν βασικά εργαλεία στην λαϊκή θεραπευτική. Κατά τον Πλίνιο και άλλους εμπειρικούς θεραπευτές της αρχαιότητας το εκλεκτότερο όλων των τύπων ελαιολάδου ήταν της αγριελιάς, και το «Ομφάκινον», το λάδι που προέρχεται από την απαλή σύνθλιψη της σάρκας της ελιάς, χωρίς όμως να σπάσει το κουκούτσι. Το ελαιόλαδο βρίσκει εφαρμογές στην λαϊκή θεραπευτική σαν χολαγωγό και καθαρτικό. Υπό τη μορφή εγχύματος χορηγείται ως μαλακτικό και επουλωτικό σε εκζέματα, ψωρίαση, τραυματισμούς και εγκαύματα. Το αφέψημα των ξηρών φύλλων της ελιάς χορηγείται επίσης, ως αντιϋπερτασικό και υπογλυκαιμικό (τσάι, βράζονται 225g ξηρών φύλλων σε 4,5lt νερό - ένα φλυτζάνι του τσαγιού, 3 φορές την ημέρα προ φαγητού).
|
Ανεπιθύμητες Ενέργειες |
Δεν έχει αναφερθεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια. |
Βιβλιογραφία |
1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, A' τόμος, σελίδες: 214-216, 2)http://botanotherapia.blogspot.gr/2013/02/olea-europaea.html 3)http://www.emedi.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%B2%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1/item/859-%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82.html#.VIaJyDGsWDQ 4)http://www.iama.gr/ethno/mytilini/moulas.html 5)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-233-olea%20europaea%20%20(olive).aspx?activeingredientid=233&activeingredientname=olea%20europaea%20%20(olive) 6)http://www.herbwisdom.com/herb-olive-leaf.html 7)http://health-from-nature.net/Olive.html;7) Andreadou I, Benaki D, Efentakis P, Bibli SI, Milioni AI, Papachristodoulou A,
Zoga A, Skaltsounis AL, Mikros E, Iliodromitis EK. The Natural Olive Constituent
Oleuropein Induces Nutritional Cardioprotection in Normal and Cholesterol-Fed
Rabbits: Comparison with Preconditioning. Planta Med. 2014; 8) Andreadou I, Mikros E, Ioannidis K, Sigala F, Naka K, Kostidis S, Farmakis D,
Tenta R, Kavantzas N, Bibli SI, Gikas E, Skaltsounis L, Kremastinos DT,
Iliodromitis EK. Oleuropein prevents doxorubicin-induced cardiomyopathy
interfering with signaling molecules and cardiomyocyte metabolism. J Mol Cell
Cardiol. 2014;69:4-16 |