Vitis vinifera

Vitis vinifera, Άμπελος η οινοφόρος, Ampelidaceae, Vitaceae (Αμπελίδες), Τρυγικό οξύ, μηλικό οξύ, υδατάνθρακες (κυρίως δεξτρόζη και φρουκτόζη), πηκτίνη, ταννίνες, οινοσίδιο (κυανιούχο γλυκοσίδιο), φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (κερσετίνη, ρουτίνη, καμφερόλη, λουτεόλη, τοκοφερόλες, προανθοκυανιδίνες), άμυλο, κόμμι, ασβέστιο, λιπαρά οξέα και αιθέριο έλαιο. Ο χυμός του καρπού του περιέχει ξανθοφύλλη, καροτίνη, βιταμίνες A, B, C, Ε, οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, λιμονικό οξύ, μυρμηκικό οξύ). Τα κουκούτσια των καρπών του περιέχουν 20% αιθέριο έλαιο, δεψικές ουσίες και πηκτίνες.
Vitis vinifera, Άμπελος η οινοφόρος, Ampelidaceae, Vitaceae (Αμπελίδες), Τρυγικό οξύ, μηλικό οξύ, υδατάνθρακες (κυρίως δεξτρόζη και φρουκτόζη), πηκτίνη, ταννίνες, οινοσίδιο (κυανιούχο γλυκοσίδιο), φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (κερσετίνη, ρουτίνη, καμφερόλη, λουτεόλη, τοκοφερόλες, προανθοκυανιδίνες), άμυλο, κόμμι, ασβέστιο, λιπαρά οξέα και αιθέριο έλαιο. Ο χυμός του καρπού του περιέχει ξανθοφύλλη, καροτίνη, βιταμίνες A, B, C, Ε, οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, λιμονικό οξύ, μυρμηκικό οξύ). Τα κουκούτσια των καρπών του περιέχουν 20% αιθέριο έλαιο, δεψικές ουσίες και πηκτίνες.Vitis vinifera, Άμπελος η οινοφόρος, Ampelidaceae, Vitaceae (Αμπελίδες), Τρυγικό οξύ, μηλικό οξύ, υδατάνθρακες (κυρίως δεξτρόζη και φρουκτόζη), πηκτίνη, ταννίνες, οινοσίδιο (κυανιούχο γλυκοσίδιο), φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (κερσετίνη, ρουτίνη, καμφερόλη, λουτεόλη, τοκοφερόλες, προανθοκυανιδίνες), άμυλο, κόμμι, ασβέστιο, λιπαρά οξέα και αιθέριο έλαιο. Ο χυμός του καρπού του περιέχει ξανθοφύλλη, καροτίνη, βιταμίνες A, B, C, Ε, οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, λιμονικό οξύ, μυρμηκικό οξύ). Τα κουκούτσια των καρπών του περιέχουν 20% αιθέριο έλαιο, δεψικές ουσίες και πηκτίνες.Vitis vinifera, Άμπελος η οινοφόρος, Ampelidaceae, Vitaceae (Αμπελίδες), Τρυγικό οξύ, μηλικό οξύ, υδατάνθρακες (κυρίως δεξτρόζη και φρουκτόζη), πηκτίνη, ταννίνες, οινοσίδιο (κυανιούχο γλυκοσίδιο), φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (κερσετίνη, ρουτίνη, καμφερόλη, λουτεόλη, τοκοφερόλες, προανθοκυανιδίνες), άμυλο, κόμμι, ασβέστιο, λιπαρά οξέα και αιθέριο έλαιο. Ο χυμός του καρπού του περιέχει ξανθοφύλλη, καροτίνη, βιταμίνες A, B, C, Ε, οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, λιμονικό οξύ, μυρμηκικό οξύ). Τα κουκούτσια των καρπών του περιέχουν 20% αιθέριο έλαιο, δεψικές ουσίες και πηκτίνες.Vitis vinifera, Άμπελος η οινοφόρος, Ampelidaceae, Vitaceae (Αμπελίδες), Τρυγικό οξύ, μηλικό οξύ, υδατάνθρακες (κυρίως δεξτρόζη και φρουκτόζη), πηκτίνη, ταννίνες, οινοσίδιο (κυανιούχο γλυκοσίδιο), φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (κερσετίνη, ρουτίνη, καμφερόλη, λουτεόλη, τοκοφερόλες, προανθοκυανιδίνες), άμυλο, κόμμι, ασβέστιο, λιπαρά οξέα και αιθέριο έλαιο. Ο χυμός του καρπού του περιέχει ξανθοφύλλη, καροτίνη, βιταμίνες A, B, C, Ε, οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, λιμονικό οξύ, μυρμηκικό οξύ). Τα κουκούτσια των καρπών του περιέχουν 20% αιθέριο έλαιο, δεψικές ουσίες και πηκτίνες.Vitis vinifera, Άμπελος η οινοφόρος, Ampelidaceae, Vitaceae (Αμπελίδες), Τρυγικό οξύ, μηλικό οξύ, υδατάνθρακες (κυρίως δεξτρόζη και φρουκτόζη), πηκτίνη, ταννίνες, οινοσίδιο (κυανιούχο γλυκοσίδιο), φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (κερσετίνη, ρουτίνη, καμφερόλη, λουτεόλη, τοκοφερόλες, προανθοκυανιδίνες), άμυλο, κόμμι, ασβέστιο, λιπαρά οξέα και αιθέριο έλαιο. Ο χυμός του καρπού του περιέχει ξανθοφύλλη, καροτίνη, βιταμίνες A, B, C, Ε, οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, λιμονικό οξύ, μυρμηκικό οξύ). Τα κουκούτσια των καρπών του περιέχουν 20% αιθέριο έλαιο, δεψικές ουσίες και πηκτίνες.Vitis vinifera, Άμπελος η οινοφόρος, Ampelidaceae, Vitaceae (Αμπελίδες), Τρυγικό οξύ, μηλικό οξύ, υδατάνθρακες (κυρίως δεξτρόζη και φρουκτόζη), πηκτίνη, ταννίνες, οινοσίδιο (κυανιούχο γλυκοσίδιο), φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (κερσετίνη, ρουτίνη, καμφερόλη, λουτεόλη, τοκοφερόλες, προανθοκυανιδίνες), άμυλο, κόμμι, ασβέστιο, λιπαρά οξέα και αιθέριο έλαιο. Ο χυμός του καρπού του περιέχει ξανθοφύλλη, καροτίνη, βιταμίνες A, B, C, Ε, οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, λιμονικό οξύ, μυρμηκικό οξύ). Τα κουκούτσια των καρπών του περιέχουν 20% αιθέριο έλαιο, δεψικές ουσίες και πηκτίνες.
Όνομα Φυτού Vitis vinifera
Ελληνική Ονομασία Άμπελος η οινοφόρος
Λαϊκή Ονομασία Αμπέλι, Κλήμα.
Οικογένεια φυτών Ampelidaceae, Vitaceae (Αμπελίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Αναρριχώμενος, φυλλοβόλος θάμνος ύψους έως 35m, με μεγάλα, πλατιά, παλαμοειδή, λεία, πράσινα το καλοκαίρι και κόκκινα το φθινώπορο φύλλα και μικρά, πράσινα άνθη σε ταξιανθίες. Ο εδώδιμος καρπός του φυτού έχει διαφορετικά σχήματα (στρογγυλός ή μακρόστενος), μεγέθη (μεγάλος ή μικρός) και χρώματα (κίτρινο, πράσινο, βιολετί ή ακόμα και μπλε) και έχει τη μορφή ραγών σε βότρεις (τσαμπιά σταφυλιού). Ο κορμός του φέρει πολλές διακλαδώσεις και αρκετούς βραχίονες, βλαστάρια και έλικες, με τους οποίους αναρριχάται. Οι βλαστοί, στην πορεία του χρόνου, γίνονται ξυλώδεις βραχίονες (οι γνωστές "κληματόβεργες"), εκ των οποίων φύονται τα φύλλα με ένα μίσχο. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, η οποία ξεκινά συνήθως μετά τον τρίτο χρόνο και με το κατάλληλο κλάδεμα.
Περιοχή Ήπειρος. Στην Ελλάδα συναντάμε πολλές ποικιλίες του συγκεκριμένου είδους όπως: Σουλτανίνα, Κέρινο, Μοσχοφίλερο, Ξινόμαυρο, Φράουλα, Βικτώρια, Αττική, Καρντινάλ, Ροδίτης, Σταφίδα Κορινθιακή, Σαββατιανό, Οτομοράγια, Αγιωργίτικο, Μοσχάτο Σάμου κλπ
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Καρπός, φύλλα, βλαστάρια.
Δραστικές Ουσίες Τρυγικό οξύ, μηλικό οξύ, υδατάνθρακες (κυρίως δεξτρόζη και φρουκτόζη), πηκτίνη, ταννίνες, οινοσίδιο (κυανιούχο γλυκοσίδιο), φλαβονοειδή και πολυφαινόλες (κερσετίνη, ρουτίνη, καμφερόλη, λουτεόλη, τοκοφερόλες, προανθοκυανιδίνες), άμυλο, κόμμι, ασβέστιο, λιπαρά οξέα και αιθέριο έλαιο. Ο χυμός του καρπού του περιέχει ξανθοφύλλη, καροτίνη, βιταμίνες A, B, C, Ε, οργανικά οξέα (μηλικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, λιμονικό οξύ, μυρμηκικό οξύ). Τα κουκούτσια των καρπών του περιέχουν 20% αιθέριο έλαιο, δεψικές ουσίες και πηκτίνες.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει υπακτικές, διουρητικές, τονωτικές, στυπτικές, αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, καθαρτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συνιστάται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της μειωμένης καρδιακής, νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας, της χρόνιας διάρροιας, της δυσπεψίας, της υδρωπικίας, της ναυτίας και σε ορισμένα οξέα λοιμώδη νοσήματα, όπως πνευμονία και τύφος. Τα φύλλα και τα βλαστάρια του φυτού εφαρμόζονται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος κατά της φλεβίτιδας, των κιρσών, των αιμορροϊδων, της μηνορραγίας και των επιστάξεων. Το αφέψημα (τσάι) του φυτού λαμβάνεται είτε από του στόματος είτε εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα κατά των εσωτερικών αιμορραγιών, των στοματικών έλκων (πλύσεις) και των αιμορραγιών του δέρματος. Τέλος, λόγω της έντονης αντιοξειδωτικής του δράσης συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ενδυνάμωση των αγγείων των οφθαλμών, την επιβράδυνση της μειωμένης όρασης λόγω γήρατος και της ανάπτυξης παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, καθώς και στην ενίσχυση της αντιγήρανσης, της καρδιοπροστασίας, αλλά και της προστασίας των αγγείων και των πνεύμονων.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 5g των αποξηραμένων καρπών και φύλλων βράζουν σε 100mL νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα), εγχύματος (30g του ξηρού βοτάνου εμβαπτίζονται σε 1L βραστό νερό για 10-15min, ένα φλυτζάνι τρεις φορές την ημέρα προ φαγητό), φυτικού εκχυλίσματος (σε αναλογία 1: 1 φυτικού υλικού και υγρού εκχύλισης, 50 σταγόνες, 1-4 φορές την ημέρα) και βάμματος (σε αναλογία 1: 5 φυτικού υλικού και αιθυλικής αλκοόλης 70ο, 50-100 σταγόνες, 1-3 φορές την ημέρα). Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος (των νωπών φύλλων και των βλαστών), αιθέριου ελαίου, εγχύματος (μία κουταλιά των αποξηραμένων φύλλων εμβαπτίζονται σε 1L βραστό νερό για 10-15min, το οποίο εφαρμόζεται με τη μορφή πλύσεων στους οφθαλμούς) και αφεψήματος (τσάι, 60 έως 80g των φύλλων και καρπών βράζουν σε 1L νερό για 15 λεπτά, 3-4 φορές την ημέρα). Ο καρπός του φυτού είναι εδώδιμος και καταναλώνεται για τις έντονες αντιοξειδωτικές του δράσεις.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια. Αποφεύγεται η κατανάλωση των καρπών από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη καθώς και σε άτομα με προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Βιβλιογραφία 1)http://www.iama.gr/ethno/naousa/vitisvinifera.htm 2) http://www.herbwisdom.com/herb-grape-whole.html 3)http://www.medicinalplants-pharmacognosy.com/herbs-medicinal-plants/grape-benefits/ 4)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-472-grape.aspx?activeingredientid=472&activeingredientname=grape 5)http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/grape-seed