Batata edulis or Ipomoea batatas

Batata edulis or Ipomoea batatas, Βατάτα η εδώδιμος, Convolvulaceae (Κομβολβουλίδες), Φυτικές ίνες, β-καροτένιο, λουτεΐνη, πολυφαινόλες (χλωρογενικό οξύ), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σιδήρος, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο), υδατάνθρακες, σολανίνη.
Batata edulis or Ipomoea batatas, Βατάτα η εδώδιμος, Convolvulaceae (Κομβολβουλίδες), Φυτικές ίνες, β-καροτένιο, λουτεΐνη, πολυφαινόλες (χλωρογενικό οξύ), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σιδήρος, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο), υδατάνθρακες, σολανίνη. Batata edulis or Ipomoea batatas, Βατάτα η εδώδιμος, Convolvulaceae (Κομβολβουλίδες), Φυτικές ίνες, β-καροτένιο, λουτεΐνη, πολυφαινόλες (χλωρογενικό οξύ), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σιδήρος, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο), υδατάνθρακες, σολανίνη. Batata edulis or Ipomoea batatas, Βατάτα η εδώδιμος, Convolvulaceae (Κομβολβουλίδες), Φυτικές ίνες, β-καροτένιο, λουτεΐνη, πολυφαινόλες (χλωρογενικό οξύ), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σιδήρος, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο), υδατάνθρακες, σολανίνη. Batata edulis or Ipomoea batatas, Βατάτα η εδώδιμος, Convolvulaceae (Κομβολβουλίδες), Φυτικές ίνες, β-καροτένιο, λουτεΐνη, πολυφαινόλες (χλωρογενικό οξύ), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σιδήρος, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο), υδατάνθρακες, σολανίνη. Batata edulis or Ipomoea batatas, Βατάτα η εδώδιμος, Convolvulaceae (Κομβολβουλίδες), Φυτικές ίνες, β-καροτένιο, λουτεΐνη, πολυφαινόλες (χλωρογενικό οξύ), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σιδήρος, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο), υδατάνθρακες, σολανίνη. Batata edulis or Ipomoea batatas, Βατάτα η εδώδιμος, Convolvulaceae (Κομβολβουλίδες), Φυτικές ίνες, β-καροτένιο, λουτεΐνη, πολυφαινόλες (χλωρογενικό οξύ), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σιδήρος, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο), υδατάνθρακες, σολανίνη. Batata edulis or Ipomoea batatas, Βατάτα η εδώδιμος, Convolvulaceae (Κομβολβουλίδες), Φυτικές ίνες, β-καροτένιο, λουτεΐνη, πολυφαινόλες (χλωρογενικό οξύ), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σιδήρος, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο), υδατάνθρακες, σολανίνη. Batata edulis or Ipomoea batatas, Βατάτα η εδώδιμος, Convolvulaceae (Κομβολβουλίδες), Φυτικές ίνες, β-καροτένιο, λουτεΐνη, πολυφαινόλες (χλωρογενικό οξύ), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σιδήρος, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο), υδατάνθρακες, σολανίνη.
Όνομα Φυτού Batata edulis or Ipomoea batatas
Ελληνική Ονομασία Βατάτα η εδώδιμος
Λαϊκή Ονομασία Γλυκοπατάτα
Οικογένεια φυτών Convolvulaceae (Κομβολβουλίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετής ή πολυετής, ελικοφόρα, αναρριχώμενη πόα μήκους έως 3m, με μακριούς, έρποντες ή αναρριχώμενους βλαστούς και μεγάλα, μακριά, συνήθως καρδιόσχημα, πράσινα φύλλα. Τα άνθη έχουν κόκκινο χρώμα, χοανοειδές σχήμα με πλατύ έλασμα και φύονται σε ταξιανθίες από τις μασχάλες των φύλλων. Χαρακτηριστική είναι η εδώδιμη ρίζα του φυτού (ατρακτοειδές ή κονδυλώδες σχήμα), με εξωτερικό χρώμα καφέ, κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, και εσωτερικό χρώμα κίτρινο, λευκό, πορτοκαλί και ορισμένες φορές κόκκινο. Η ανθοφορία είναι από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο και η συγκομιδή γίνεται πέντε μήνες μετά τη φύτευση.
Περιοχή Νομός Άρτας (Αμβρακικός κόλπος)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Κόνδυλοι (ωοειδείς ή ποικίλου σχήματος, λευκού ή κιτρίνου χρώματος)
Δραστικές Ουσίες Φυτικές ίνες, β-καροτένιο, λουτεΐνη, πολυφαινόλες (χλωρογενικό οξύ), βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σιδήρος, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο), υδατάνθρακες, σολανίνη.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει έντονη αντιοξειδωτική δράση, μέσω της οποίας απομακρύνονται οι ελεύθερες ρίζες από τον οργανισμό και προλαμβάνονται οι κυτταρικές βλάβες. Διαθέτει, επίσης, υπογλυκαιμικές, υποχοληστερολαιμικές, καθαρτικές, αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το αφέψημα (τσάι) και ο χυμός του φυτού συνιστώνται για την αντιμετώπιση των παθήσεων του ήπατος, των νεφρών, της καρδιάς και του στομάχου, καθώς και κατά των φλεγμονών των πνευμόνων και της αρτηριοσκλήρυνσης. Ο φρέσκος χυμός της εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για τη θεραπεία των εγκαυμάτων και των ελκών, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα διατροφής υψηλής θερμιδικής και θρεπτικής αξίας από παιδιά και ηλικιωμένους με χαμηλό σωματικό βάρος.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία με δύο κουταλιές του ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, έως 3 φορές την ημέρα) και υπό τη μορφή χυμού του νωπού φυτού, το οποίο είτε λαμβάνεται από του στόματος είτε εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα. Οι κόνδυλοι του φυτού είναι βρώσιμοι και θεωρούνται υψηλής θρεπτικής αξίας.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1)Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, Ά τόμος, σελίδες: 142-143 2)http://www.livestrong.com/article/169850-medicinal-uses-of-ipomoea-batatas/ 3)http://ntbg.org/plants/plant_details.php?plantid=6530 4)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Ipomoea+batatas