Beta vulgaris
Όνομα Φυτού | Beta vulgaris |
Ελληνική Ονομασία | Βέτα η κοινή |
Λαϊκή Ονομασία | Κοκκινογούλι, Παντζάρι, Σέσκουλο, Τεύτλον |
Οικογένεια φυτών | Chenopodiaceae (Χηνοποδιίδες) |
Χαρακτηριστικά Φυτού | Μονοετής ή διετής πόα ύψους έως 1,5m, με καρδιόσχημα, πράσινα, μεγάλα, γυαλιστερά, αρκετά σκληρά, γραμμωτά φύλλα, λευκούς, υποκίτρινους ή κοκκινωπούς μίσχους, μικρά, ερμαφρόδιτα, πράσινα ή κόκκινα άνθη και υπόγειους, κόκκινους, βρώσιμους βολβούς. Η σπορά του φυτού γίνεται από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο και η συγκομιδή κυμαίνεται από 2,5 έως 5 μήνες μετά την σπορά. |
Περιοχή | Ήπειρος |
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες | Ρίζα, φύλλα, βολβός |
Δραστικές Ουσίες | Μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρος, κάλιο, νάτριο, φώσφορος, βιταμίνες C και Β, β-καροτένιο, βηταλαΐνη, βουλγαξανθίνη (χρωστικές), φυλλικό οξύ, υδατάνθρακες, μπετανίνη. |
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές | Όλο το φυτό εμφανίζει αντιϋπερτασικές, αντιοξειδωτικές, τονωτικές και καθαρτικές ιδιότητες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίνεται στην αντιϋπερτασική του δράση, η οποία αποδίδεται στα νιτρώδη που περιέχονται στη ρίζα του φυτού, που αποτρέπουν την εκδήλωση ισχαιμικού επεισοδίου μέσω της αναστολής στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Εξίσου σημαντική είναι και η αντιοξειδωτική τους δράση, η οποία οφείλεται στα ένζυμα υπεροξειδάση και s-τρανσφεράση της γλουταθειόνης, αλλά και στη μπετανίνη (αντιοξειδωτική ουσία). Η αντιοξειδωτική τους δράση σε συνδυασμό με την αύξηση που προκαλούν στον αριθμό των λευκοκυττάρων, απομακρύνουν τα μη φυσιολογικά καρκινικά κύτταρα, κυρίως του στομάχου και το προστατεύουν από κυτταρικές βλάβες σε περιπτώσεις αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ, παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλες παθολογικές καταστάσεις. Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χορηγείται ως καθαρτικό και εμμηναγωγό και κατά των αιμορροΐδων. Στη λαϊκή ιατρική συνιστάται κατά της αναιμίας, του ίκτερου, του πονόδοντου, των εμβοών, της πιτυρίδας, της κεφαλαλγίας και του ιλίγγου. |
Τρόπος Χορήγησης | Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία με δύο κουταλιές του ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα). Καταναλώνεται και ως νωπό φυτό (σαλατικό), μετά από βρασμό. Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
|
Ανεπιθύμητες Ενέργειες | Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια. |
Βιβλιογραφία | 1)http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Beta+vulgaris 2)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-306-beet.aspx?activeingredientid=306&activeingredientname=beet 3)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15322346 4)http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/beta-vulgaris-beet 5)https://www.reddit.com/r/Herblore/comments/38wdgd/beetroot_beta_vulgaris_medicinal/ |