Erodium cicutarium

Erodium cicutarium, Ερωδιός ο Κωνιόμορφος, Geraniaceae (Γερανιίδες), Αιθέριο έλαιο το οποίο αποτελείται από λιπαρά οξέα, δεκαεξανοϊκό οξύ, εξαϋδρο φαρνεσύλιο, κετόνες, τετρακοσάνιο, μέταλλα, βιταμίνη Κ.
Erodium cicutarium, Ερωδιός ο Κωνιόμορφος, Geraniaceae (Γερανιίδες), Αιθέριο έλαιο το οποίο αποτελείται από λιπαρά οξέα, δεκαεξανοϊκό οξύ, εξαϋδρο φαρνεσύλιο, κετόνες, τετρακοσάνιο, μέταλλα, βιταμίνη Κ.Erodium cicutarium, Ερωδιός ο Κωνιόμορφος, Geraniaceae (Γερανιίδες), Αιθέριο έλαιο το οποίο αποτελείται από λιπαρά οξέα, δεκαεξανοϊκό οξύ, εξαϋδρο φαρνεσύλιο, κετόνες, τετρακοσάνιο, μέταλλα, βιταμίνη Κ.Erodium cicutarium, Ερωδιός ο Κωνιόμορφος, Geraniaceae (Γερανιίδες), Αιθέριο έλαιο το οποίο αποτελείται από λιπαρά οξέα, δεκαεξανοϊκό οξύ, εξαϋδρο φαρνεσύλιο, κετόνες, τετρακοσάνιο, μέταλλα, βιταμίνη Κ.Erodium cicutarium, Ερωδιός ο Κωνιόμορφος, Geraniaceae (Γερανιίδες), Αιθέριο έλαιο το οποίο αποτελείται από λιπαρά οξέα, δεκαεξανοϊκό οξύ, εξαϋδρο φαρνεσύλιο, κετόνες, τετρακοσάνιο, μέταλλα, βιταμίνη Κ.Erodium cicutarium, Ερωδιός ο Κωνιόμορφος, Geraniaceae (Γερανιίδες), Αιθέριο έλαιο το οποίο αποτελείται από λιπαρά οξέα, δεκαεξανοϊκό οξύ, εξαϋδρο φαρνεσύλιο, κετόνες, τετρακοσάνιο, μέταλλα, βιταμίνη Κ.Erodium cicutarium, Ερωδιός ο Κωνιόμορφος, Geraniaceae (Γερανιίδες), Αιθέριο έλαιο το οποίο αποτελείται από λιπαρά οξέα, δεκαεξανοϊκό οξύ, εξαϋδρο φαρνεσύλιο, κετόνες, τετρακοσάνιο, μέταλλα, βιταμίνη Κ.Erodium cicutarium, Ερωδιός ο Κωνιόμορφος, Geraniaceae (Γερανιίδες), Αιθέριο έλαιο το οποίο αποτελείται από λιπαρά οξέα, δεκαεξανοϊκό οξύ, εξαϋδρο φαρνεσύλιο, κετόνες, τετρακοσάνιο, μέταλλα, βιταμίνη Κ.
Όνομα Φυτού Erodium cicutarium
Ελληνική Ονομασία Ερωδιός ο Κωνιόμορφος
Λαϊκή Ονομασία Βελονιά, Καλόγερος, Περδικονύχι, Πιρουνάκι, Χτενάκι
Οικογένεια φυτών Geraniaceae (Γερανιίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετής πόα ύψους 60cm, με πράσινα, μακρόστενα, οδοντωτά φύλλα, μικρά άνθη με πέντε πέταλα και ροζ σέπαλα και στρογγυλούς καρπούς με αιχμηρά άκρα. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα, καρποί
Δραστικές Ουσίες Αιθέριο έλαιο το οποίο αποτελείται από λιπαρά οξέα, δεκαεξανοϊκό οξύ, εξαϋδρο φαρνεσύλιο, κετόνες, τετρακοσάνιο, μέταλλα, βιταμίνη Κ.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει στυπτικές, γαλακταγωγές και αιμοστατικές ιδιότητες. Συνιστάται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) για τη θεραπεία της μητρορραγίας και των αιμορραγιών, αλλά και την αύξηση της παραγωγής γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος κατά των δηγμάτων από ζώα, των φλεγμονών του δέρματος, των πληγών και των εξανθημάτων. Ακόμα το έγχυμα των φύλλων του φυτού εμφανίζει εφιδρωτικές και διουρητικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται κατά του τυφοειδούς πυρετού, των ρευματισμών και της ουρικής αρθρίτιδας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως στυπτικό, αιμοστατικό και γαλακταγωγό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: των αποξηραμένων φύλλων βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα) και ως διουρητικό υπό τη μορφή εγχύματος (μία κουταλιά των αποξηραμένων φύλλων και καρπών εμβαπτίζεται σε βραστό νερό για 5-10min, τρεις φορές την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια
Βιβλιογραφία 1) http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1081/LCSS-200030605 2)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Erodium+cicutarium 3) http://montana.plant-life.org/species/erod_cicu.htm 4) http://practicalplants.org/wiki/Erodium_cicutarium 5)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/e/erodium-cicutarium=stork's-bill.php