Antennaria dioica

Antennaria dioica, Αντενναρία η δίοικος, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Ταννίνες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, πικροί παράγοντες
Antennaria dioica, Αντενναρία η δίοικος, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Ταννίνες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, πικροί παράγοντεςAntennaria dioica, Αντενναρία η δίοικος, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Ταννίνες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, πικροί παράγοντεςAntennaria dioica, Αντενναρία η δίοικος, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Ταννίνες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, πικροί παράγοντεςAntennaria dioica, Αντενναρία η δίοικος, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Ταννίνες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, πικροί παράγοντεςAntennaria dioica, Αντενναρία η δίοικος, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Ταννίνες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, πικροί παράγοντες
Όνομα Φυτού Antennaria dioica
Ελληνική Ονομασία Αντενναρία η δίοικος
Λαϊκή Ονομασία Γάτα
Οικογένεια φυτών Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 10-20cm, με λευκά και χνουδωτά από κάτω, πράσινα από πάνω, πλατιά στη βάση και λογχοειδή κατά μήκος του στελέχους φύλλα, λευκά αρσενικά και ρόδινα θηλυκά άνθη. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Μάιο έως τον Αύγουστο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Γράμμος, Σμόλικας, Πίνδος)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ανθισμένες κορυφές
Δραστικές Ουσίες Ταννίνες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, πικροί παράγοντες
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό, στυπτικό, χολαγωγό, διουρητικό και μαλακτικό. Συνιστάται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας, της διάρροιας, της βρογχίτιδας, της αμυγδαλίτιδας και διάφορων παθήσεων του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την επούλωση των πληγών και της κολπίτιδας (πλύσεις).
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: ένα κουταλάκι ξηρού βοτάνου βράζει σε ένα φλυτζάνι νερό, 2-3 φορές την ημέρα), βάμματος και φυτικού εκχυλίσματος τόσο για εσωτερική, όσο και για εξωτερική χρήση.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Είναι πιθανή η εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης, ειδικά σε άτομα με υπερευαισθησία στη μαργαρίτα και τα χρυσάνθεμα. Θα πρέπει να αποφεύγεται από υπερτασικούς ασθενείς, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Καλό θα είναι να αποφεύγεται επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Βιβλιογραφία 1) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Antennaria+dioica 2)http://practicalplants.org/wiki/Antennaria_dioica 3)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/antennaria-dioica=catsfoot.php 4)https://www.richters.com/Web_store/web_store.cgi?product=X1672&show=&prodclass=Herb_and_Vegetable_Seeds&source=799158.29456 5)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/c/catsfo38.html#con 6)http://jan.ucc.nau.edu/plants-c/bio414/species%20pages/Antennaria%20marginata.htm