Ajuga reptans

Ajuga reptans, Αγιούγκα η έρπουσα, Lamiaceae or Labiatae (Χειλανθή ή Λαμπιάτα), Ταννίνες, αλκαλοειδή, ιριδοειδή
Ajuga reptans, Αγιούγκα η έρπουσα, Lamiaceae or Labiatae (Χειλανθή ή Λαμπιάτα), Ταννίνες, αλκαλοειδή, ιριδοειδήAjuga reptans, Αγιούγκα η έρπουσα, Lamiaceae or Labiatae (Χειλανθή ή Λαμπιάτα), Ταννίνες, αλκαλοειδή, ιριδοειδήAjuga reptans, Αγιούγκα η έρπουσα, Lamiaceae or Labiatae (Χειλανθή ή Λαμπιάτα), Ταννίνες, αλκαλοειδή, ιριδοειδήAjuga reptans, Αγιούγκα η έρπουσα, Lamiaceae or Labiatae (Χειλανθή ή Λαμπιάτα), Ταννίνες, αλκαλοειδή, ιριδοειδήAjuga reptans, Αγιούγκα η έρπουσα, Lamiaceae or Labiatae (Χειλανθή ή Λαμπιάτα), Ταννίνες, αλκαλοειδή, ιριδοειδήAjuga reptans, Αγιούγκα η έρπουσα, Lamiaceae or Labiatae (Χειλανθή ή Λαμπιάτα), Ταννίνες, αλκαλοειδή, ιριδοειδήAjuga reptans, Αγιούγκα η έρπουσα, Lamiaceae or Labiatae (Χειλανθή ή Λαμπιάτα), Ταννίνες, αλκαλοειδή, ιριδοειδήAjuga reptans, Αγιούγκα η έρπουσα, Lamiaceae or Labiatae (Χειλανθή ή Λαμπιάτα), Ταννίνες, αλκαλοειδή, ιριδοειδήAjuga reptans, Αγιούγκα η έρπουσα, Lamiaceae or Labiatae (Χειλανθή ή Λαμπιάτα), Ταννίνες, αλκαλοειδή, ιριδοειδή
Όνομα Φυτού Ajuga reptans
Ελληνική Ονομασία Αγιούγκα η έρπουσα
Λαϊκή Ονομασία Λιβανόχορτο, Μπλε σάλπιγγα
Οικογένεια φυτών Lamiaceae or Labiatae (Χειλανθή ή Λαμπιάτα)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 30-60cm, με επιμήκη, αντίθετα, χνουδωτά φύλλα και μικρά, κυανά άνθη σε μασχαλιαία στάχια (τσαμπιά). Η ανθοφορία γίνεται από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και η συγκομιδή από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Άνθη, ανθισμένες κορυφές, βλαστοί
Δραστικές Ουσίες Ταννίνες, αλκαλοειδή, ιριδοειδή
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται ως αναλγητικό, καρδιοτονωτικό, επουλωτικό, στυπτικό και υπακτικό. Χορηγείται για την αντιμετώπιση της αιμόπτυσης, των εσωτερικών αιμορραγιών και των προβλήματων του ήπατος και του σπλήνα. Συνιστάται υπό τη μορφή γαργαρισμών για την καταπολέμηση του ερεθισμού του φάρυγγα και των πληγών της στοματικής κοιλότητας. Λαμβάνεται επίσης, από άτομα που πάσχουν από υπέρταση καθώς μειώνει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση.
Τρόπος Χορήγησης Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα ως επουλωτικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 50-100g αποξηραμένων ανθέων βράζουν σε 1lt νερό - αρκετές φορές την ημέρα). Χορηγείται ως καρδιοτονωτικό υπό τη μορφή φυτικού εγχύματος (30-80g αποξηραμένων ανθέων εμβαπτίζονται σε 1lt βραστό νερό για 15min. Έως 3 φλυτζάνια την ημέρα). Στην ομοιοπαθητική χορηγείται επίσης, υπό τη μορφή αλοιφής ή ελαίου για εξωτερική χρήση.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Το φυτό έχει παραισθησιογόνες ιδιότητες και σε υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.
Βιβλιογραφία 1) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Ajuga+reptans 2) https://www.botanical.com/botanical/mgmh/b/buglec82.html#med 3) http://www.northdaysimage.ca/ajuga.html 4) http://www.herbs2000.com/herbs/herbs_bugle.htm 5) http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/ajuga-reptans=bugle.php 6) http://practicalplants.org/wiki/Ajuga_reptans