Peucedanum ostruthium

Peucedanum ostruthium, Πευκέδανο το οστρούθιο, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει κατά 95% τερπένια (πινένιο, φελλανδρένιο, λεμονένιο), οξυπευκεδανίνη, ιμπερατορίνη (φουρανοκουμαρίνη)
Peucedanum ostruthium, Πευκέδανο το οστρούθιο, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει κατά 95% τερπένια (πινένιο, φελλανδρένιο, λεμονένιο), οξυπευκεδανίνη, ιμπερατορίνη (φουρανοκουμαρίνη) Peucedanum ostruthium, Πευκέδανο το οστρούθιο, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει κατά 95% τερπένια (πινένιο, φελλανδρένιο, λεμονένιο), οξυπευκεδανίνη, ιμπερατορίνη (φουρανοκουμαρίνη) Peucedanum ostruthium, Πευκέδανο το οστρούθιο, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει κατά 95% τερπένια (πινένιο, φελλανδρένιο, λεμονένιο), οξυπευκεδανίνη, ιμπερατορίνη (φουρανοκουμαρίνη) Peucedanum ostruthium, Πευκέδανο το οστρούθιο, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει κατά 95% τερπένια (πινένιο, φελλανδρένιο, λεμονένιο), οξυπευκεδανίνη, ιμπερατορίνη (φουρανοκουμαρίνη) Peucedanum ostruthium, Πευκέδανο το οστρούθιο, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει κατά 95% τερπένια (πινένιο, φελλανδρένιο, λεμονένιο), οξυπευκεδανίνη, ιμπερατορίνη (φουρανοκουμαρίνη)
Όνομα Φυτού Peucedanum ostruthium
Ελληνική Ονομασία Πευκέδανο το οστρούθιο
Λαϊκή Ονομασία Πευκέδανο, Αγριόφυλλο
Οικογένεια φυτών Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 50-60cm, με οδοντωτά, πράσινα, σύνθετα φύλλα που διαχωρίζονται σε μικρότερα φυλλάρια και μεγάλα, λευκά ή ροζ άνθη. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο και η συγκομιδή του νέου φυτού από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, ενώ της ρίζας από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Πίνδος, Γράμμος, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα
Δραστικές Ουσίες Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει κατά 95% τερπένια (πινένιο, φελλανδρένιο, λεμονένιο), οξυπευκεδανίνη, ιμπερατορίνη (φουρανοκουμαρίνη)
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται ως εφιδρωτικό, διουρητικό, εμμηναγωγό, καταπραϋντικό και σπασμολυτικό. Συνιστάται κυρίως για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας καθώς εμφανίζει έντονη δράση στο γαστρεντερικό σύστημα, ανακουφίζοντας από τους έντονους πόνους, τον μετεωρισμό και τα αέρια στο στομάχι και το έντερο. Βοηθά επίσης, στη θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας, των κολικών, της αμηνόρροιας και της δυσμηνόρροιας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, αλλά και ως εμμηναγωγό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία κουταλιά της σούπας ξηρού βοτάνου βράζει σε 1lt νερό, 2 με 3 φλυτζάνια την ημέρα). Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα ως καταπραϋντικό υπό τη μορφή βάμματος (σε αναλογία 6:1, αποξηραμένη ρίζα : αιθυλική αλκοόλη 75ο, 5-60 σταγόνες την ημέρα), το οποίο συνιστάται κυρίως, στην ομοιοπαθητική κατά της δερματίτιδας.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Πιθανή εκδήλωση δερματικής αλλεργίας κατά την εξωτερική εφαρμογή.
Βιβλιογραφία 1)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/p/peucedanum-ostruthium=masterwort.php 2)http://www.alchemy-works.com/peucedanum_ostruthium.html 3) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Peucedanum+ostruthium 4)http://herbs-treatandtaste.blogspot.gr/2012/04/masterwort-once-believed-to-have.html 5)http://www.henriettes-herb.com/eclectic/kings/heracleum.html 6)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3122331/