Juniperus communis

Juniperus communis, Γιουνίπερος ο κοινός, Άρκευθος, Cupressaceae (Κυπαρισσίδες), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει β-μυρκένιο, α-πινένιο, λεμονένιο, α-φελλανδρένιο, σεσκιφελλανδρένιο, δ-καδινένιο, καδιμίνη, τερπινεόλη, καμφένιο. Ο καρπός περιέχει επιπλέον, οργανικά οξέα, σάκχαρα, πικρούς παράγοντες, φλαβονοειδή, ταννίνες και ρητίνες
Juniperus communis, Γιουνίπερος ο κοινός, Άρκευθος, Cupressaceae (Κυπαρισσίδες), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει β-μυρκένιο, α-πινένιο, λεμονένιο, α-φελλανδρένιο, σεσκιφελλανδρένιο, δ-καδινένιο, καδιμίνη, τερπινεόλη, καμφένιο. Ο καρπός περιέχει επιπλέον, οργανικά οξέα, σάκχαρα, πικρούς παράγοντες, φλαβονοειδή, ταννίνες και ρητίνεςJuniperus communis, Γιουνίπερος ο κοινός, Άρκευθος, Cupressaceae (Κυπαρισσίδες), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει β-μυρκένιο, α-πινένιο, λεμονένιο, α-φελλανδρένιο, σεσκιφελλανδρένιο, δ-καδινένιο, καδιμίνη, τερπινεόλη, καμφένιο. Ο καρπός περιέχει επιπλέον, οργανικά οξέα, σάκχαρα, πικρούς παράγοντες, φλαβονοειδή, ταννίνες και ρητίνεςJuniperus communis, Γιουνίπερος ο κοινός, Άρκευθος, Cupressaceae (Κυπαρισσίδες), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει β-μυρκένιο, α-πινένιο, λεμονένιο, α-φελλανδρένιο, σεσκιφελλανδρένιο, δ-καδινένιο, καδιμίνη, τερπινεόλη, καμφένιο. Ο καρπός περιέχει επιπλέον, οργανικά οξέα, σάκχαρα, πικρούς παράγοντες, φλαβονοειδή, ταννίνες και ρητίνεςJuniperus communis, Γιουνίπερος ο κοινός, Άρκευθος, Cupressaceae (Κυπαρισσίδες), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει β-μυρκένιο, α-πινένιο, λεμονένιο, α-φελλανδρένιο, σεσκιφελλανδρένιο, δ-καδινένιο, καδιμίνη, τερπινεόλη, καμφένιο. Ο καρπός περιέχει επιπλέον, οργανικά οξέα, σάκχαρα, πικρούς παράγοντες, φλαβονοειδή, ταννίνες και ρητίνεςJuniperus communis, Γιουνίπερος ο κοινός, Άρκευθος, Cupressaceae (Κυπαρισσίδες), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει β-μυρκένιο, α-πινένιο, λεμονένιο, α-φελλανδρένιο, σεσκιφελλανδρένιο, δ-καδινένιο, καδιμίνη, τερπινεόλη, καμφένιο. Ο καρπός περιέχει επιπλέον, οργανικά οξέα, σάκχαρα, πικρούς παράγοντες, φλαβονοειδή, ταννίνες και ρητίνες
Όνομα Φυτού Juniperus communis
Ελληνική Ονομασία Γιουνίπερος ο κοινός, Άρκευθος
Λαϊκή Ονομασία Κέθρο, Βένια
Οικογένεια φυτών Cupressaceae (Κυπαρισσίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετές δενδρύλλιο ύψους 1-3m, με κοντά, αγκαθωτά φύλλα και μικρά, κίτρινα άνθη. Οι καρποί είναι πράσινοι τον πρώτο χρόνο και μαύροι κατά τον δεύτερο χρόνο. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και η συγκομιδή από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Σμόλικας, Γράμμος, Πίνδος), Νομός Άρτας (Τζουμέρκα)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Όλο το φυτό
Δραστικές Ουσίες Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει β-μυρκένιο, α-πινένιο, λεμονένιο, α-φελλανδρένιο, σεσκιφελλανδρένιο, δ-καδινένιο, καδιμίνη, τερπινεόλη, καμφένιο. Ο καρπός περιέχει επιπλέον, οργανικά οξέα, σάκχαρα, πικρούς παράγοντες, φλαβονοειδή, ταννίνες και ρητίνες
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Όλο το φυτό χρησιμοποιείται ως διουρητικό, αναλγητικό, αντισηπτικό, ευστόμαχο και αντιφυσητικό. Χορηγείται για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του γαστρεντερικού, της ουρικής αρθρίτιδας, της επιληψίας, του τυφοειδούς πυρετού, της χολέρας, της κυστίτιδας και των ρευματισμών. Το βότανο συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την τόνωση της όρεξης. Στην Γαλλία οι καρποί του χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της βλεννόρροιας και της λευκόρροιας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται για την τόνωση του στομάχου, της όρεξης και του ανοσοποιητικού συστήματος υπό τη μορφή εγχύματος (ένα κουταλάκι του γλυκού κονιοποιημένων ξηρών καρπών σε μισό φλυτζάνι βραστό νερό για 5-15min) και αφεψήματος (τσάι: μία κουταλιά της σούπας των κονιοποιημένων ξηρών καρπών βράζει σε τέσσερα φλυτζάνια νερό, ένα φλυτζάνι το πρωί και ένα το βράδυ, μία ώρα προ κατακλίσεως). Χορηγείται επίσης, ως ορεξιογόνο υπό τη μορφή σιροπιού (μία κουταλιά της σούπας, 2 φορές την ημέρα, σε ενήλικες και ένα κουταλάκι του γλυκού, 3 φορές την ημέρα, σε παιδιά).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Σε υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των νεφρών και των ουροφόρων οδών. Επίσης, μπορεί να εκδηλωθεί νεφρική ανεπάρκεια, σπασμοί, οξεία κυστίτιδα και ερεθισμός του δέρματος.
Βιβλιογραφία 1)Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 298 2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3347805/pdf/ARYA-6-001.pdf 3)COMPARING THE EFFECTS OF LOVASTATIN AND CORNUS MAS FRUIT ON FIBRINOGEN LEVEL IN HYPERCHOLESTEROLEMIC RABBITS, Sedigheh Asgary, Mahmoud Rafieian-Kopaei, Azadeh Adelnia, Somayeh Kazemi, Fatemeh Shamsi, ARYA Atherosclerosis Journal 2010, 6(1): 1-5. 4)http://medicinalherbinfo.org/herbs/Juniper.html 5)http://botanical.com/botanical/mgmh/j/junipe11.html