Aristolochia clematitis

Aristolochia clematitis, Αριστολοχία η κληματίς, Aristolochiaceae (Αριστολοχίδες), Αριστολοχικό οξύ, αριστολοχίνη, παράγωγα του οξυκυανικού οξέος, φλαβόνες, μαγκνοφλορίνη (αλκαλοειδές), αιθέριο έλαιο
Aristolochia clematitis, Αριστολοχία η κληματίς, Aristolochiaceae (Αριστολοχίδες), Αριστολοχικό οξύ, αριστολοχίνη, παράγωγα του οξυκυανικού οξέος, φλαβόνες, μαγκνοφλορίνη (αλκαλοειδές), αιθέριο έλαιοAristolochia clematitis, Αριστολοχία η κληματίς, Aristolochiaceae (Αριστολοχίδες), Αριστολοχικό οξύ, αριστολοχίνη, παράγωγα του οξυκυανικού οξέος, φλαβόνες, μαγκνοφλορίνη (αλκαλοειδές), αιθέριο έλαιοAristolochia clematitis, Αριστολοχία η κληματίς, Aristolochiaceae (Αριστολοχίδες), Αριστολοχικό οξύ, αριστολοχίνη, παράγωγα του οξυκυανικού οξέος, φλαβόνες, μαγκνοφλορίνη (αλκαλοειδές), αιθέριο έλαιοAristolochia clematitis, Αριστολοχία η κληματίς, Aristolochiaceae (Αριστολοχίδες), Αριστολοχικό οξύ, αριστολοχίνη, παράγωγα του οξυκυανικού οξέος, φλαβόνες, μαγκνοφλορίνη (αλκαλοειδές), αιθέριο έλαιοAristolochia clematitis, Αριστολοχία η κληματίς, Aristolochiaceae (Αριστολοχίδες), Αριστολοχικό οξύ, αριστολοχίνη, παράγωγα του οξυκυανικού οξέος, φλαβόνες, μαγκνοφλορίνη (αλκαλοειδές), αιθέριο έλαιοAristolochia clematitis, Αριστολοχία η κληματίς, Aristolochiaceae (Αριστολοχίδες), Αριστολοχικό οξύ, αριστολοχίνη, παράγωγα του οξυκυανικού οξέος, φλαβόνες, μαγκνοφλορίνη (αλκαλοειδές), αιθέριο έλαιο
Όνομα Φυτού Aristolochia clematitis
Ελληνική Ονομασία Αριστολοχία η κληματίς
Λαϊκή Ονομασία Μπεκρολαδόχερο, Στιβάνια του λαγού, Πικρόρριζα, Αμπελοκλάδι
Οικογένεια φυτών Aristolochiaceae (Αριστολοχίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 0,2 έως 0,8m, με μεγάλα, λεία, σκουροπράσινα, καρδιόσχημα φύλλα και ωχροκίτρινα ή γκριζωπά άνθη, των οποίων το εσωτερικό είναι τελείως καλυμμένο με μακριές τρίχες, ενώ το εξωτερικό είναι χνουδωτό. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και η συγκομιδή από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα, υπέργεια τμήματα φυτού
Δραστικές Ουσίες Αριστολοχικό οξύ, αριστολοχίνη, παράγωγα του οξυκυανικού οξέος, φλαβόνες, μαγκνοφλορίνη (αλκαλοειδές), αιθέριο έλαιο
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Χρησιμοποιείται τοπικά για τον καθαρισμό και την επούλωση των τραυμάτων, πληγών, ελκών και τσιμπημάτων εντόμων και φιδιών λόγω των απολυμαντικών, επουλωτικών και αιμοστατικών ιδιοτήτων του βοτάνου. Η από του στόματος λήψη του βοηθά στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Λόγω της εμμηναγωγού δράσης του χορηγείται και σε καταστάσεις μηνορραγίας, δυσμηνόρροιας, καθώς και σε άλλες διαταραχές του οιστρικού κύκλου.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται τόσο για εσωτερική όσο και εξωτερική χρήση υπό τη μορφή εγχύματος (3 κουταλιές την ημέρα για ένα μήνα) και αφεψήματος (τσάι: 25g αποξηραμένων βλαστών, νωπών φύλλων και ρίζας βράζουν σε 1lt νερό, τρία φλυτζάνια την ημέρα). Για εξωτερική χρήση παρασκευάζεται αλοιφή (ποσότητα αποξηραμένης ρίζας του βοτάνου αναμιγνύεται με ζωικό λίπος μέσα σε ένα γουδί), που εφαρμόζεται τοπικά.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Το φυτό είναι δηλητηριώδες εξαιτίας των αλκαλοειδών που περιέχει, κυρίως λόγω του αριστολοχικού οξέος, το οποίο είναι νεφροτοξικό, καρκινογόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις θανατηφόρο. Η δηλητηρίαση εκδηλώνεται με σοβαρές στομαχικές διαταραχές, σπασμούς, ταχυπαλμία, υπόταση και τελικά θάνατο λόγω παράλυσης του αναπνευστικού συστήματος. Ως αντίδοτο χορηγείται ενεργός άνθρακας. Το εκχύλισμα της ρίζας του, σε μεγάλη δόση, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους, διανοητικές διαταραχές και εφιάλτες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κύησης (εκτρωτικό).
Βιβλιογραφία 1) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 323-324 2)«Ποιοτική σύσταση, βιοδραστικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες εκχυλισμάτων των υπέργειων τμημάτων του φυτού βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum)», Ε. Γιώτη, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 2007 3)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Aristolochia+clematitis 4)http://botanakaiygeia.blogspot.com/2012/08/blog-post_2378.html 5)http://www.ellinikabaharika.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82/40-%CE%A6%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%AC-Medicinal-plants/621-%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CF%85%CF%84%CF%8C-(-Aristolochiae-herba-conc-)-(-Aristolochia-herb-cut-)