Acanthus spinosus

Acanthus spinosus, Άκανθος η απαλή, Acanthaceae (Ακανθίδες), Πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, γλυκοπρωτεΐνες, αμινοξέα, ανόργανα άλατα, πικροί παράγοντες, ταννίνες, βλέννη
Acanthus spinosus, Άκανθος η απαλή, Acanthaceae (Ακανθίδες), Πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, γλυκοπρωτεΐνες, αμινοξέα, ανόργανα άλατα, πικροί παράγοντες, ταννίνες, βλέννηAcanthus spinosus, Άκανθος η απαλή, Acanthaceae (Ακανθίδες), Πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, γλυκοπρωτεΐνες, αμινοξέα, ανόργανα άλατα, πικροί παράγοντες, ταννίνες, βλέννηAcanthus spinosus, Άκανθος η απαλή, Acanthaceae (Ακανθίδες), Πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, γλυκοπρωτεΐνες, αμινοξέα, ανόργανα άλατα, πικροί παράγοντες, ταννίνες, βλέννηAcanthus spinosus, Άκανθος η απαλή, Acanthaceae (Ακανθίδες), Πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, γλυκοπρωτεΐνες, αμινοξέα, ανόργανα άλατα, πικροί παράγοντες, ταννίνες, βλέννη
Όνομα Φυτού Acanthus spinosus
Ελληνική Ονομασία Άκανθος η απαλή
Λαϊκή Ονομασία Απούρανη, Άκανθα
Οικογένεια φυτών Acanthaceae (Ακανθίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους από 0,90 έως 1,20m, με σκουροπράσινα, πλατιά, ακανθώδη, λαμπερά φύλλα και μεγάλα λευκά ή ρόδινα άνθη σε στάχια (τσαμπιά). Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο και η συγκομιδή από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο. Αυτό το είδος είναι η άκανθος η ακανθώδης, που αυτοφύεται στην Ελλάδα και έδωσε έμπνευση για το κορινθιακό κιονόκρανο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Σκάλα Βραδέτου) και σε άλλες ημιορεινές και πεδινές περιοχές της Ηπείρου.
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα, ρίζα
Δραστικές Ουσίες Πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, γλυκοπρωτεΐνες, αμινοξέα, ανόργανα άλατα, πικροί παράγοντες, ταννίνες, βλέννη
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Χρησιμοποιείται ως ορεξιογόνο, βελτιωτικό της πέψης, χολαιρετικό (διεγείρει το ήπαρ για την παραγωγή και έκκριση χολής) και αποτοξινωτικό του ήπατος. Επίσης, τα εμβαπτισμένα σε κρύο νερό λεπτοκομμένα μέρη του φυτού εφαρμόζονται τοπικά σε ερεθισμούς, εγκαύματα και πληγές του δέρματος με αναλγητικές, μαλακτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Παλαιότερα, χρησιμοποιούσαν το τσάι των ανθέων και των φύλλων του κατά των ερεθισμών της ουροδόχου κύστης και των αιμοπτύσεων.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως ορεξιογόνο, τονωτικό της πέψης και επουλωτικό υπό τη μορφή εγχύματος (ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένων φύλλων σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό, έως τρεις φορές την ημέρα) και αφεψήματος (τσάι, ένα κουταλάκι του γλυκού της λεπτοθρυμματισμένης ρίζας βράζονται σε ένα φλυτζάνι νερό -έως τρεις φορές την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική εκδήλωση ή άλλα ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 329-330 2)The encyclopedia of herbs and herbalism, M.Stuart, Orbis Publishing London, 1979, p.231 3)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Acanthus+mollis 4)http://practicalplants.org/wiki/Acanthus_mollis 5)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/acanthus-mollis=bear's-breeches.php 6)