Adonis vernalis

Adonis vernalis, Άδωνις ο χειμερινός, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Αδωνίνη, κουμαρίνη, αδωνιτοξίνη, αδωνιβερνοσίδη (γλυκοσίδια-καρδενολίδια συγγενή της διγιταλίνης), βερναδίνη (κουμαρινικό παράγωγο)
Adonis vernalis, Άδωνις ο χειμερινός, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Αδωνίνη, κουμαρίνη, αδωνιτοξίνη, αδωνιβερνοσίδη (γλυκοσίδια-καρδενολίδια συγγενή της διγιταλίνης), βερναδίνη (κουμαρινικό παράγωγο)Adonis vernalis, Άδωνις ο χειμερινός, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Αδωνίνη, κουμαρίνη, αδωνιτοξίνη, αδωνιβερνοσίδη (γλυκοσίδια-καρδενολίδια συγγενή της διγιταλίνης), βερναδίνη (κουμαρινικό παράγωγο)Adonis vernalis, Άδωνις ο χειμερινός, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Αδωνίνη, κουμαρίνη, αδωνιτοξίνη, αδωνιβερνοσίδη (γλυκοσίδια-καρδενολίδια συγγενή της διγιταλίνης), βερναδίνη (κουμαρινικό παράγωγο)Adonis vernalis, Άδωνις ο χειμερινός, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Αδωνίνη, κουμαρίνη, αδωνιτοξίνη, αδωνιβερνοσίδη (γλυκοσίδια-καρδενολίδια συγγενή της διγιταλίνης), βερναδίνη (κουμαρινικό παράγωγο)Adonis vernalis, Άδωνις ο χειμερινός, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Αδωνίνη, κουμαρίνη, αδωνιτοξίνη, αδωνιβερνοσίδη (γλυκοσίδια-καρδενολίδια συγγενή της διγιταλίνης), βερναδίνη (κουμαρινικό παράγωγο)
Όνομα Φυτού Adonis vernalis
Ελληνική Ονομασία Άδωνις ο χειμερινός
Λαϊκή Ονομασία Αγριοπαπαρούνα
Οικογένεια φυτών Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 10-40 cm, με πολυάριθμα, πτεροειδή φύλλα σχισμένα σε τριχοειδή νήματα και μεγάλα, γυαλιστερά, κίτρινα άνθη. Η ανθοφορία και η συγκομιδή γίνονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Όλο το φυτό και ειδικά η ρίζα (βερναδίνη)
Δραστικές Ουσίες Αδωνίνη, κουμαρίνη, αδωνιτοξίνη, αδωνιβερνοσίδη (γλυκοσίδια-καρδενολίδια συγγενή της διγιταλίνης), βερναδίνη (κουμαρινικό παράγωγο)
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Χρησιμοποιείται ως ήπιο καρδιοτονωτικό (ενδυναμώνει τη συστολή του καρδιακού μυός). Αυξάνει την διασταλτικότητα των στεφανιαίων αγγείων, λόγω των γλυκοσιδίων που περιέχει. Με βάση αυτές τις δράσεις χορηγείται στην καρδιακή ανεπάρκεια, τις καρδιακές αρρυθμίες και ταχυπαλμίες, τη στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας και σε περιφερειακά οιδημάτα, που δημιουργούνται λόγω της έκπτωσης της καρδιακής λειτουργίας. Για την διουρητική του δράση χρησιμοποιείται σε οιδήματα, σχετιζόμενα με μειωμένη νεφρική λειτουργία. Έχει επίσης, καταπραϋντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται και κατά του βήχα, των φλεγμονών του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, των μυαλγιών και σε οξείες φλεγμονές της ουρήθρας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή εγχύματος (ρόφημα: μία κουταλιά της σούπας ξηρού βοτάνου σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού βραστό νερό, 2-3 φορές την ημέρα) και αφεψήματος (τσάϊ, 2 κουταλιές του γλυκού ξηρό βότανο σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού νερό, μία φορά την ημέρα, για τα παιδιά).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Πρέπει να αποτρέπεται η αυτοθεραπεία καθώς εμφανίζει ισχυρή δραστικότητα. Μπορεί να προκαλέσει έμετο και διάρροια. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του σε περιπτώσεις έλκους, τόσο του στομάχου όσο και του δωδεκαδακτύλου. Είναι πιθανή η καρδιοτοξικότητα σε μεγαλές δόσεις. Αντενδείκνυται σε ηλικίες κάτω των 3 ετών.
Βιβλιογραφία 1) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 237-238, 2)http://www.henriettes-herb.com/eclectic/kings/adonis.html 3)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Adonis+vernalis 4)http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Maximum_Residue_Limits_-_Report/2009/11/WC500009398.pdf 5)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/adonis-vernalis=pheasant's-eye.php 6)http://www.motherearthliving.com/plant-profile/an-herb-to-know-47.aspx#axzz3KijHz3Yf 7)http://www.iama.gr/ethno/ypertasi_files/Ypertasi_Kandyli.pdf