Ephedra foeminea

Ephedra foeminea, Εφέδρα η ρόδινη, Ephedraceae (Εφεδρίδες), Eφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη (αλκαλοειδή)
Ephedra foeminea, Εφέδρα η ρόδινη, Ephedraceae (Εφεδρίδες), Eφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη (αλκαλοειδή)Ephedra foeminea, Εφέδρα η ρόδινη, Ephedraceae (Εφεδρίδες), Eφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη (αλκαλοειδή)Ephedra foeminea, Εφέδρα η ρόδινη, Ephedraceae (Εφεδρίδες), Eφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη (αλκαλοειδή)Ephedra foeminea, Εφέδρα η ρόδινη, Ephedraceae (Εφεδρίδες), Eφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη (αλκαλοειδή)Ephedra foeminea, Εφέδρα η ρόδινη, Ephedraceae (Εφεδρίδες), Eφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη (αλκαλοειδή)
Όνομα Φυτού Ephedra foeminea
Ελληνική Ονομασία Εφέδρα η ρόδινη
Λαϊκή Ονομασία Πολυκόμπι, Πολύκομπος
Οικογένεια φυτών Ephedraceae (Εφεδρίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής, αναρριχώμενος ή κατακείμενος θάμνος, ύψους έως 4m, με αντίθετα, βελονοειδή, πράσινα φύλλα, ωοειδείς, κόκκινους καρπούς και κίτρινα, μικρά άνθη σε ταξιανθία. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο και η συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.
Περιοχή Νομός Άρτας, Νομός Πρεβέζης, Λευκάδα
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Yπέργεια τμήματα φυτού
Δραστικές Ουσίες Eφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη (αλκαλοειδή)
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Χρησιμοποιείται ως βρογχοδιασταλτικό, για την αντιμετώπιση διαφόρων αναπνευστικών προβλημάτων και κυρίως κατά του βρογχικού άσθματος. Η περιεχόμενη στο φυτό εφεδρίνη διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (συμπαθομιμητική ουσία) και διαστέλλει τα στεφανιαία αγγεία. Επίσης, έχει χορηγηθεί για την θεραπεία των αλλεργιών, του βήχα, της βλενόρροιας και της σύφιλης. Χρησιμοποιείται και από τους αθλητές για την αύξηση της απόδοσής τους (ψυχοδιεγερτικό). Είναι επίσης, συστατικό σε προϊόντα αδυνατίσματος με εξαιρετικά επιβλαβείς συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τρόπος Χορήγησης Παρόλο, που σήμερα η φαρμακευτική χρήση του φυτού είναι περιορισμένη, εξακολουθεί να λαμβάνεται σε κάποιες περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι, δύο κουταλιές ξηρού βοτάνου σε ένα φλυτζάνι νερό - τρεις φορές την ημέρα) και υπό τη μορφή βάμματος (1-3ml, τρεις φορές την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Μπορεί να εμφανιστεί αϋπνία, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος και ταχυκαρδία. Πρέπει να αποφεύγεται από εγκύους, αλλά και από άτομα με άγχος, ανησυχία, υπέρταση, γλαύκωμα, μειωμένη αιμάτωση του εγκεφάλου, διόγκωση του προστάτη, υποψία φαιοχρωμοκυττώματος και θυρεοτοξίκωση. Σε υπερδοσολογία εκδηλώνεται υπέρταση και καρδιακή αρρυθμία, που μπορεί να επιδεινωθούν σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα (καρδιοτονωτικές γλυκοσίδες). Η χρήση της εφεδρίνης στον αθλητισμό ως αναβολικό σε συνδυασμό με καφεΐνη και ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, ενώ η παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση.
Βιβλιογραφία 1)http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691507000075 2)Barbara M. Schmidt, Nebojsa Ilic, Alexander Poulev, Ilya Raskin, Toxicological evaluation of a chicory root extract, Food and Chemical Toxicology, Volume 45, Issue 7, July 2007, Pages 1131-1139, ISSN 0278-6915, 10.1016/j.fct.2006.12.019. 3)http://users.sch.gr/gpantakis/?p=4845 4)http://www.reherb.eu/el/content/ephedra-foeminea 5)http://www.iucnredlist.org/details/201710/0 6)http://xlorida.blogspot.gr/2013/01/ephedra-ephedraceae.html