Arbutus unedo

Arbutus unedo, Κουμαριά, Ericaceae (Ερεικίδες), Κουμαρίνες, πηκτίνες (φύλλα), αρβουτίνη (φλοιός), άλατα καλίου και νατρίου, σάκχαρα
Arbutus unedo, Κουμαριά, Ericaceae (Ερεικίδες), Κουμαρίνες, πηκτίνες (φύλλα), αρβουτίνη (φλοιός), άλατα καλίου και νατρίου, σάκχαραArbutus unedo, Κουμαριά, Ericaceae (Ερεικίδες), Κουμαρίνες, πηκτίνες (φύλλα), αρβουτίνη (φλοιός), άλατα καλίου και νατρίου, σάκχαραArbutus unedo, Κουμαριά, Ericaceae (Ερεικίδες), Κουμαρίνες, πηκτίνες (φύλλα), αρβουτίνη (φλοιός), άλατα καλίου και νατρίου, σάκχαραArbutus unedo, Κουμαριά, Ericaceae (Ερεικίδες), Κουμαρίνες, πηκτίνες (φύλλα), αρβουτίνη (φλοιός), άλατα καλίου και νατρίου, σάκχαραArbutus unedo, Κουμαριά, Ericaceae (Ερεικίδες), Κουμαρίνες, πηκτίνες (φύλλα), αρβουτίνη (φλοιός), άλατα καλίου και νατρίου, σάκχαρα
Όνομα Φυτού Arbutus unedo
Ελληνική Ονομασία Κουμαριά
Λαϊκή Ονομασία Αντράκλα, Λαγομηλιά, Κόμαρος
Οικογένεια φυτών Ericaceae (Ερεικίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Αειθαλής θάμνος ύψους 2-3m, με λογχοειδή, οδοντωτά, πράσινα φύλλα, λευκά, καμπανοειδή άνθη σε στάχια (τσαμπιά) και σφαιρικούς, κόκκινους (αρχικά κίτρινους) καρπούς. Η ανθοφορία γίνεται δύο φορές τον χρόνο-η πρώτη τον Μάιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο. Η συγκομιδή γίνεται μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα, φλοιός
Δραστικές Ουσίες Κουμαρίνες, πηκτίνες (φύλλα), αρβουτίνη (φλοιός), άλατα καλίου και νατρίου, σάκχαρα
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Χρησιμοποιείται ως τονωτικό και αντισυπτικό και συνιστάται για την θεραπεία της δυσκοιλιότητας και των φλεγμονών του ουροποιητικού συστήματος, όπως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, ακούσια ενούρηση και δυσουρία. Επίσης, λαμβάνεται από του στόματος για την αντιμετώπιση της αιματουρίας και της ακατάσχετης αιμορραγίας κατά την έμμηνη ρύση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το πρώτο φυτό από το οποίο απομονώθηκαν οι κουμαρίνες, εκ των οποίων αναπτύχθηκαν τα κουμαρινικά αντιπηκτικά.
Τρόπος Χορήγησης Ως αντιφλεγμονώδες χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι, 2gr ξηρών φύλλων βράζονται σε 100ml νερό - 2-3 φορές την ημέρα) και αλοιφής (λειοτριβούνται σε γουδί 10-15 καρποί με μικρή ποσότητα λαδιού), η οποία εφαρμόζεται εξωτερικά για την αντιμετώπιση των δοθιηνών και των αποστημάτων του δέρματος. Από το φυτό παρασκευάζονται και διάφορα αλκοολούχα ποτά, όπως κρασί και ρακί με αποχρεμπτική και αντιπυρετική δράση (κομπρέσες).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια στις ενδεικνυόμενες δοσολογίες. Σε μεγάλες δόσεις όμως μπορεί να γίνει τοξικό λόγω της κουμαρίνης (νεφροτοξικό, ηπατοτοξικό).
Βιβλιογραφία 1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, A' τόμος, σελίδες: 277-279 2)http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Arbutus+unedo 3)http://practicalplants.org/wiki/Arbutus_unedo 4)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/arbutus-unedo=strawberry-tree.php 5)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257634/ 6)http://beesplants.blogspot.gr/2012/11/arbutus-unedo-strawberry-tree.html