Zea mays

Zea mays, Ζέα η μάϋς, Αραβόσιτος, Gramineae (Αγροστίδες, Γραμινίδες), Ορδενίνη (αμίνη), σαπωνίνες, ταννίνες, αλλαντοϊνη, γλυκοσίδια, κρυπτοξανθίνη, φλαβόνη, κόμμι, σιτοστερόλη, στιγμαστερόλη, βιταμίνη C και Κ, αραβοσιτέλαιο, το οποίο παραλαμβάνεται με έκθλιψη του αραβοσίτου και περιέχει λινελαϊκό (50%), ελαϊκό (37%), παλμιτικό (10%) και στεατικό (3%) οξύ.
Zea mays, Ζέα η μάϋς, Αραβόσιτος, Gramineae (Αγροστίδες, Γραμινίδες), Ορδενίνη (αμίνη), σαπωνίνες, ταννίνες, αλλαντοϊνη, γλυκοσίδια, κρυπτοξανθίνη, φλαβόνη, κόμμι, σιτοστερόλη, στιγμαστερόλη, βιταμίνη C και Κ, αραβοσιτέλαιο, το οποίο παραλαμβάνεται με έκθλιψη του αραβοσίτου και περιέχει λινελαϊκό (50%), ελαϊκό (37%), παλμιτικό (10%) και στεατικό (3%) οξύ.Zea mays, Ζέα η μάϋς, Αραβόσιτος, Gramineae (Αγροστίδες, Γραμινίδες), Ορδενίνη (αμίνη), σαπωνίνες, ταννίνες, αλλαντοϊνη, γλυκοσίδια, κρυπτοξανθίνη, φλαβόνη, κόμμι, σιτοστερόλη, στιγμαστερόλη, βιταμίνη C και Κ, αραβοσιτέλαιο, το οποίο παραλαμβάνεται με έκθλιψη του αραβοσίτου και περιέχει λινελαϊκό (50%), ελαϊκό (37%), παλμιτικό (10%) και στεατικό (3%) οξύ.Zea mays, Ζέα η μάϋς, Αραβόσιτος, Gramineae (Αγροστίδες, Γραμινίδες), Ορδενίνη (αμίνη), σαπωνίνες, ταννίνες, αλλαντοϊνη, γλυκοσίδια, κρυπτοξανθίνη, φλαβόνη, κόμμι, σιτοστερόλη, στιγμαστερόλη, βιταμίνη C και Κ, αραβοσιτέλαιο, το οποίο παραλαμβάνεται με έκθλιψη του αραβοσίτου και περιέχει λινελαϊκό (50%), ελαϊκό (37%), παλμιτικό (10%) και στεατικό (3%) οξύ.Zea mays, Ζέα η μάϋς, Αραβόσιτος, Gramineae (Αγροστίδες, Γραμινίδες), Ορδενίνη (αμίνη), σαπωνίνες, ταννίνες, αλλαντοϊνη, γλυκοσίδια, κρυπτοξανθίνη, φλαβόνη, κόμμι, σιτοστερόλη, στιγμαστερόλη, βιταμίνη C και Κ, αραβοσιτέλαιο, το οποίο παραλαμβάνεται με έκθλιψη του αραβοσίτου και περιέχει λινελαϊκό (50%), ελαϊκό (37%), παλμιτικό (10%) και στεατικό (3%) οξύ.
Όνομα Φυτού Zea mays
Ελληνική Ονομασία Ζέα η μάϋς, Αραβόσιτος
Λαϊκή Ονομασία Καλαμπόκι, Αραπόσταρο, Κούκλα, Μπαρμπαρόσταρο, Στίχρος, Μισέρι
Οικογένεια φυτών Gramineae (Αγροστίδες, Γραμινίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετές φυτό ύψους έως 3m, με μακρόστενα, σπαθοειδή, ευλύγιστα φύλλα. Τα αρσενικά άνθη είναι σε φόβη (φούντα) και τα θηλυκά σε ταξιανθίες. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο, η καρποφορία και η συγκομιδή από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Στύλοι θηλυκών ανθέων
Δραστικές Ουσίες Ορδενίνη (αμίνη), σαπωνίνες, ταννίνες, αλλαντοϊνη, γλυκοσίδια, κρυπτοξανθίνη, φλαβόνη, κόμμι, σιτοστερόλη, στιγμαστερόλη, βιταμίνη C και Κ, αραβοσιτέλαιο, το οποίο παραλαμβάνεται με έκθλιψη του αραβοσίτου και περιέχει λινελαϊκό (50%), ελαϊκό (37%), παλμιτικό (10%) και στεατικό (3%) οξύ.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Χρησιμοποιείται ως διουρητικό, χολαγωγό, υπογλυκαιμικό, τονωτικό, μαλακτικό και καταπραϋντικό. Βοηθά στην αντιμετώπιση διαφόρων νεφρολογικών προβλημάτων, όπως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, ακούσια νυχτερινή ενούρηση, νεφρολιθίαση και προστατίτιδα. Αξίζει να σημειωθεί η ευρεία χρήση του στην βιομηχανία τροφίμων (απομόνωση λινολαϊκού για την παρασκευή λαδιού και μαργαρίνης, καθώς και αμύλου αραβοσίτου για την αρτοποιϊα) καθώς αποτελεί τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας. Χρησιμοποιείται επίσης, στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών, αφού μετά από κατάλληλη επεξεργασία των κόκκων παράγεται αλκοόλη. Ακόμα οι άξονες του μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή διαλυτών, χρήσιμων στην βιομηχανία.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως διουρητικό και χολαγωγό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι, βράζονται 2 κουταλιές ξηρών μουστακίων του φυτού σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού νερό, 3 φορές την ημέρα). Το κατάπλασμα από καλαμποκίσιο αλεύρι χρησιμοποιείται σε φλεγμονώδεις καταστάσεις. Στην ομοιοπαθητική παρασκευάζεται βάμμα από τους στύλους του φυτού, κυρίως για την θεραπεία της κυστίτιδας.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Σε υπερδοσοληψία έχει αναφερθεί υπερευαισθησία, υποκαλιαιμία, υπόταση και υπογλυκαιμία.
Βιβλιογραφία 1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, A' τόμος, σελίδες: 105-106 2) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 269-270, 3)http://health-from-nature.net/Corn_Silk.html 4)http://www.botanical.com/botanical/mgmh/c/corni103.html 5)http://www.herb.gr/index.php/catalog/product/view/id/919/s/aravositos/ 6)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Zea+mays