Ranunculus sceleratus

Ranunculus sceleratus, Ρανούγκουλος ο ολέθριος, Βατράχιον το ολέθριον, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Ανεμονίνη, ρωτοανεμωνίνη, ταννίνες, σαπωνίνες
Ranunculus sceleratus, Ρανούγκουλος ο ολέθριος, Βατράχιον το ολέθριον, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Ανεμονίνη, ρωτοανεμωνίνη, ταννίνες, σαπωνίνεςRanunculus sceleratus, Ρανούγκουλος ο ολέθριος, Βατράχιον το ολέθριον, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Ανεμονίνη, ρωτοανεμωνίνη, ταννίνες, σαπωνίνεςRanunculus sceleratus, Ρανούγκουλος ο ολέθριος, Βατράχιον το ολέθριον, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Ανεμονίνη, ρωτοανεμωνίνη, ταννίνες, σαπωνίνεςRanunculus sceleratus, Ρανούγκουλος ο ολέθριος, Βατράχιον το ολέθριον, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Ανεμονίνη, ρωτοανεμωνίνη, ταννίνες, σαπωνίνεςRanunculus sceleratus, Ρανούγκουλος ο ολέθριος, Βατράχιον το ολέθριον, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Ανεμονίνη, ρωτοανεμωνίνη, ταννίνες, σαπωνίνεςRanunculus sceleratus, Ρανούγκουλος ο ολέθριος, Βατράχιον το ολέθριον, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Ανεμονίνη, ρωτοανεμωνίνη, ταννίνες, σαπωνίνες
Όνομα Φυτού Ranunculus sceleratus
Ελληνική Ονομασία Ρανούγκουλος ο ολέθριος, Βατράχιον το ολέθριον
Λαϊκή Ονομασία Νεραγκούλα, Προβατάρης
Οικογένεια φυτών Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής ή μονοετής πόα ύψους 60cm, με γυαλιστερά, οδοντωτά, καρδιόσχημα φύλλα και κίτρινα άνθη, με πολύ ακτινωτά πέταλα. Η ανθοφορία και η συγκομιδή γίνονται από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο.
Περιοχή Νομός Άρτας (Τζουμέρκα), Νομός Ιωαννίνων (Περιστέρι, Γράμμος, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, Πίνδος)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα
Δραστικές Ουσίες Ανεμονίνη, ρωτοανεμωνίνη, ταννίνες, σαπωνίνες
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Έχει αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, καταπραϋντικές και αποσυμφορητικές ιδιότητες και εφαρμόζεται εξωτερικά σε διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα, έρπης, κνησμός (φαγούρα), εγκαύματα και οιδήματα. Επίσης, λαμβάνεται από του στόματος για την θεραπεία των ρευματικών παθήσεων, της αρθρίτιδας, των εξελκώσεων και της ρινίτιδας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως αντιρευματικό και αναλγητικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι, 50g ξηρού βοτάνου σε 1lt νερό, 3 φορές την ημέρα). Χορηγείται επίσης, ως καταπραϋντικό και αντιφλεγμονώδες υπό την μορφή βάμματος για εξωτερική χρήση (εκχύλισμα του βοτάνου σε αιθυλική αλκοόλη 70%, 1:5, 30 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα για ενήλικες- 15 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα για παιδιά) και υπό τη μορφή αλοιφής.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Από τον χυμό του φυτού μπορεί να προκληθεί δηλητηρίαση εξ επαφής (έγκαυμα, οίδημα, ερύθημα, δερματικές εξελκώσεις και θάνατος). Σε υπερδοσοληψία των βρώσιμων φύλλων έχει αναφερθεί διάρροια, ζάλη, σπασμοί και παράλυση.
Βιβλιογραφία 1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, A' τόμος, σελίδες: 143 2) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 141-142, 3)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Ranunculus+sceleratus 4)http://abchomeopathy.com/r.php/Ran-s 5)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/r/ranunculus-sceleratus=celery-leaved-buttercup.php 6)http://practicalplants.org/wiki/Ranunculus_sceleratus