Papaver Somniferum

Papaver Somniferum, Μήκων η υπνοφόρος, Papaveraceae (Παπαβερίδες), Μορφίνη, ναρκωτίνη, κωδεϊνη, παπαβερίνη, θηβαΐνη, ναρκεΐνη (αλκαλοειδή του οπίου, δηλαδή του γαλακτώδους πηχτού χυμού, που παράγεται όταν χαράζονται οι κάψες του φυτού και ξηραίνεται στον αέρα), ρητίνη, λίπη, κηρός, λεύκωμα
Papaver Somniferum, Μήκων η υπνοφόρος, Papaveraceae (Παπαβερίδες), Μορφίνη, ναρκωτίνη, κωδεϊνη, παπαβερίνη, θηβαΐνη, ναρκεΐνη (αλκαλοειδή του οπίου, δηλαδή του γαλακτώδους πηχτού χυμού, που παράγεται όταν χαράζονται οι κάψες του φυτού και ξηραίνεται στον αέρα), ρητίνη, λίπη, κηρός, λεύκωμαPapaver Somniferum, Μήκων η υπνοφόρος, Papaveraceae (Παπαβερίδες), Μορφίνη, ναρκωτίνη, κωδεϊνη, παπαβερίνη, θηβαΐνη, ναρκεΐνη (αλκαλοειδή του οπίου, δηλαδή του γαλακτώδους πηχτού χυμού, που παράγεται όταν χαράζονται οι κάψες του φυτού και ξηραίνεται στον αέρα), ρητίνη, λίπη, κηρός, λεύκωμαPapaver Somniferum, Μήκων η υπνοφόρος, Papaveraceae (Παπαβερίδες), Μορφίνη, ναρκωτίνη, κωδεϊνη, παπαβερίνη, θηβαΐνη, ναρκεΐνη (αλκαλοειδή του οπίου, δηλαδή του γαλακτώδους πηχτού χυμού, που παράγεται όταν χαράζονται οι κάψες του φυτού και ξηραίνεται στον αέρα), ρητίνη, λίπη, κηρός, λεύκωμαPapaver Somniferum, Μήκων η υπνοφόρος, Papaveraceae (Παπαβερίδες), Μορφίνη, ναρκωτίνη, κωδεϊνη, παπαβερίνη, θηβαΐνη, ναρκεΐνη (αλκαλοειδή του οπίου, δηλαδή του γαλακτώδους πηχτού χυμού, που παράγεται όταν χαράζονται οι κάψες του φυτού και ξηραίνεται στον αέρα), ρητίνη, λίπη, κηρός, λεύκωμαPapaver Somniferum, Μήκων η υπνοφόρος, Papaveraceae (Παπαβερίδες), Μορφίνη, ναρκωτίνη, κωδεϊνη, παπαβερίνη, θηβαΐνη, ναρκεΐνη (αλκαλοειδή του οπίου, δηλαδή του γαλακτώδους πηχτού χυμού, που παράγεται όταν χαράζονται οι κάψες του φυτού και ξηραίνεται στον αέρα), ρητίνη, λίπη, κηρός, λεύκωμαPapaver Somniferum, Μήκων η υπνοφόρος, Papaveraceae (Παπαβερίδες), Μορφίνη, ναρκωτίνη, κωδεϊνη, παπαβερίνη, θηβαΐνη, ναρκεΐνη (αλκαλοειδή του οπίου, δηλαδή του γαλακτώδους πηχτού χυμού, που παράγεται όταν χαράζονται οι κάψες του φυτού και ξηραίνεται στον αέρα), ρητίνη, λίπη, κηρός, λεύκωμαPapaver Somniferum, Μήκων η υπνοφόρος, Papaveraceae (Παπαβερίδες), Μορφίνη, ναρκωτίνη, κωδεϊνη, παπαβερίνη, θηβαΐνη, ναρκεΐνη (αλκαλοειδή του οπίου, δηλαδή του γαλακτώδους πηχτού χυμού, που παράγεται όταν χαράζονται οι κάψες του φυτού και ξηραίνεται στον αέρα), ρητίνη, λίπη, κηρός, λεύκωμα
Όνομα Φυτού Papaver Somniferum
Ελληνική Ονομασία Μήκων η υπνοφόρος
Λαϊκή Ονομασία Παπαρούνα, Ύπνος, Αφιόνι
Οικογένεια φυτών Papaveraceae (Παπαβερίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετής πόα ύψους 1-1,5m, με ωοειδή, οδοντωτά φύλλα και μεγάλα, λευκά, ιώδη ή βυσσινί άνθη. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, μετά την οποία ακολουθεί η συγκομιδή.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Κάψες, σπόροι, φύλλα, άνθη, όπιο (αποξηραμένος γαλακτώδης οπός εκ των άγουρων κωδειών του φυτού,που εκκρίνεται όταν χαράζονται οι άγουρες κάψες ή κωδειές του φυτού).
Δραστικές Ουσίες Μορφίνη, ναρκωτίνη, κωδεϊνη, παπαβερίνη, θηβαΐνη, ναρκεΐνη (αλκαλοειδή του οπίου, δηλαδή του γαλακτώδους πηχτού χυμού, που παράγεται όταν χαράζονται οι κάψες του φυτού και ξηραίνεται στον αέρα), ρητίνη, λίπη, κηρός, λεύκωμα
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Έχει υπνωτικές, αναλγητικές, καταπραϋντικές, στυπτικές, αποχρεμπτικές, εφιδρωτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Λαμβάνεται από του στόματος για την θεραπεία της διάρροιας, της δυσεντερίας και του βήχα, ενώ στην λαϊκή ιατρική χορηγείται υπό τη μορφή εγχύματος για την αντιμετώπιση του άσθματος, των μωλώπων, της καταρροής, των κολικών, της επιπεφυκίτιδας, του βήχα, του πονοκεφάλου, των ημικρανιών, της υπέρτασης, της νευραλγίας, των ρευματικών πόνων και του πονόδοντου. Η δρόγη αποτελεί πρώτη ύλη για την εξαγωγή και παρασκευή της μορφίνης, της κωδεϊνης και νοσκαπίνης (εκχύλιση κωδειών).
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή σιροπιού της δρόγης, κυρίως ως αναλγητικό και καταπραϋντικό. Στην φαρμακοβιομηχανία χρησιμοποιείται ευρέως για τη λήψη των αλκαλοειδών. Σημαντικής αξίας είναι και το όπιο, το οποίο στο εμπόριο κυκλοφορεί ως αναλγητικό, κυρίως για εξωτερική χρήση, βάμματος (εκχύλισμα του βοτάνου 1:5 σε μείγμα αιθυλικής αλκοόλης-νερού 1:1), αλοιφής, κόνης και εγχύματος.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Είναι έντονα τοξικό όλο το φυτό, εξαρτησιογόνο και ναρκωτικό. Στις ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται η μύση, καθώς και ψυχολογικές και συναισθηματικές διαταραχές. Η υπερδοσολογία οδηγεί σε καρδιακές αρρυθμίες, πνευμονικό οίδημα, αναπνευστική καταστολή, απώλεια της συνείδησης και τελικά, θάνατο.
Βιβλιογραφία 1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, Β' τόμος, σελίδες: 366-369 2) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 44-45, 3)http://www.hort.purdue.edu/newcrop/duke_energy/papaver_somniferum.html 4)http://www.drugs.com/npp/poppy.html 5)http://www.botanical.com/botanical/mgmh/p/popwhi64.html