Alchemilla vulgaris

Alchemilla vulgaris, Αλχεμίλλα η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες),  Σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, ταννίνες, φυτοστερόλες, πτητικό έλαιο, πικροί παράγοντες
Alchemilla vulgaris, Αλχεμίλλα η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες),  Σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, ταννίνες, φυτοστερόλες, πτητικό έλαιο, πικροί παράγοντεςAlchemilla vulgaris, Αλχεμίλλα η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες),  Σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, ταννίνες, φυτοστερόλες, πτητικό έλαιο, πικροί παράγοντεςAlchemilla vulgaris, Αλχεμίλλα η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες),  Σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, ταννίνες, φυτοστερόλες, πτητικό έλαιο, πικροί παράγοντεςAlchemilla vulgaris, Αλχεμίλλα η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες),  Σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, ταννίνες, φυτοστερόλες, πτητικό έλαιο, πικροί παράγοντεςAlchemilla vulgaris, Αλχεμίλλα η κοινή, Rosaceae (Ροδίδες),  Σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, ταννίνες, φυτοστερόλες, πτητικό έλαιο, πικροί παράγοντες
Όνομα Φυτού Alchemilla vulgaris
Ελληνική Ονομασία Αλχεμίλλα η κοινή
Λαϊκή Ονομασία Λεοντοπόδι
Οικογένεια φυτών Rosaceae (Ροδίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 10-50cm, με πλατιά, παλαμοειδή, κιτρινοπράσινα φύλλα και μικρά, κιτρινοπράσινα άνθη σε ταξιανθίες. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και η συγκομιδή από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Μέτσοβο, Περιστέρι, Γράμμος, Πίνδος, Σμόλικας, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου), Νομός Άρτας (Τζουμέρκα)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Υπέργεια τμήματα φυτού
Δραστικές Ουσίες Σαλικυλικό οξύ, σαπωνίνες, ταννίνες, φυτοστερόλες, πτητικό έλαιο, πικροί παράγοντες
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Λαμβάνεται από του στόματος για την ρύθμιση διάφορων γυναικολογικών διαταραχών, όπως είναι η υπερβολική απώλεια αίματος κατά την έμμηνη ρύση, ο ακατάστατος κύκλος, ο κνησμός (φαγούρα), οι έντονες κολπικές εκκρίσεις λόγω μόλυνσης και οι ορμονικές διαταραχές κατά την εμμηνόπαυση. Επίσης, έχει στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χορηγείται σε διαταραχές του πεπτικού (θεραπεία της διάρροιας), για την αντιμετώπιση των οιδημάτων, των πληγών, καθώς και των ερεθισμών του λάρυγγα και του φάρυγγα.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι, 30g ξηρού βοτάνου σε 1lt νερό) και εγχύματος (20g ξηρού βοτάνου σε 1lt βραστό νερό), τα οποία λαμβάνονται από του στόματος για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών διαταραχών. Επίσης, παρασκευάζεται αφέψημα (τσάϊ, 50g ξηρού βοτάνου σε 1lt νερό), το οποίο εφαρμόζεται εξωτερικά ως επουλωτικό, στυπτικό και αντιφλεγμονώδες.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 153-154, 2)http://health-from-nature.net/Ladys_Mantle.html 3)http://botanical.com/botanical/mgmh/l/ladman05.html 4)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-654-alchemilla.aspx?activeingredientid=654&activeingredientname=alchemilla 5)http://www.drugs.com/npp/lady-s-mantle.html 6)http://www.herbcyclopedia.com/item/alchemilla-vulgaris-2