Angelica sylvestris

Angelica sylvestris, Αγγελική η αγρία, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Ιμπερατορίνη και βεργαπτένη (φουρανοκουμαρίνες), αιθέρια έλαια, τα οποία αποτελούνται από φελλανδρίνη, οργανικά οξέα, αγγελικίνη (κουμαρίνη) και είναι αναμεμειγμένα με κερί, ρητίνες, ταννίνες, μηλικό οξύ, σάκχαρα, κόμμι, άμυλο και πρωτεΐνες.
Angelica sylvestris, Αγγελική η αγρία, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Ιμπερατορίνη και βεργαπτένη (φουρανοκουμαρίνες), αιθέρια έλαια, τα οποία αποτελούνται από φελλανδρίνη, οργανικά οξέα, αγγελικίνη (κουμαρίνη) και είναι αναμεμειγμένα με κερί, ρητίνες, ταννίνες, μηλικό οξύ, σάκχαρα, κόμμι, άμυλο και πρωτεΐνες. Angelica sylvestris, Αγγελική η αγρία, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Ιμπερατορίνη και βεργαπτένη (φουρανοκουμαρίνες), αιθέρια έλαια, τα οποία αποτελούνται από φελλανδρίνη, οργανικά οξέα, αγγελικίνη (κουμαρίνη) και είναι αναμεμειγμένα με κερί, ρητίνες, ταννίνες, μηλικό οξύ, σάκχαρα, κόμμι, άμυλο και πρωτεΐνες. Angelica sylvestris, Αγγελική η αγρία, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Ιμπερατορίνη και βεργαπτένη (φουρανοκουμαρίνες), αιθέρια έλαια, τα οποία αποτελούνται από φελλανδρίνη, οργανικά οξέα, αγγελικίνη (κουμαρίνη) και είναι αναμεμειγμένα με κερί, ρητίνες, ταννίνες, μηλικό οξύ, σάκχαρα, κόμμι, άμυλο και πρωτεΐνες. Angelica sylvestris, Αγγελική η αγρία, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Ιμπερατορίνη και βεργαπτένη (φουρανοκουμαρίνες), αιθέρια έλαια, τα οποία αποτελούνται από φελλανδρίνη, οργανικά οξέα, αγγελικίνη (κουμαρίνη) και είναι αναμεμειγμένα με κερί, ρητίνες, ταννίνες, μηλικό οξύ, σάκχαρα, κόμμι, άμυλο και πρωτεΐνες. Angelica sylvestris, Αγγελική η αγρία, Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Ιμπερατορίνη και βεργαπτένη (φουρανοκουμαρίνες), αιθέρια έλαια, τα οποία αποτελούνται από φελλανδρίνη, οργανικά οξέα, αγγελικίνη (κουμαρίνη) και είναι αναμεμειγμένα με κερί, ρητίνες, ταννίνες, μηλικό οξύ, σάκχαρα, κόμμι, άμυλο και πρωτεΐνες.
Όνομα Φυτού Angelica sylvestris
Ελληνική Ονομασία Αγγελική η αγρία
Λαϊκή Ονομασία Νεροκάλαμο
Οικογένεια φυτών Umbelliferae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 60-150cm, με πολλά, πλατιά φύλλα και λευκά ή ρόδινα, ερμαφρόδιτα άνθη σε ταξιανθίες. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο και η συγκομιδή από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, αλλά και από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.
Περιοχή Νομός Πρεβέζης
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζωμα, σπέρματα, φύλλα
Δραστικές Ουσίες Ιμπερατορίνη και βεργαπτένη (φουρανοκουμαρίνες), αιθέρια έλαια, τα οποία αποτελούνται από φελλανδρίνη, οργανικά οξέα, αγγελικίνη (κουμαρίνη) και είναι αναμεμειγμένα με κερί, ρητίνες, ταννίνες, μηλικό οξύ, σάκχαρα, κόμμι, άμυλο και πρωτεΐνες.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Έχει καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές, εφιδρωτικές, διουρητικές αποχρεμπτικές, αντιβηχικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Λαμβάνεται από του στόματος κυρίως για τη θεραπεία της ατονίας του πεπτικού, της καταρροής, του βήχα, της δυσπεψίας και του άσθματος. Επίσης, εφαρμόζεται εξωτερικά υπό τη μορφή καταπραϋντικών εντριβών για την αντιμετώπιση μωλώπων και ερεθισμών του δέρματος.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως σπασμολυτικό, διουρητικό και αποχρεμπτικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι, 4g ξηρού βοτάνου σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού νερό, 2-3 φορές την ημέρα). Υπό τη μορφή αιθερίου ελαίου για εξωτερική χρήση (δερματικές παθήσεις) ή από του στόματος κυρίως, για την αντιμετώπιση πεπτικών διαταραχών.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Μπορεί να παρατηρηθεί υπέρταση, διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος και φωτοευαισθησία. Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική εκδήλωση.
Βιβλιογραφία 1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, Α' τόμος, σελίδες: 40-41 2) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 275-276, 3) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Angelica+sylvestris 4)http://www.first-nature.com/flowers/angelica-sylvestris.php 5)http://plants.usda.gov/core/profile?symbol=ANSY2 6)http://www.germinalamenity.com/product/wild-angelica-(angelica-sylvestris)-