Actaea spicata

Actaea spicata, Ακταία η σταχυανθής, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Πρωτοανεμονίνη
Actaea spicata, Ακταία η σταχυανθής, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), ΠρωτοανεμονίνηActaea spicata, Ακταία η σταχυανθής, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), ΠρωτοανεμονίνηActaea spicata, Ακταία η σταχυανθής, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), ΠρωτοανεμονίνηActaea spicata, Ακταία η σταχυανθής, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), ΠρωτοανεμονίνηActaea spicata, Ακταία η σταχυανθής, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), ΠρωτοανεμονίνηActaea spicata, Ακταία η σταχυανθής, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Πρωτοανεμονίνη
Όνομα Φυτού Actaea spicata
Ελληνική Ονομασία Ακταία η σταχυανθής
Λαϊκή Ονομασία
Οικογένεια φυτών Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 1m, με μεγάλα, πτεροειδή φύλλα, μικρά, λευκά άνθη και μαύρο ή κίτρινο καρπό. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, η συγκομιδή από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και η καρποφορία το φθινόπωρο.
Περιοχή Νομός Άρτας (Τζουμέρκα), Νομός Ιωαννίνων (Πίνδος, Περιστέρι, Σμόλικας, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα
Δραστικές Ουσίες Πρωτοανεμονίνη
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Έχει αντιφλεγμονώδεις, αγγειοδιασταλτικές, σπασμολυτικές, ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες. Χορηγείται κυρίως, κατά του πόνου της έμμηνης ρύσης και του τοκετού αλλά και κατά των ρευματικών πόνων. Επίσης, λαμβάνεται από του στόματος για την ανακούφιση των προβλημάτων, που σχετίζονται με την λοχεία όπως κούραση, πονοκέφαλος, επιλόχειος κατάθλιψη και ανησυχία. Αναφέρεται επίσης, ως σημαντικό γαλακταγωγό.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως αναλγητικό και ηρεμιστικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι της αποξηραμένης ρίζας) ή με την μορφή γαργάρων, κυρίως για την ανακούφιση του πονόλαιμου.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Μπορεί να εμφανιστεί ναυτία, έμετος, παραλήρημα, γαστρεντερίτιδες. Οι καρποί είναι τοξικοί (μη βρώσιμοι)
Βιβλιογραφία 1) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 136-137, 2)http://abchomeopathy.com/r.php/Act-sp 3)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/b/banebe11.html 4)http://www.webhomeopath.com/homeopathy/homeopathic-remedies/homeopathy-remedy-Actaea_spicata.html 5)http://practicalplants.org/wiki/Actaea_spicata 6)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Actaea+spicata