Digitalis purpurea

Digitalis purpurea, Διγιταλίς η πορφυρά, Scrophulariaceae (Σκροφουλαροειδή), Το φυτό περιέχει 63 γλυκοσίδια, όπως η διγιταλίνη και η διγιτοξίνη (καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια), τα οποία κατατάσσονται σε 5 ομάδες, A, B, C, D, και E. Περιέχει ακόμα σαπωνίνες, φλαβονοειδή, οξέα, χολίνη, ανθρακινόνες, αιθέριο έλαιο, λίπη, άμυλο, κόμμι και υδατάνθρακες.
Digitalis purpurea, Διγιταλίς η πορφυρά, Scrophulariaceae (Σκροφουλαροειδή), Το φυτό περιέχει 63 γλυκοσίδια, όπως η διγιταλίνη και η διγιτοξίνη (καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια), τα οποία κατατάσσονται σε 5 ομάδες, A, B, C, D, και E. Περιέχει ακόμα σαπωνίνες, φλαβονοειδή, οξέα, χολίνη, ανθρακινόνες, αιθέριο έλαιο, λίπη, άμυλο, κόμμι και υδατάνθρακες.Digitalis purpurea, Διγιταλίς η πορφυρά, Scrophulariaceae (Σκροφουλαροειδή), Το φυτό περιέχει 63 γλυκοσίδια, όπως η διγιταλίνη και η διγιτοξίνη (καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια), τα οποία κατατάσσονται σε 5 ομάδες, A, B, C, D, και E. Περιέχει ακόμα σαπωνίνες, φλαβονοειδή, οξέα, χολίνη, ανθρακινόνες, αιθέριο έλαιο, λίπη, άμυλο, κόμμι και υδατάνθρακες.Digitalis purpurea, Διγιταλίς η πορφυρά, Scrophulariaceae (Σκροφουλαροειδή), Το φυτό περιέχει 63 γλυκοσίδια, όπως η διγιταλίνη και η διγιτοξίνη (καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια), τα οποία κατατάσσονται σε 5 ομάδες, A, B, C, D, και E. Περιέχει ακόμα σαπωνίνες, φλαβονοειδή, οξέα, χολίνη, ανθρακινόνες, αιθέριο έλαιο, λίπη, άμυλο, κόμμι και υδατάνθρακες.Digitalis purpurea, Διγιταλίς η πορφυρά, Scrophulariaceae (Σκροφουλαροειδή), Το φυτό περιέχει 63 γλυκοσίδια, όπως η διγιταλίνη και η διγιτοξίνη (καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια), τα οποία κατατάσσονται σε 5 ομάδες, A, B, C, D, και E. Περιέχει ακόμα σαπωνίνες, φλαβονοειδή, οξέα, χολίνη, ανθρακινόνες, αιθέριο έλαιο, λίπη, άμυλο, κόμμι και υδατάνθρακες.Digitalis purpurea, Διγιταλίς η πορφυρά, Scrophulariaceae (Σκροφουλαροειδή), Το φυτό περιέχει 63 γλυκοσίδια, όπως η διγιταλίνη και η διγιτοξίνη (καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια), τα οποία κατατάσσονται σε 5 ομάδες, A, B, C, D, και E. Περιέχει ακόμα σαπωνίνες, φλαβονοειδή, οξέα, χολίνη, ανθρακινόνες, αιθέριο έλαιο, λίπη, άμυλο, κόμμι και υδατάνθρακες.
Όνομα Φυτού Digitalis purpurea
Ελληνική Ονομασία Διγιταλίς η πορφυρά
Λαϊκή Ονομασία Δακτυλίτιδα
Οικογένεια φυτών Scrophulariaceae (Σκροφουλαροειδή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Διετής ή πολυετής πόα ύψους έως 2m με μεγάλα, οδοντωτά, λογχοειδή φύλλα και ροζ-πορφυρά, καμπανοειδή, ερμαφρόδιτα άνθη σε μακριές ταξιανθίες. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Η συγκομιδή των φύλλων γίνεται λίγο πριν την άνθιση του φυτού.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα
Δραστικές Ουσίες Το φυτό περιέχει 63 γλυκοσίδια, όπως η διγιταλίνη και η διγιτοξίνη (καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια), τα οποία κατατάσσονται σε 5 ομάδες, A, B, C, D, και E. Περιέχει ακόμα σαπωνίνες, φλαβονοειδή, οξέα, χολίνη, ανθρακινόνες, αιθέριο έλαιο, λίπη, άμυλο, κόμμι και υδατάνθρακες.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει ισχυρές καρδιοτονωτικές, αντιαρρυθμικές, διουρητικές, επουλωτικές και τονωτικές ιδιότητες. Τα καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια, που περιέχει δρουν στο μυοκάρδιο και αυξάνουν την ισχύ των συστολών, σταθεροποιούν τον καρδιακό ρυθμό και ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς επίσης μέσω της διουρητικής τους δράσης οδηγούν σε μείωση του συνολικό όγκου παλμού. Με βάση αυτές τις ιδιότητες χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας, των αρρυθμιών, της υπερτροφίας της καρδιάς, της λευκωματουρίας και της οξείας πνευμονίας. Το αφέψημα (τσάι) των φύλλων του δρα ευεργετικά στην λειτουργία των νεφρών και συμβάλλει στη θεραπεία της υδρωπικίας. Στη λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιείται κατά της εσωτερικής αιμορραγίας, των φλεγμονών, του παραληρήματος, της επιληψίας, της οξείας μανίας και διάφορων άλλων ασθενειών. Στην ομοιοπαθητική το βάμμα των φύλλων του φυτού συνιστάται στη θεραπεία των καρδιακών διαταραχών.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 0,05 έως 0,1g ξηρού βοτάνου βράζει σε ένα φλυτζάνι νερό για 10min, 2-3 φορές την ημέρα), υπό τη μορφή κόνεως αποξηραμένων φύλλων και καταπλάσματος για εξωτερική χρήση. Στην ομοιοπαθητική χορηγείται υπό τη μορφή βάμματος (5-15 σταγόνες την ημέρα). Το φυτό αποτελεί πρώτη ύλη για την απομόνωση των καρδιοτονωτικών γλυκοσιδίων.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις βραδυκαρδίας και νεφρικής ανεπάρκειας. Η κατάποση των φύλλων μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο και διάρροια. Η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε βραδυκαρδία, οπτικές διαταραχές, λιποθυμία, γαστρεντερικές διαταραχές και δυσλειτουργία της καρδιάς και των νεφρών.
Βιβλιογραφία 1)http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/digitalis-purpurea-common-foxglove 2)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Digitalis+purpurea 3)http://www.botanical.com/botanical/mgmh/f/foxglo30.html#predos 4) http://poisonousplants.ansci.cornell.edu/digitalis.html 5)http://www.pnwplants.wsu.edu/PlantDisplay.aspx?PlantID=316