Malva arborea or Lavatera arborea

Malva arborea or Lavatera arborea, Μαλάχη ή Λαβατέρα η δενδρώδης., Malvaceae (Μαλαχίδες, Μαλβίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, βλεννώδεις ουσίες, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία.
Malva arborea or Lavatera arborea, Μαλάχη ή Λαβατέρα η δενδρώδης., Malvaceae (Μαλαχίδες, Μαλβίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, βλεννώδεις ουσίες, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία.Malva arborea or Lavatera arborea, Μαλάχη ή Λαβατέρα η δενδρώδης., Malvaceae (Μαλαχίδες, Μαλβίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, βλεννώδεις ουσίες, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία.Malva arborea or Lavatera arborea, Μαλάχη ή Λαβατέρα η δενδρώδης., Malvaceae (Μαλαχίδες, Μαλβίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, βλεννώδεις ουσίες, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία.Malva arborea or Lavatera arborea, Μαλάχη ή Λαβατέρα η δενδρώδης., Malvaceae (Μαλαχίδες, Μαλβίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, βλεννώδεις ουσίες, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία.Malva arborea or Lavatera arborea, Μαλάχη ή Λαβατέρα η δενδρώδης., Malvaceae (Μαλαχίδες, Μαλβίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, βλεννώδεις ουσίες, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία.Malva arborea or Lavatera arborea, Μαλάχη ή Λαβατέρα η δενδρώδης., Malvaceae (Μαλαχίδες, Μαλβίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, βλεννώδεις ουσίες, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία.
Όνομα Φυτού Malva arborea or Lavatera arborea
Ελληνική Ονομασία Μαλάχη ή Λαβατέρα η δενδρώδης.
Λαϊκή Ονομασία Δεντρομολόχα, Κολοκυθόβιολα, Μποντικιά, Σαρδελόβιολα
Οικογένεια φυτών Malvaceae (Μαλαχίδες, Μαλβίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Διετής ή πολυετής πόα ύψους 1-2,5m, με μεγάλα, οδοντωτά, χνουδωτά, καρδιόσχημα φύλλα παρόμοιου σχήματος με τα φύλλα του κισσού και μεγάλα, ρόδινα, πορφυρά άνθη τα οποία εκφύονται μονήρη στις μασχάλες των φύλλων ή σε ταξιανθίες. Ο καρπός και τα φύλλα του φυτού είναι εδώδιμα και το στέλεχος του είναι ξυλώδες στη βάση του και χνουδωτό σε όλο το μήκος του. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και η συγκομιδή από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ανθη, φύλλα, ρίζα.
Δραστικές Ουσίες Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, βλεννώδεις ουσίες, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει μαλακτικές, αποχρεμπτικές, καταπραϋντικές, αιμολυτικές, αντιβηχικές, αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Συνιστάται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) για την αντιμετώπιση του βήχα, της λαρυγγίτιδας, των κολικών, της γαστρίτιδας, της κυστίτιδας, της διάρροιας, της ουλίτιδας και των αιμορροΐδων. Ο χυμός της ανακουφίζει από τα δήγματα της μέλισσας ή της σφήκας και εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα ως επουλωτικό και στυπτικό κατά της ακμής και των εξανθημάτων. Το αιθέριο έλαιο του φυτού αποτελεί συστατικό μεταξύ άλλων σε ποδόλουτρα, για την αντιμετώπιση των τήλων (κάλοι) και για να ξεκουράζει τα κουρασμένα πόδια. Στη λαϊκή ιατρική ορισμένων χωρών όπως στη Γαλλία, τα φύλλα του φυτού καταναλώνονται ωμά ή μαγειρεμένα για τη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών, ενώ στην Αγγλία και στη Γαλλία το έγχυμα της ρίζας του χρησιμοποιείται με τη μορφή γαργάρων κατά του πονόλαιμου, του βήχα και της βραχνάδας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία κουταλιά των αποξηραμένων φύλλων βράζει σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3-4 φορές την ημέρα) και εγχύματος (δύο κουταλιές του ξηρού βοτάνου εμβαπτίζονται σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό για 10-15min, 1-2 φορές την ημέρα). Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος (των νωπών φύλλων και της ρίζας) και αιθέριου ελαίου (ποδόλουτρα). Τα φύλλα και οι καρποί του φυτού είναι βρώσιμα και καταναλώνονται ωμά ή μαγειρεμένα κυρίως για τη διουρητική τους δράση.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1)http://crescentbloom.com/Plants/Specimen/LA/Lavatera%20arborea.htm 2)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/m/mallow07.html 3)https://periplanomeno.wordpress.com/2011/09/05/%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CF%87%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CE%BB%CE%B2%CE%B1-%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%AF%CE%B1-malva-silvestris/ 4)http://www.drugs.com/npp/mallow.html 5)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Lavatera+arborea