Dryopteris filix-mas

Dryopteris filix-mas, Νεφρίδιο η αρρενοπτέρις, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, ασπιδινόλη, αλμπασπιδίνη, φλορασπίνη, φιλικινικό οξύ, λιπαρές ουσίες, γαλλικό οξύ, οξεϊκό οξύ, υδατάνθρακες, άμυλο, λεύκωμα, κυτταρίνη.
Dryopteris filix-mas, Νεφρίδιο η αρρενοπτέρις, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, ασπιδινόλη, αλμπασπιδίνη, φλορασπίνη, φιλικινικό οξύ, λιπαρές ουσίες, γαλλικό οξύ, οξεϊκό οξύ, υδατάνθρακες, άμυλο, λεύκωμα, κυτταρίνη.Dryopteris filix-mas, Νεφρίδιο η αρρενοπτέρις, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, ασπιδινόλη, αλμπασπιδίνη, φλορασπίνη, φιλικινικό οξύ, λιπαρές ουσίες, γαλλικό οξύ, οξεϊκό οξύ, υδατάνθρακες, άμυλο, λεύκωμα, κυτταρίνη.Dryopteris filix-mas, Νεφρίδιο η αρρενοπτέρις, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, ασπιδινόλη, αλμπασπιδίνη, φλορασπίνη, φιλικινικό οξύ, λιπαρές ουσίες, γαλλικό οξύ, οξεϊκό οξύ, υδατάνθρακες, άμυλο, λεύκωμα, κυτταρίνη.Dryopteris filix-mas, Νεφρίδιο η αρρενοπτέρις, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, ασπιδινόλη, αλμπασπιδίνη, φλορασπίνη, φιλικινικό οξύ, λιπαρές ουσίες, γαλλικό οξύ, οξεϊκό οξύ, υδατάνθρακες, άμυλο, λεύκωμα, κυτταρίνη.Dryopteris filix-mas, Νεφρίδιο η αρρενοπτέρις, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, ασπιδινόλη, αλμπασπιδίνη, φλορασπίνη, φιλικινικό οξύ, λιπαρές ουσίες, γαλλικό οξύ, οξεϊκό οξύ, υδατάνθρακες, άμυλο, λεύκωμα, κυτταρίνη.Dryopteris filix-mas, Νεφρίδιο η αρρενοπτέρις, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες), Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, ασπιδινόλη, αλμπασπιδίνη, φλορασπίνη, φιλικινικό οξύ, λιπαρές ουσίες, γαλλικό οξύ, οξεϊκό οξύ, υδατάνθρακες, άμυλο, λεύκωμα, κυτταρίνη.
Όνομα Φυτού Dryopteris filix-mas
Ελληνική Ονομασία Νεφρίδιο η αρρενοπτέρις
Λαϊκή Ονομασία Αρρενοπτέρις, Κλαπατσοβότανο, Νεφρίδιο, Νεφρόδιο, Φτέρη
Οικογένεια φυτών Polypodiaceae (Πολυποδιίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα (φτέρη) ύψους έως 120cm, με μεγάλα, λογχοειδή, πτεροειδή φύλλα που βγαίνουν απ’ ευθείας από τη βάση και στο κάτω μέρος τους φέρουν πολλά σποροθυλάκια και είναι φαιόχροα. Ο μίσχος του φυτού είναι χνουδωτός σε όλο του το μήκος και οι φουντωτοί, φυλλοφόροι βλαστοί του είναι πράσινοι μόνο σε κλίματα με ήπιους χειμώνες. Η ρίζα του είναι οριζόντια, με μακρόστενους κονδύλους, ενώ το φυτό δεν φέρει καθόλου άνθη (ατελές). Η καρποφορία και η συγκομιδή γίνονται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Για θεραπευτικούς σκοπούς, χρησιμοποιείται και το ρίζωμα του φυτού το οποίο συλλέγεται από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Σμόλικας, Μέτσοβο, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα, ρίζα.
Δραστικές Ουσίες Αιθέριο έλαιο, ταννίνες, ασπιδινόλη, αλμπασπιδίνη, φλορασπίνη, φιλικινικό οξύ, λιπαρές ουσίες, γαλλικό οξύ, οξεϊκό οξύ, υδατάνθρακες, άμυλο, λεύκωμα, κυτταρίνη.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει ανθελμινθικές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιρρευματικές, αντιμικροβιακές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Είναι γνωστό κυριώς για τη χρήση του ως ανθελμινθικό, κατά την οποία απαιτείται μεγάλη προσοχή και γίνεται με ταυτόχρονη χορήγηση καθαρτικού άλατος (Na2SO4 ή MgSO4) χωρίς λάδι ή οινόπνευμα, καθώς είναι απαραίτητο το φάρμακο να αποβληθεί δύο ώρες μετά τη λήψη του έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν δηλητηρίαση. Συνιστάται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) για την αντιμετώπιση της εσωτερικής αιμορραγίας, της αιματουρίας, της παρωτίτιδας, του κρυολογήματος, της γρίπης, της ιλαράς, της πνευμονίας και της μηνιγγίτιδας. Εφαρμόζεται εξωτερικά υπό τη μορφή κομπρεσών σε πυώδη σπυράκια, καλόγερους και πληγές και υπό τη μορφή κόνεως σε μολυσμένες πληγές και δερματικές εξελκώσεις. Ακόμα στην ομοιοπαθητική χορηγείται για την αντιμετώπιση των πληγών, των κιρσών και των ελκών. Τέλος, λόγω της περιεκτικότητάς σε καυστική ποτάσσα χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαπουνιών και γυαλιού.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία κουταλιά του ξηρού βοτάνου βράζει σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα). Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή κομπρεσών του αφεψήματος (τσάι) και κόνεως.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Σε υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, παραλήρημα, τύφλωση, δύσπνοια, μέχρι και καρδιακή ανακοπή. Αποφεύγεται η κατανάλωση του βοτάνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε παιδιά και σε ασθενείς με ηπατικά προβλήματα.
Βιβλιογραφία 1)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Dryopteris+filix-mas 2)http://www.drugs.com/npp/male-fern.html 3)http://practicalplants.org/wiki/Dryopteris_filix-mas 4) http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/d/dryopteris-filix-mas=male-fern.php 5)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/f/ferns-08.html