Lilium candidum

Lilium candidum, Λίλιο το πάλλευκο, Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες), Φλαβονοειδή (γλυκοσίδια της ισοραμνετίνης, όπως το ρουτινοσίδιο της ισοραμνετίνης), γ-μεθυλ-γλουταμινικό οξύ, πολυσακχαρίτες (γλυκομαννάνες), άμυλο.
Lilium candidum, Λίλιο το πάλλευκο, Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες), Φλαβονοειδή (γλυκοσίδια της ισοραμνετίνης, όπως το ρουτινοσίδιο της ισοραμνετίνης), γ-μεθυλ-γλουταμινικό οξύ, πολυσακχαρίτες (γλυκομαννάνες), άμυλο.Lilium candidum, Λίλιο το πάλλευκο, Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες), Φλαβονοειδή (γλυκοσίδια της ισοραμνετίνης, όπως το ρουτινοσίδιο της ισοραμνετίνης), γ-μεθυλ-γλουταμινικό οξύ, πολυσακχαρίτες (γλυκομαννάνες), άμυλο.Lilium candidum, Λίλιο το πάλλευκο, Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες), Φλαβονοειδή (γλυκοσίδια της ισοραμνετίνης, όπως το ρουτινοσίδιο της ισοραμνετίνης), γ-μεθυλ-γλουταμινικό οξύ, πολυσακχαρίτες (γλυκομαννάνες), άμυλο.Lilium candidum, Λίλιο το πάλλευκο, Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες), Φλαβονοειδή (γλυκοσίδια της ισοραμνετίνης, όπως το ρουτινοσίδιο της ισοραμνετίνης), γ-μεθυλ-γλουταμινικό οξύ, πολυσακχαρίτες (γλυκομαννάνες), άμυλο.Lilium candidum, Λίλιο το πάλλευκο, Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες), Φλαβονοειδή (γλυκοσίδια της ισοραμνετίνης, όπως το ρουτινοσίδιο της ισοραμνετίνης), γ-μεθυλ-γλουταμινικό οξύ, πολυσακχαρίτες (γλυκομαννάνες), άμυλο.Lilium candidum, Λίλιο το πάλλευκο, Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες), Φλαβονοειδή (γλυκοσίδια της ισοραμνετίνης, όπως το ρουτινοσίδιο της ισοραμνετίνης), γ-μεθυλ-γλουταμινικό οξύ, πολυσακχαρίτες (γλυκομαννάνες), άμυλο.
Όνομα Φυτού Lilium candidum
Ελληνική Ονομασία Λίλιο το πάλλευκο
Λαϊκή Ονομασία Άσπρος κρίνος, Βουρλοπίδι, Κρίνος της Παναγίας
Οικογένεια φυτών Liliaceae (Λειριίδες, Λιλιίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετές, βολβώδες φυτό ύψους έως 1m, με λογχοειδή, επίμηκη, πράσινα φύλλα και μεγάλα, εύοσμα, λευκά, ερμαφρόδιτα άνθη με έξι πέταλα και μία ελαφριά κλίση προς το έδαφος. Οι ανθήρες των ανθέων του φυτού έχουν έντονο κίτρινο χρώμα. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και η συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Πίνδος, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, Ζαγόρι)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα
Δραστικές Ουσίες Φλαβονοειδή (γλυκοσίδια της ισοραμνετίνης, όπως το ρουτινοσίδιο της ισοραμνετίνης), γ-μεθυλ-γλουταμινικό οξύ, πολυσακχαρίτες (γλυκομαννάνες), άμυλο.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει στυπτικές, μαλακτικές, αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, διουρητικές, εμμηναγωγές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Συνιστάται η χορήγηση του αφεψήματος (τσάι) του βοτάνου για την πρόληψη διάφορων γυναικολογικών διαταραχών που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση, αλλά και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, του άγχους, της νευρικότητας, των προβλημάτων μνήμης, της ιγμορίτιδας, της βρογχίτιδας, της φαρυγγίτιδας, του ξηρού βήχα, του άσθματος, των καρδιακών αρρυθμιών, του αισθήματος παλμών και της καρδιακής ανεπάρκειας. Η θεραπευτική χρήση του φυτού αφορά κυρίως την εξωτερική εφαρμογή του στο δέρμα για την αντιμετώπιση των δερματικών εξελκώσεων, των φλεγμονών, των εξανθημάτων, των εγκαυμάτων, των ευρυαγγειών και των τραυματισμών. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί για την ωτίτιδα και την επιπεφυκίτιδα. Στη λαϊκή ιατρική, η γύρη των ανθέων προτείνεται για την αντιμετώπιση της επιληψίας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως μαλακτικό και διουρητικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: δύο κουταλιές του ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα), εγχύματος (3g της αποξηραμένης ρίζας του φυτού εμβαπτίζονται σε 100mL βραστό νερό για 10-15min, τρεις φορές την ημέρα) και βάμματος (σε αναλογία 1:5 των πετάλων των ανθέων σε αιθυλική αλκοόλη 70%, το οποίο αφήνεται για 15 ημέρες, ανακινώντας το 3-4 φορές την ημέρα, 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι νερό, 3 φορές την ημέρα). Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή αλοιφής, καταπλάσματος και αιθέριου ελαίου (50g του ξηρού βοτάνου σε 500ml ελαιώδους βάσης, το οποίο βράζεται για 3 ώρες σε υδατόλουτρο, 3-4 σταγόνες τοπικά στο δέρμα)
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17432279 2)https://topnaturalremedies.net/herbal-remedies/medicinal-value-madonna-lily/ 3)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/l/lilmad24.html#med 4)http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Lilium+candidum 5)http://www.medicinalplants-pharmacognosy.com/herbs-medicinal-plants/white-lily-flowers/