Primula veris or Primula officinalis

Primula veris or Primula officinalis, Πρίμουλα η εαρινή, Πριμούλα η φαρμακευτική , Primulaceae (Πριμουλίδες), Σαπωνίνες (5-10%), α-πριμουλικό οξύ, γλυκοσίδια, φλαβόνες, πριμουλαβεριοσίδη, πριμβεροσίδη, ταννίνες, σαλικυλικά, αιθέριο έλαιο (γνωστό με το όνομα Mannite), φαινόλες.
Primula veris or Primula officinalis, Πρίμουλα η εαρινή, Πριμούλα η φαρμακευτική , Primulaceae (Πριμουλίδες), Σαπωνίνες (5-10%), α-πριμουλικό οξύ, γλυκοσίδια, φλαβόνες, πριμουλαβεριοσίδη, πριμβεροσίδη, ταννίνες, σαλικυλικά, αιθέριο έλαιο (γνωστό με το όνομα Mannite), φαινόλες.Primula veris or Primula officinalis, Πρίμουλα η εαρινή, Πριμούλα η φαρμακευτική , Primulaceae (Πριμουλίδες), Σαπωνίνες (5-10%), α-πριμουλικό οξύ, γλυκοσίδια, φλαβόνες, πριμουλαβεριοσίδη, πριμβεροσίδη, ταννίνες, σαλικυλικά, αιθέριο έλαιο (γνωστό με το όνομα Mannite), φαινόλες.Primula veris or Primula officinalis, Πρίμουλα η εαρινή, Πριμούλα η φαρμακευτική , Primulaceae (Πριμουλίδες), Σαπωνίνες (5-10%), α-πριμουλικό οξύ, γλυκοσίδια, φλαβόνες, πριμουλαβεριοσίδη, πριμβεροσίδη, ταννίνες, σαλικυλικά, αιθέριο έλαιο (γνωστό με το όνομα Mannite), φαινόλες.Primula veris or Primula officinalis, Πρίμουλα η εαρινή, Πριμούλα η φαρμακευτική , Primulaceae (Πριμουλίδες), Σαπωνίνες (5-10%), α-πριμουλικό οξύ, γλυκοσίδια, φλαβόνες, πριμουλαβεριοσίδη, πριμβεροσίδη, ταννίνες, σαλικυλικά, αιθέριο έλαιο (γνωστό με το όνομα Mannite), φαινόλες.Primula veris or Primula officinalis, Πρίμουλα η εαρινή, Πριμούλα η φαρμακευτική , Primulaceae (Πριμουλίδες), Σαπωνίνες (5-10%), α-πριμουλικό οξύ, γλυκοσίδια, φλαβόνες, πριμουλαβεριοσίδη, πριμβεροσίδη, ταννίνες, σαλικυλικά, αιθέριο έλαιο (γνωστό με το όνομα Mannite), φαινόλες.Primula veris or Primula officinalis, Πρίμουλα η εαρινή, Πριμούλα η φαρμακευτική , Primulaceae (Πριμουλίδες), Σαπωνίνες (5-10%), α-πριμουλικό οξύ, γλυκοσίδια, φλαβόνες, πριμουλαβεριοσίδη, πριμβεροσίδη, ταννίνες, σαλικυλικά, αιθέριο έλαιο (γνωστό με το όνομα Mannite), φαινόλες.Primula veris or Primula officinalis, Πρίμουλα η εαρινή, Πριμούλα η φαρμακευτική , Primulaceae (Πριμουλίδες), Σαπωνίνες (5-10%), α-πριμουλικό οξύ, γλυκοσίδια, φλαβόνες, πριμουλαβεριοσίδη, πριμβεροσίδη, ταννίνες, σαλικυλικά, αιθέριο έλαιο (γνωστό με το όνομα Mannite), φαινόλες.
Όνομα Φυτού Primula veris or Primula officinalis
Ελληνική Ονομασία Πρίμουλα η εαρινή, Πριμούλα η φαρμακευτική
Λαϊκή Ονομασία Δακράκι, Παναγίτσα, Πασχαλούδα
Οικογένεια φυτών Primulaceae (Πριμουλίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 8-20cm, με λογχοειδή, ωοειδή, ρητιδωμένα, χνουδωτά φύλλα και κιτρινόχρυσα, με πορτοκαλόχροες άκρες, εύοσμα, με σωληνοειδή κάλυκα, ερμαφρόδιτα άνθη, τα οποία φυτρώνουν πολλά μαζί σαν ομπρέλα στην άκρη ενός μακριού ανθοφόρου βλαστού. Το φυτό έχει χονδρό μίσχο, σκούρα, διακλαδιζόμενη ρίζα και ο καρπός του είναι κάψα. Η ανθοφορία γίνεται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και η συγκομιδή από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα, φύλλα, άνθη
Δραστικές Ουσίες Σαπωνίνες (5-10%), α-πριμουλικό οξύ, γλυκοσίδια, φλαβόνες, πριμουλαβεριοσίδη, πριμβεροσίδη, ταννίνες, σαλικυλικά, αιθέριο έλαιο (γνωστό με το όνομα Mannite), φαινόλες.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Συνιστάται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) κατά της περικαρδίτιδας, της υδρωπικίας, της νεφρολιθίασης, του πονοκεφάλου και της αϋπνίας. Χορηγείται, επίσης, για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του κοκκύτη, της πνευμονίας, της νευραλγίας και του τρόμου. Τα πέταλα των ανθέων διαθέτουν στυπτικές ιδιότητες και το αιθέριο έλαιο τους εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την πρόληψη της μόλυνσης των ανοιχτών πληγών και την αντιμετώπιση των μωλώπων. Στην ομοιοπαθητική χορηγείται υπό τη μορφή βάμματος του νωπού φυτού κατά των νεφρικών παθήσεων και των νευραλγιών.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία κουταλιά του ξηρού βοτάνου βράζει σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα), εγχύματος (δύο κουταλιές του ξηρού βοτάνου εμβαπτίζονται σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό για 10-15min, τρεις φορές την ημέρα) και βάμμα (2-4ml, τρεις φορές την ημέρα). Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα ως στυπτικό και αντιφλεγμονώδες υπό τη μορφή καταπλάσματος.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Αποφεύγεται η χορήγηση του βοτάνου σε ασθενείς με ευαισθησία στην ασπιρίνη και σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική θεραπεία με βαρφαρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα. Οι σαπωνίνες μπορεί να προκαλέσουν υπόταση, επομένως η υπερδοσολογία ή η παρατεταμένη χρήση πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιϋπερτασικά φάρμακα. Τέλος μπορεί να εκδηλωθεί γαστρεντερικός ερεθισμός.
Βιβλιογραφία 1)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Primula+veris 2)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/c/cowsl112.html 3)http://www.herbal-supplement-resource.com/cowslip-herb.html 4)http://herbs-treatandtaste.blogspot.gr/2011/03/cowslip-primula-veris-medicinal.html 5)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-165-cowslip.aspx?activeingredientid=165&activeingredientname=cowslip