Paris quadrifolia

Paris quadrifolia, Πάρις ο τετράφυλλος, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Παριστυφίνη, παριδίνη (αιμολυτικές σαπωνίνες), κιτρικό οξύ, εκδυστερόνη.
Paris quadrifolia, Πάρις ο τετράφυλλος, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Παριστυφίνη, παριδίνη (αιμολυτικές σαπωνίνες), κιτρικό οξύ, εκδυστερόνη.Paris quadrifolia, Πάρις ο τετράφυλλος, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Παριστυφίνη, παριδίνη (αιμολυτικές σαπωνίνες), κιτρικό οξύ, εκδυστερόνη.Paris quadrifolia, Πάρις ο τετράφυλλος, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Παριστυφίνη, παριδίνη (αιμολυτικές σαπωνίνες), κιτρικό οξύ, εκδυστερόνη.Paris quadrifolia, Πάρις ο τετράφυλλος, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Παριστυφίνη, παριδίνη (αιμολυτικές σαπωνίνες), κιτρικό οξύ, εκδυστερόνη.Paris quadrifolia, Πάρις ο τετράφυλλος, Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες), Παριστυφίνη, παριδίνη (αιμολυτικές σαπωνίνες), κιτρικό οξύ, εκδυστερόνη.
Όνομα Φυτού Paris quadrifolia
Ελληνική Ονομασία Πάρις ο τετράφυλλος
Λαϊκή Ονομασία
Οικογένεια φυτών Liliaceae (Λειριοειδή, Λιλιίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 30-40cm, με ωοειδή φύλλα σε ρόδακα, ένα μοναδικό, κιτρινοπράσινο, ερμαφρόδιτο άνθος με τέσσερα πέταλα και κυανόμαυρους, σφαιρικούς καρπούς, οι οποίοι περιέχουν κατά μέσο όρο 34 σπόρους. Οι σπόροι του φυτού είναι έντονα καφέ χρώματος και έχουν ωοειδές σχήμα. Η ανθοφορία και η συγκομιδή γίνονται από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Πίνδος, Σμόλικας)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Όλο το φυτό, κυρίως οι καρποί και το ρίζωμα.
Δραστικές Ουσίες Παριστυφίνη, παριδίνη (αιμολυτικές σαπωνίνες), κιτρικό οξύ, εκδυστερόνη.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Όλο το φυτό εμφανίζει αντιρρευματικές, καθαρτικές, αφροδισιακές, σπασμολυτικές, επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στην ομοιοπαθητική χορηγείται για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του βήχα, των ρευματισμών, των κολικών, του πονοκεφάλου, των νευραλγιών και των πεπτικών διαταραχών. Είναι, επίσης, αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των μυϊκών συσπάσεων (κράμπες), των κολικών και του αισθήματος καρδιακών παλμών. Ο χυμός των καρπών του εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα κατά των φλεγμονών των οφθαλμών, ενώ υπό τη μορφή αλοιφής εφαρμόζεται κατά του οιδήματος και των φλεγμονών του δέρματος. Στη λαϊκή ιατρική ορισμένων χωρών, όπως στη Ρωσία, χρησιμοποιείται για τις αφροδισιακές ιδιότητες των σπόρων και των καρπών του. Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή του, επειδή σε μεγάλες δόσεις εμφανίζει έντονη ναρκωτική δράση, παρόμοια με του οπίου, καθώς επίσης και ναυτία, έμετο, ίλιγγο, εώς και θάνατο σε μικρά παιδιά.
Τρόπος Χορήγησης Εφαρμόζεται εξωτερικά στους οφθαλμούς υπό τη μορφή χυμού των νωπών καρπών του φυτού και στο δέρμα υπό τη μορφή αλοιφής των αποξηραμένων καρπών και σπόρων ως αντιφλεγμονώδες. Χορηγείται υπό τη μορφή βάμματος στην ομοιοπαθητική ιατρική και υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 3 κουταλιές των αποξηράμενων φύλλων και της ρίζας βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 2-3 φορές την ημέρα) στη λαϊκή ιατρική των βόρειων χωρών την Ευρώπης για τις αφροδισιακές του ιδιότητες.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο, ίλιγγο, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλο, διάρροια, παραλήρημα, έντονη εφίδρωση, ξηρότητα του φάρυγγα, μείωση της καρδιαναπνευστικής λειτουργίας και τελικά θάνατο κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας καθώς επίσης και στα πουλερικά μετά από βρώση του φυτού. Ως αντίδοτο στη δηλητηρίαση από το φυτό είχε στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί αρσενικό.
Βιβλιογραφία 1) https://www.botanical.com/botanical/mgmh/p/paris-08.html#con 2)http://www.wisegeek.com/what-are-the-medicinal-uses-of-paris-quadrifolia.htm 3)http://www.botanical-online.com/alcaloidesparisquadrifoliaangles.htm 4)http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/paris-quadrifolia-herb-paris 5)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-163-herb%20paris.aspx?activeingredientid=163&activeingredientname=herb%20paris