Cyclamen europaeum

Cyclamen europaeum, Κυκλάμινο το ευρωπαϊκό, Primulaceae (Πριμουλίδες), Κυκλαμίνη (τοξική σαπωνίνη), τριτερπενικές σαπωνίνες (3-O-b-D-glucopyranosyl-(1,4)-a-L-arabinopyranosyl-16a-hydroxy-13b,28-epoxy-oleanan-30-al), τέσσερα τριτερπενικά γλυκοσίδια, ανθοκυανίνη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει νερόλη και φαρνεσόλη. Ακόμα το φυτό περιέχει υδατάνθρακες, άμυλο, κόμμι και μέταλλα.
Cyclamen europaeum, Κυκλάμινο το ευρωπαϊκό, Primulaceae (Πριμουλίδες), Κυκλαμίνη (τοξική σαπωνίνη), τριτερπενικές σαπωνίνες (3-O-b-D-glucopyranosyl-(1,4)-a-L-arabinopyranosyl-16a-hydroxy-13b,28-epoxy-oleanan-30-al), τέσσερα τριτερπενικά γλυκοσίδια, ανθοκυανίνη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει νερόλη και φαρνεσόλη. Ακόμα το φυτό περιέχει υδατάνθρακες, άμυλο, κόμμι και μέταλλα.Cyclamen europaeum, Κυκλάμινο το ευρωπαϊκό, Primulaceae (Πριμουλίδες), Κυκλαμίνη (τοξική σαπωνίνη), τριτερπενικές σαπωνίνες (3-O-b-D-glucopyranosyl-(1,4)-a-L-arabinopyranosyl-16a-hydroxy-13b,28-epoxy-oleanan-30-al), τέσσερα τριτερπενικά γλυκοσίδια, ανθοκυανίνη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει νερόλη και φαρνεσόλη. Ακόμα το φυτό περιέχει υδατάνθρακες, άμυλο, κόμμι και μέταλλα.Cyclamen europaeum, Κυκλάμινο το ευρωπαϊκό, Primulaceae (Πριμουλίδες), Κυκλαμίνη (τοξική σαπωνίνη), τριτερπενικές σαπωνίνες (3-O-b-D-glucopyranosyl-(1,4)-a-L-arabinopyranosyl-16a-hydroxy-13b,28-epoxy-oleanan-30-al), τέσσερα τριτερπενικά γλυκοσίδια, ανθοκυανίνη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει νερόλη και φαρνεσόλη. Ακόμα το φυτό περιέχει υδατάνθρακες, άμυλο, κόμμι και μέταλλα.Cyclamen europaeum, Κυκλάμινο το ευρωπαϊκό, Primulaceae (Πριμουλίδες), Κυκλαμίνη (τοξική σαπωνίνη), τριτερπενικές σαπωνίνες (3-O-b-D-glucopyranosyl-(1,4)-a-L-arabinopyranosyl-16a-hydroxy-13b,28-epoxy-oleanan-30-al), τέσσερα τριτερπενικά γλυκοσίδια, ανθοκυανίνη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει νερόλη και φαρνεσόλη. Ακόμα το φυτό περιέχει υδατάνθρακες, άμυλο, κόμμι και μέταλλα.Cyclamen europaeum, Κυκλάμινο το ευρωπαϊκό, Primulaceae (Πριμουλίδες), Κυκλαμίνη (τοξική σαπωνίνη), τριτερπενικές σαπωνίνες (3-O-b-D-glucopyranosyl-(1,4)-a-L-arabinopyranosyl-16a-hydroxy-13b,28-epoxy-oleanan-30-al), τέσσερα τριτερπενικά γλυκοσίδια, ανθοκυανίνη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει νερόλη και φαρνεσόλη. Ακόμα το φυτό περιέχει υδατάνθρακες, άμυλο, κόμμι και μέταλλα.Cyclamen europaeum, Κυκλάμινο το ευρωπαϊκό, Primulaceae (Πριμουλίδες), Κυκλαμίνη (τοξική σαπωνίνη), τριτερπενικές σαπωνίνες (3-O-b-D-glucopyranosyl-(1,4)-a-L-arabinopyranosyl-16a-hydroxy-13b,28-epoxy-oleanan-30-al), τέσσερα τριτερπενικά γλυκοσίδια, ανθοκυανίνη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει νερόλη και φαρνεσόλη. Ακόμα το φυτό περιέχει υδατάνθρακες, άμυλο, κόμμι και μέταλλα.
Όνομα Φυτού Cyclamen europaeum
Ελληνική Ονομασία Κυκλάμινο το ευρωπαϊκό
Λαϊκή Ονομασία Λαγουδάκι, Λαγόψωμο, Σκυλάκι
Οικογένεια φυτών Primulaceae (Πριμουλίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής, χαμηλή πόα ύψους 7-15cm, με καρδιόσχημα, στρογγυλεμένα, σαρκώδη βαθυπράσινα φύλλα και λιλά, λευκά ή ροζ, εύοσμα, χαρακτηριστικού σχήματος άνθη με πέντε πέταλα που στη βάση φέρουν χαρακτηριστική ακανόνιστη ζώνη σχήµατος Μ κόκκινου χρώµατος. Η ανθοφορία και η συγκομιδή γίνονται από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Μετά την άνθηση οι µίσχοι των ανθέων, σχηματίζουν σπειροειδές και στην κορυφή τους αναπτύσσονται οι σφαιρικές κάψες (καρποί).
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα, κόνδυλοι
Δραστικές Ουσίες Κυκλαμίνη (τοξική σαπωνίνη), τριτερπενικές σαπωνίνες (3-O-b-D-glucopyranosyl-(1,4)-a-L-arabinopyranosyl-16a-hydroxy-13b,28-epoxy-oleanan-30-al), τέσσερα τριτερπενικά γλυκοσίδια, ανθοκυανίνη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει νερόλη και φαρνεσόλη. Ακόμα το φυτό περιέχει υδατάνθρακες, άμυλο, κόμμι και μέταλλα.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει καθαρτικές, ανθελμινθικές, διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στη λαϊκή ιατρική εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή αλοιφής, κυρίως σε παιδιά για την αντιμετώπιση των ελμίνθων και στους ενήλικες εφαρμόζεται στην περιοχή πάνω από την ουροδόχο κύστη για την αύξηση της μειωμένης διούρησης. Το κατάπλασμα των νωπών κόνδυλων του φυτού συνιστάται κατά των τοπικών οιδημάτων, των αποστημάτων και των φλεγμονών του δέρματος. Στην ομοιοπαθητική ενδείκνυται για τη θεραπεία των ρευματισμών, της αρθρίτιδας, των ημικρανιών, των κωλικών και των αιμορροΐδων. Ωστόσο λόγω της πολύ συχνής εμφάνισης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών όπως έμετος, ερεθισμός του εντέρου, εφίδρωση, εμβοές και μυϊκές συσπάσεις, η χρήση του σήμερα στην αλλοπαθητική ιατρική είναι περιορισμένη.
Τρόπος Χορήγησης Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα ως αντιφλεγμονώδες υπό τη μορφή καταπλάσματος (των νωπών κονδύλων), υπό τη μορφή αλοιφής (της νωπής ρίζας και των κονδύλων) ως ανθελμινθικό και διουρητικό και υπό τη μορφή βάμματος (σε αναλογία 1:7 του ξηρού βοτάνου με αιθυλική αλκοόλη, το οποίο αναμιγνύεται σε 4 μέρη νερό, 2-3 φορές την ημέρα) στην ομοιοπαθητική θεραπεία.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Η από του στόματος χορήγηση του φυτού, λόγω της περιεχόμενης σε αυτό τοξικής ουσίας (κυκλαμίνη), μπορεί να προκαλέσει έντονους εμέτους, ιλίγγους, λιποθυμική τάση, αστάθεια και αδυναμία βάδισης, διάρροια, ερεθισμό του εντέρου, εφίδρωση, εμβοές και σπασμούς.
Βιβλιογραφία 1)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20734932 2)http://www.cyclamen.org/medicine.htm 3)http://www.henriettes-herb.com/eclectic/kings/cyclamen.html 4)http://botanologio.com/poisonous-plants-herbs-part1/ 5)http://www.flowersinisrael.com/Cyclamenpersicum_page.htm