Ganoderma lucidum

Ganoderma lucidum, Γανόδερμα το γυαλιστερό, Ganodermataceae (Γανοδερμοειδή), Πολυσακχαρίτες (β-D-γλυκάνες), αδενοσίνη, τερπενοειδή, τριτερπένια (γανοντερικά οξέα, λουσιντεμικό οξύ, μεθυλο-γανοντερικό οξύ), στεροειδή, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, πεπτίδια, ιχνοστοιχεία, νουκλεοτίδια, στερόλες (εργοστερόλη, υπεροξείδιο εργοστερόλης), δισμουτάση των υπεροξειδίων (ένζυμο, Superoxide Dismutase ή SOD)
Ganoderma lucidum, Γανόδερμα το γυαλιστερό, Ganodermataceae (Γανοδερμοειδή), Πολυσακχαρίτες (β-D-γλυκάνες), αδενοσίνη, τερπενοειδή, τριτερπένια (γανοντερικά οξέα, λουσιντεμικό οξύ, μεθυλο-γανοντερικό οξύ), στεροειδή, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, πεπτίδια, ιχνοστοιχεία, νουκλεοτίδια, στερόλες (εργοστερόλη, υπεροξείδιο εργοστερόλης), δισμουτάση των υπεροξειδίων (ένζυμο, Superoxide Dismutase ή SOD)Ganoderma lucidum, Γανόδερμα το γυαλιστερό, Ganodermataceae (Γανοδερμοειδή), Πολυσακχαρίτες (β-D-γλυκάνες), αδενοσίνη, τερπενοειδή, τριτερπένια (γανοντερικά οξέα, λουσιντεμικό οξύ, μεθυλο-γανοντερικό οξύ), στεροειδή, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, πεπτίδια, ιχνοστοιχεία, νουκλεοτίδια, στερόλες (εργοστερόλη, υπεροξείδιο εργοστερόλης), δισμουτάση των υπεροξειδίων (ένζυμο, Superoxide Dismutase ή SOD)Ganoderma lucidum, Γανόδερμα το γυαλιστερό, Ganodermataceae (Γανοδερμοειδή), Πολυσακχαρίτες (β-D-γλυκάνες), αδενοσίνη, τερπενοειδή, τριτερπένια (γανοντερικά οξέα, λουσιντεμικό οξύ, μεθυλο-γανοντερικό οξύ), στεροειδή, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, πεπτίδια, ιχνοστοιχεία, νουκλεοτίδια, στερόλες (εργοστερόλη, υπεροξείδιο εργοστερόλης), δισμουτάση των υπεροξειδίων (ένζυμο, Superoxide Dismutase ή SOD)Ganoderma lucidum, Γανόδερμα το γυαλιστερό, Ganodermataceae (Γανοδερμοειδή), Πολυσακχαρίτες (β-D-γλυκάνες), αδενοσίνη, τερπενοειδή, τριτερπένια (γανοντερικά οξέα, λουσιντεμικό οξύ, μεθυλο-γανοντερικό οξύ), στεροειδή, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, πεπτίδια, ιχνοστοιχεία, νουκλεοτίδια, στερόλες (εργοστερόλη, υπεροξείδιο εργοστερόλης), δισμουτάση των υπεροξειδίων (ένζυμο, Superoxide Dismutase ή SOD)Ganoderma lucidum, Γανόδερμα το γυαλιστερό, Ganodermataceae (Γανοδερμοειδή), Πολυσακχαρίτες (β-D-γλυκάνες), αδενοσίνη, τερπενοειδή, τριτερπένια (γανοντερικά οξέα, λουσιντεμικό οξύ, μεθυλο-γανοντερικό οξύ), στεροειδή, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, πεπτίδια, ιχνοστοιχεία, νουκλεοτίδια, στερόλες (εργοστερόλη, υπεροξείδιο εργοστερόλης), δισμουτάση των υπεροξειδίων (ένζυμο, Superoxide Dismutase ή SOD)
Όνομα Φυτού Ganoderma lucidum
Ελληνική Ονομασία Γανόδερμα το γυαλιστερό
Λαϊκή Ονομασία
Οικογένεια φυτών Ganodermataceae (Γανοδερμοειδή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Η δρόγη είναι ένα λευκός βασιδιομύκητας (basidiomycete macrofungus), που ανήκει στην οικογένεια μυκήτων Polyporacea, γνωστό με το όνομα «το μανιτάρι της αθανασίας». Το καπέλο του έχει σχήμα ακανόνιστο κυκλικό με διάμετρο 5-18cm, η επάνω επιφάνεια είναι λεία και γυαλιστερή, λευκή στην αρχή, κιτρινωπή στη συνέχεια και κοκκινωπή αργότερα. Η κάτω επιφάνεια έχει υπόλευκους πόρους και παίρνει καφέ χρώμα με το άγγιγμα. Το πόδι του έχει ύψος 5-12cm, είναι λείο, γυαλιστερό, έκκεντρο, ίδιου χρώματος με το πάνω μέρος του καπέλου. Η σάρκα του είναι σκληρή, σαν φελλός, με ανοικτό καφέ χρώμα και το αποτύπωμα των σπόρων έχει επίσης καφέ χρώμα. Η καρποφορία γίνεται από το καλοκαίρι μέχρι τις αρχές του χειμώνα πάνω σε νεκρούς κορμούς και σε θαμμένες ρίζες πλατύφυλλων και σπανιότερα σε κωνοφόρων δέντρων.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Υπέργεια τμήματα
Δραστικές Ουσίες Πολυσακχαρίτες (β-D-γλυκάνες), αδενοσίνη, τερπενοειδή, τριτερπένια (γανοντερικά οξέα, λουσιντεμικό οξύ, μεθυλο-γανοντερικό οξύ), στεροειδή, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, πεπτίδια, ιχνοστοιχεία, νουκλεοτίδια, στερόλες (εργοστερόλη, υπεροξείδιο εργοστερόλης), δισμουτάση των υπεροξειδίων (ένζυμο, Superoxide Dismutase ή SOD)
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό ανήκει στην κατηγορία των 'προσαρμογόνων' δρογών, εκείνων δηλαδή που όταν εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν την ικανότητα να προσαρμόζουν τη δράση τους ανάλογα με τις ανάγκες. Γνωστό από τα αρχαία χρόνια ως «Βότανο των Θεών», το οποίο λάμβαναν μόνο οι βασιλείς, καθώς ήταν εξαιρετικά σπάνιο. Κλινικά είναι επιβεβαιωμένη η δράση του κατά της χρόνιας βρογχίτιδας, της υπερλιπιδαιμίας, της υπερέντασης, της πρόληψης του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης, της ηπατίτιδας, των αλλεργιών, των φλεγμονών, του νευρωτικού συνδρόμου, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της σκληροδερμίας. Ακόμα φαίνεται ότι ενισχύει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και παρεμποδίζει την πήξη του αίματος. Ενισχύει σημαντικά και το ανοσοποιητικό σύστημα γι'αυτό και συνιστάται κατά του άσθματος, της δερματίτιδας, της βρογχίτιδας, των ρευματισμών και της επιπεφυκίτιδας. Το έγχυμα του φυτού έχει ηπατοπροστατευτική δράση και ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, ενώ έχει και υπνωτική δράση παρόμοια της βενζοδιαζεπίνης με εξίσου αξιόλογα αποτελέσματα σε ψυχιατρικές και νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών νόσων, της ανορεξίας και της αδυναμίας μετά από μακρά ασθένεια.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 3 φέτες της αποξηραμένης δρόγης βράζουν σε 1L νερό για 5-10min, 2 φορές την ημέρα) και εγχύματος (μία κουταλιά του ξηρού βοτάνου εμβαπτίζεται σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό για 5-10min, μία με δύο φορές την ημέρα). Λαμβάνεται και ως συμπλήρωμα διατροφής με την μορφή δισκίου ή κάψουλας (συνιστώμενη δόση 150 έως 900mg την ημέρα) και κόνεως (1,5 έως 9g την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Το εκχύλισμα του είναι ασφαλές όταν χορηγείται από του στόματος, ενώ η κόνις μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όταν καταναλώνεται για περισσότερο από ένα μήνα. Στις ενέργειες αυτές περιλαμβάνονται η ηπατοτοξικότητα, η ξηρότητα του στόματος, του φάρυγγα και της ρινικής κοιλότητας, η ρινορραγία, οι αιματηρές κενώσεις, η αλλεργία και τα δερματικά εξανθήματα.
Βιβλιογραφία 1)http://www.biotropo.gr/index.php/ta-arthra-mas/item/41-ganoderma 2)https://bioganoderma.wordpress.com/ganoderma-%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1/ 3)http://www.agriamanitaria.gr/?gallery=ganoderma-lucidym 4)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/ 5)http://www.herbwisdom.com/herb-reishi-mushrooms.html