Prunus persica or Malus persica or Amygdalis persica

Prunus persica or Malus persica or Amygdalis persica, Προύνος η περσική, Αμυγδαλή η περσική, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σιδήρος, φλαβονοειδή, βιταμίνες Α, Β, C, Ε, β-καροτένιο, καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), αιθέριο έλαιο, ανάλογο με το αμυγδαλέλαιο.
Prunus persica or Malus persica or Amygdalis persica, Προύνος η περσική, Αμυγδαλή η περσική, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σιδήρος, φλαβονοειδή, βιταμίνες Α, Β, C, Ε, β-καροτένιο, καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), αιθέριο έλαιο, ανάλογο με το αμυγδαλέλαιο.Prunus persica or Malus persica or Amygdalis persica, Προύνος η περσική, Αμυγδαλή η περσική, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σιδήρος, φλαβονοειδή, βιταμίνες Α, Β, C, Ε, β-καροτένιο, καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), αιθέριο έλαιο, ανάλογο με το αμυγδαλέλαιο.Prunus persica or Malus persica or Amygdalis persica, Προύνος η περσική, Αμυγδαλή η περσική, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σιδήρος, φλαβονοειδή, βιταμίνες Α, Β, C, Ε, β-καροτένιο, καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), αιθέριο έλαιο, ανάλογο με το αμυγδαλέλαιο.Prunus persica or Malus persica or Amygdalis persica, Προύνος η περσική, Αμυγδαλή η περσική, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σιδήρος, φλαβονοειδή, βιταμίνες Α, Β, C, Ε, β-καροτένιο, καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), αιθέριο έλαιο, ανάλογο με το αμυγδαλέλαιο.Prunus persica or Malus persica or Amygdalis persica, Προύνος η περσική, Αμυγδαλή η περσική, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σιδήρος, φλαβονοειδή, βιταμίνες Α, Β, C, Ε, β-καροτένιο, καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), αιθέριο έλαιο, ανάλογο με το αμυγδαλέλαιο.Prunus persica or Malus persica or Amygdalis persica, Προύνος η περσική, Αμυγδαλή η περσική, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σιδήρος, φλαβονοειδή, βιταμίνες Α, Β, C, Ε, β-καροτένιο, καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), αιθέριο έλαιο, ανάλογο με το αμυγδαλέλαιο.Prunus persica or Malus persica or Amygdalis persica, Προύνος η περσική, Αμυγδαλή η περσική, Rosaceae (Ροδίδες), Πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σιδήρος, φλαβονοειδή, βιταμίνες Α, Β, C, Ε, β-καροτένιο, καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), αιθέριο έλαιο, ανάλογο με το αμυγδαλέλαιο.
Όνομα Φυτού Prunus persica or Malus persica or Amygdalis persica
Ελληνική Ονομασία Προύνος η περσική, Αμυγδαλή η περσική
Λαϊκή Ονομασία Ροδακινιά
Οικογένεια φυτών Rosaceae (Ροδίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πυρηνόκαρπο, φυλλοβόλο οπωροφόρο δέντρο ύψους έως 4,5m, με λογχοειδή, πριονωτά, στιλπνά, μυτερά στην κορυφή, πράσινα φύλλα και άνθη με πέντε ρόδινα ή υπόλευκα πέταλα τα οποία φύονται στις μασχάλες των φύλλων και των βλαστών. Οι καρποί του φυτού είναι σφαιρικοί, με χνουδωτό περίβλημα, πορτοκαλοκίτρινου χρώματος, εύοσμοι με γλυκειά γεύση (ροδάκινα). Η ανθοφορία είναι τον Απρίλιο, η καρποφορία διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Ο φλοιός συλλέγεται την άνοιξη, τα φύλλα από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο και τα άνθη κατά την πλήρη άνθηση.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα, φλοιός, άνθη, καρποί
Δραστικές Ουσίες Πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες, ασβέστιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, σιδήρος, φλαβονοειδή, βιταμίνες Α, Β, C, Ε, β-καροτένιο, καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), αιθέριο έλαιο, ανάλογο με το αμυγδαλέλαιο.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει ανθελμινθικές, αντιασθματικές, αντιβηχικές, στυπτικές, μαλακτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αποχρεμπτικές, αντιπυρετικές, αιμολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Το αφέψημα (τσάι) του φυτού συνιστάται για την αντιμετώπιση του βήχα, της χρόνιας βρογχίτιδας, των εντερικών ελμίνθων, του άσθματος, της φυματίωσης, της δυσκοιλιότητας, των αρθριτικών πόνων, της υπερκόπωσης, των παθήσεων του εντέρου, της χολής και του ήπατος. Τα ροδάκινα προάγουν την έκκριση των πεπτικών υγρών και συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Προστατεύουν το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Αποτελούν υψηλής διατροφικής αξίας τροφή για ηλικιωμένους καθώς ο οργανισμός τα αφομοιώνει εύκολα, ενώ τα πολύ ώριμα ροδάκινα ενδείκνυνται για το γαστρικό έλκος, τις φλεγμονές του εντέρου και τις κολίτιδες. Τέλος, το έγχυμα των φύλλων του φυτού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ενίσχυση της νεφρικής λειτουργίας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία με δύο κουταλιές του ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα) και εγχύματος (μία με δύο κουταλιές του ξηρού βοτάνου εμβαπτίζονται σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό για 5-10min, μία με δύο φορές την ημέρα). Ο καρπός του φυτού είναι βρώσιμος είτε φρέσκος είτε αποξηραμένος και έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Όλα τα τμήματα του φυτού που περιέχουν υδροκυάνιο είναι δηλητηριώδη. Η ουσία σε πολύ μικρή ποσότητα δεν είναι επιβλαβής καθώς διεγείρει την αναπνοή και βελτιώνει την πέψη. Σε μεγάλες ωστόσο ποσότητες μπορεί να προκαλέσει παράλυση της κυτταρικής αναπνοής και να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. Πιθανή εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων. Αντενδείκνυται η κατανάλωση των καρπών από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία.
Βιβλιογραφία 1)http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Prunus+persica 2)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/p/peach-17.html#med 3)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/p/prunus-persica-nucipersica=nectarine.php 4)https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-peach.html 5)http://www.botanical-online.com/melocotonesangles.htm