Prunus prostrata

Prunus prostrata, Προύνος η αγριοκερασιά, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο. Ιχνοστοιχεία, μέταλλα, υδατάνθρακες, χρωστικές και βιταμίνες.
Prunus prostrata, Προύνος η αγριοκερασιά, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο. Ιχνοστοιχεία, μέταλλα, υδατάνθρακες, χρωστικές και βιταμίνες.Prunus prostrata, Προύνος η αγριοκερασιά, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο. Ιχνοστοιχεία, μέταλλα, υδατάνθρακες, χρωστικές και βιταμίνες.Prunus prostrata, Προύνος η αγριοκερασιά, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο. Ιχνοστοιχεία, μέταλλα, υδατάνθρακες, χρωστικές και βιταμίνες.Prunus prostrata, Προύνος η αγριοκερασιά, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο. Ιχνοστοιχεία, μέταλλα, υδατάνθρακες, χρωστικές και βιταμίνες.Prunus prostrata, Προύνος η αγριοκερασιά, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο. Ιχνοστοιχεία, μέταλλα, υδατάνθρακες, χρωστικές και βιταμίνες.
Όνομα Φυτού Prunus prostrata
Ελληνική Ονομασία Προύνος η αγριοκερασιά
Λαϊκή Ονομασία Αγριοκερασιά του βουνού, Αγριομπουρνελιά, Χαμοκερασιά
Οικογένεια φυτών Rosaceae (Ροδίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Φυλλοβόλος θάμνος ύψους 1 m, με οδοντωτά, παλαμοειδή, από την επάνω πλευρά λεία και από την κάτω ελαφρώς τριχωτά, γκριζοπράσινα φύλλα και μικρά, ρόζ, ερμαφρόδιτα άνθη με πολυάριθμους στήμονες και πέντε πέταλα. Το φυτό φέρει μικρούς, λείους, κόκκινους, σφαιρικούς καρπούς που μοιάζουν με τα κεράσια και τα βύσσινα, σε ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος. Η ανθοφορία είναι τον Απρίλιο και η καρποφορία τον Ιούλιο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Καρποί, σπόροι
Δραστικές Ουσίες Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο. Ιχνοστοιχεία, μέταλλα, υδατάνθρακες, χρωστικές και βιταμίνες.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Στη λαϊκή ιατρική το αφέψημα (τσάι) του φυτού συνιστάται για την αντιμετώπιση των φλεγμονών, των προβλημάτων των νεφρών και του ουροποιητικού, της ελονοσίας, του στομαχικού άλγους, του πυρετού, αλλά και για την αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Στην κλασσική ιατρική δεν συνιστάται η λήψη του βοτάνου για θεραπευτικούς σκοπούς, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή λόγω της ομοιότητας των καρπών του φυτού με τα κεράσια και τα βύσσινα με πιθανή εκδήλωση δηλητηρίασης μετά την βρώση τους.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται μόνο στη λαϊκή ιατρική υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: του ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες χλωρογονικό οξύ
Βιβλιογραφία 1) http://www.vysinimelissa.gr/2012/04/blog-post_13.html 2)http://www.fao.org/forestry/13008-031d7c29d2ea155ae24eafffaedb07b7a.pdf 3)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Prunus+prostrata 4)http://www.mygarden.net.au/gardening/prunus-prostrata/8323/1 5)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-388-pygeum.aspx?activeingredientid=388&activeingredientname=pygeum