Prunus domestica

Prunus domestica, Προύνος η οικιακή δαμασκηνιά , Rosaceae (Ροδίδες), Σορβιτόλη, ισατίνη, φλαβονοειδή (λουτεΐνη, κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη), μέταλλα (κάλιο, φθόριο, σίδηρος, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορος), υδατάνθρακες, κόμμι, πρωτεΐνες, μηλικό οξύ, πηκτίνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β C, Κ, β-καροτένιο, ταννίνη, αιθέριο έλαιο. Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο.
Prunus domestica, Προύνος η οικιακή δαμασκηνιά , Rosaceae (Ροδίδες), Σορβιτόλη, ισατίνη, φλαβονοειδή (λουτεΐνη, κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη), μέταλλα (κάλιο, φθόριο, σίδηρος, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορος), υδατάνθρακες, κόμμι, πρωτεΐνες, μηλικό οξύ, πηκτίνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β C, Κ, β-καροτένιο, ταννίνη, αιθέριο έλαιο. Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο.Prunus domestica, Προύνος η οικιακή δαμασκηνιά , Rosaceae (Ροδίδες), Σορβιτόλη, ισατίνη, φλαβονοειδή (λουτεΐνη, κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη), μέταλλα (κάλιο, φθόριο, σίδηρος, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορος), υδατάνθρακες, κόμμι, πρωτεΐνες, μηλικό οξύ, πηκτίνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β C, Κ, β-καροτένιο, ταννίνη, αιθέριο έλαιο. Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο.Prunus domestica, Προύνος η οικιακή δαμασκηνιά , Rosaceae (Ροδίδες), Σορβιτόλη, ισατίνη, φλαβονοειδή (λουτεΐνη, κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη), μέταλλα (κάλιο, φθόριο, σίδηρος, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορος), υδατάνθρακες, κόμμι, πρωτεΐνες, μηλικό οξύ, πηκτίνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β C, Κ, β-καροτένιο, ταννίνη, αιθέριο έλαιο. Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο.Prunus domestica, Προύνος η οικιακή δαμασκηνιά , Rosaceae (Ροδίδες), Σορβιτόλη, ισατίνη, φλαβονοειδή (λουτεΐνη, κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη), μέταλλα (κάλιο, φθόριο, σίδηρος, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορος), υδατάνθρακες, κόμμι, πρωτεΐνες, μηλικό οξύ, πηκτίνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β C, Κ, β-καροτένιο, ταννίνη, αιθέριο έλαιο. Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο.Prunus domestica, Προύνος η οικιακή δαμασκηνιά , Rosaceae (Ροδίδες), Σορβιτόλη, ισατίνη, φλαβονοειδή (λουτεΐνη, κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη), μέταλλα (κάλιο, φθόριο, σίδηρος, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορος), υδατάνθρακες, κόμμι, πρωτεΐνες, μηλικό οξύ, πηκτίνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β C, Κ, β-καροτένιο, ταννίνη, αιθέριο έλαιο. Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο.Prunus domestica, Προύνος η οικιακή δαμασκηνιά , Rosaceae (Ροδίδες), Σορβιτόλη, ισατίνη, φλαβονοειδή (λουτεΐνη, κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη), μέταλλα (κάλιο, φθόριο, σίδηρος, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορος), υδατάνθρακες, κόμμι, πρωτεΐνες, μηλικό οξύ, πηκτίνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β C, Κ, β-καροτένιο, ταννίνη, αιθέριο έλαιο. Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο.
Όνομα Φυτού Prunus domestica
Ελληνική Ονομασία Προύνος η οικιακή δαμασκηνιά
Λαϊκή Ονομασία Δαμασκηνιά, Μπουρνελιά
Οικογένεια φυτών Rosaceae (Ροδίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Φυλλοβόλο δέντρο ύψους έως 12m, με τα καλλιεργούμενα φυτά να εμφανίζουν ίσια, χωρίς αγκάθια κλαδιά, ενώ στα αυτοφυή (άγρια) να είναι ως επί το πλείστον αγκαθωτά. Τα φύλλα του φυτού είναι ελλειψοειδή έως επιμήκη, χνουδωτά, βαθυπράσινου χρώματος και τα ερμαφρόδιτα άνθη του λευκά εκφυόμενα από τους ανθοφόρους οφθαλμούς ανά 2 ή 3. Ο φλοιός του είναι καστανός και οι καρποί του μεγάλοι, ωοειδείς ή ελλειψοειδείς, βαθύ μπλε ή μωβ χρώματος (δαμάσκηνα). Η ανθοφορία γίνεται τον Απρίλιο και η καρποφορία από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο.
Περιοχή Ήπειρος (καλλιεργούμενο και όχι αυτοφυές)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Άνθοι, καρποί, σπόροι
Δραστικές Ουσίες Σορβιτόλη, ισατίνη, φλαβονοειδή (λουτεΐνη, κρυπτοξανθίνη, ζεαξανθίνη), μέταλλα (κάλιο, φθόριο, σίδηρος, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορος), υδατάνθρακες, κόμμι, πρωτεΐνες, μηλικό οξύ, πηκτίνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, Β C, Κ, β-καροτένιο, ταννίνη, αιθέριο έλαιο. Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει αντιοξειδωτικές, αντιπυρετικές, διουρητικές, καθαρτικές και στυπτικές ιδιότητες. Συνιστάται η κατανάλωση των αποξηραμένων και φρέσκων καρπών καθώς και το αφέψημα (τσάι) του φυτού για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επίσης, λόγω της έντονης αντιοξειδωτικής του δράσης βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση, ασκεί αντικαρκινική δράση και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και την ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία. Οι καρποί του φυτού λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη Κ, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της διαδικασίας της πήξης του αίματος, στον ομαλό μεταβολισμό των οστών και στη μείωση της πιθανής εκδήλωσης της νόσου του Alzheimer σε ηλικιωμένους. Θεωρείται ακόμα ότι βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Οι πυρήνες των δαμάσκηνων έχουν καταπραϋντικές και ανθελμινθικές ιδιότητες, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες αιθέριου ελαίου (αμυγδαλέλαιο), ενώ από τον κορμό και τα κλαδιά του φυτού εξάγεται γόμμα άριστης ποιότητας, το οποίο στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται αντί του αραβικού κόμμεως, γνωστό ως ´gummi nostras´.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: του ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα). Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας συνιστάται η κατανάλωση των καρπών και του χυμού τους (μισό ποτήρι την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Όλα τα τμήματα του φυτού που περιέχουν υδροκυάνιο είναι δηλητηριώδη. Η ουσία σε πολύ μικρή ποσότητα δεν είναι επιβλαβής καθώς διεγείρει την αναπνοή και βελτιώνει την πέψη. Σε μεγαλύτερες ποσότητες, μπορεί να παραλύσει την κυτταρική αναπνοή και να προκαλέσει ακόμη και τον θάνατο. Αντενδείκνυνται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές και δυσπεψία.
Βιβλιογραφία 1) https://www.botanical.com/botanical/mgmh/p/prunes72.html#con 2)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/p/prunus-domestica=plum.php 3)http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Prunus+domestica 4)http://www.nutrition-and-you.com/plums.html 5)http://kynigos.net.gr/bees/fyta/mel_fyta.php#99