Prunus cerasifera

Prunus cerasifera, Προύνος πισσάρδειος, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο, υδατάνθρακες, βιταμίνες, χρωστικές, ιχνοστοιχεία, ταννίνες.
Prunus cerasifera, Προύνος πισσάρδειος, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο, υδατάνθρακες, βιταμίνες, χρωστικές, ιχνοστοιχεία, ταννίνες.Prunus cerasifera, Προύνος πισσάρδειος, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο, υδατάνθρακες, βιταμίνες, χρωστικές, ιχνοστοιχεία, ταννίνες.Prunus cerasifera, Προύνος πισσάρδειος, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο, υδατάνθρακες, βιταμίνες, χρωστικές, ιχνοστοιχεία, ταννίνες.Prunus cerasifera, Προύνος πισσάρδειος, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο, υδατάνθρακες, βιταμίνες, χρωστικές, ιχνοστοιχεία, ταννίνες.Prunus cerasifera, Προύνος πισσάρδειος, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο, υδατάνθρακες, βιταμίνες, χρωστικές, ιχνοστοιχεία, ταννίνες.Prunus cerasifera, Προύνος πισσάρδειος, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο, υδατάνθρακες, βιταμίνες, χρωστικές, ιχνοστοιχεία, ταννίνες.Prunus cerasifera, Προύνος πισσάρδειος, Rosaceae (Ροδίδες), Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο, υδατάνθρακες, βιταμίνες, χρωστικές, ιχνοστοιχεία, ταννίνες.
Όνομα Φυτού Prunus cerasifera
Ελληνική Ονομασία Προύνος πισσάρδειος
Λαϊκή Ονομασία Προύνος η καλλωπιστική δαμασκηνιά, Προύνος η μακεδονική κορομηλιά
Οικογένεια φυτών Rosaceae (Ροδίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Φυλλοβόλο δενδρίλιο ύψους 5-10 m, με λαμπερά, σφαιρικά, ελαφρώς καρδιόσχημα, βαθυκόκκινα φύλλα και λευκορόδινα, ερμαφρόδιτα άνθη. Ο κορμός του δέντρου έχει καφέ-γκρι χρώμα και οι καρποί του είναι μικροί, σφαιρικοί, κόκκινου χρώματος (μικρά δαμάσκηνα). Η ανθοφορία γίνεται τον Μάρτιο και η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.
Περιοχή Ήπειρος (καλλιεργούμενο και όχι αυτοφυές)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Kαρποί, σπόροι, άνθη
Δραστικές Ουσίες Αμυγδαλίνη και προυνασίνη, οι οποίες στο νερό διασπώνται και σχηματίσουν υδροκυάνιο, υδατάνθρακες, βιταμίνες, χρωστικές, ιχνοστοιχεία, ταννίνες.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει στυπτικές, αντιοξειδωτικές, εφιδρωτικές, αντιπυρετικές, καθαρτικές και διουρητικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται κυρίως στην ομοιοπαθητική θεραπεία και αποτελεί ένα από τα ανθοϊάματα του Bach στην εναλλακτική αρωματοθεραπεία, το οποίο συνιστάται κυρίως κατά της μανιακής διέγερσης και της κατάθλιψης, "σαν διεγερτικό της πνευματικής και νοητικής αναπτυξης και ισορροπίας, το οποιο απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις". Στην κλασική θεραπευτική δεν χρησιμοποιείται πλέον σήμερα.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται στην ομοιοπαθητική θεραπεία και στην εναλλακτική ιατρική υπό τη μορφή βάμματος και ανθοϊάματος Bach.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Όλα τα τμήματα του φυτού που περιέχουν υδροκυάνιο είναι δηλητηριώδη. Η ουσία σε πολύ μικρή ποσότητα δεν είναι επιβλαβής. Σε μεγαλύτερες ωστόσο ποσότητες μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, ακόμα και θάνατο.
Βιβλιογραφία 1)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/p/prunus-cerasifera=cherry-plum.php 2)http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?LatinName=Prunus+cerasifera 3)http://crescentbloom.com/plants/specimen/PO/Prunus%20cerasifera.htm 4)http://www.speedyremedies.com/7-health-benefits-of-prunus-spinosa.html 5)http://www.geoponiko-parko.gr/products/products-categories/dentra-kipou/anthofora-kallopistika/192-detail