Sanicula europaea

Sanicula europaea, Σανίκουλα η ευρωπαία, Ιατρεία η ευρωπαϊκή, Umbelliferae, Apiaceae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Σαπωνίνες, ταννίνες, πικροί παράγοντες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, χρωστικές, άμυλο
Sanicula europaea, Σανίκουλα η ευρωπαία, Ιατρεία η ευρωπαϊκή, Umbelliferae, Apiaceae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Σαπωνίνες, ταννίνες, πικροί παράγοντες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, χρωστικές, άμυλοSanicula europaea, Σανίκουλα η ευρωπαία, Ιατρεία η ευρωπαϊκή, Umbelliferae, Apiaceae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Σαπωνίνες, ταννίνες, πικροί παράγοντες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, χρωστικές, άμυλοSanicula europaea, Σανίκουλα η ευρωπαία, Ιατρεία η ευρωπαϊκή, Umbelliferae, Apiaceae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Σαπωνίνες, ταννίνες, πικροί παράγοντες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, χρωστικές, άμυλοSanicula europaea, Σανίκουλα η ευρωπαία, Ιατρεία η ευρωπαϊκή, Umbelliferae, Apiaceae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Σαπωνίνες, ταννίνες, πικροί παράγοντες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, χρωστικές, άμυλοSanicula europaea, Σανίκουλα η ευρωπαία, Ιατρεία η ευρωπαϊκή, Umbelliferae, Apiaceae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Σαπωνίνες, ταννίνες, πικροί παράγοντες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, χρωστικές, άμυλοSanicula europaea, Σανίκουλα η ευρωπαία, Ιατρεία η ευρωπαϊκή, Umbelliferae, Apiaceae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Σαπωνίνες, ταννίνες, πικροί παράγοντες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, χρωστικές, άμυλοSanicula europaea, Σανίκουλα η ευρωπαία, Ιατρεία η ευρωπαϊκή, Umbelliferae, Apiaceae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα), Σαπωνίνες, ταννίνες, πικροί παράγοντες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, χρωστικές, άμυλο
Όνομα Φυτού Sanicula europaea
Ελληνική Ονομασία Σανίκουλα η ευρωπαία, Ιατρεία η ευρωπαϊκή
Λαϊκή Ονομασία
Οικογένεια φυτών Umbelliferae, Apiaceae (Ουμπελλιφόρα, Σκιαδοφόρα)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψος 30-40cm, με λείο στέλεχος, παλαμοειδή, οδοντωτά, λαμπερά, μακρόμισχα φύλλα και μικρά, λευκά ή ροζ, ερμαφρόδιτα άνθη σε πυκνά σκιάδια. Οι καρποί του φυτού είναι αγκαθωτοί και έχουν την ικανότητα να προσκολλώνται εύκολα πάνω στα ρούχα ή στο τρίχωμα των ζώων και με αυτό τον τρόπο να διασπείρονται. Η ανθοφορία διαρκεί από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Η συγκομιδή των φύλλων γίνεται από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, λίγο πριν την άνθιση του φυτού. Η ρίζα συλλέγεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε βορειότερα κλίματα η ανθοφορία και η ωρίμαση των σπόρων μπορεί να διαρκέσει έως και τον Σεπτέμβριο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα, ρίζα.
Δραστικές Ουσίες Σαπωνίνες, ταννίνες, πικροί παράγοντες, αιθέριο έλαιο, ρητίνες, χρωστικές, άμυλο
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει στυπτικές, καθαρτικές, εμμηναγωγές, επουλωτικές, αιμοστατικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Συνιστάται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) για τη θεραπεία της γαστρορραγίας, του βήχα με αιμόφυρτα πτύελα, της ρινορραγίας, της δυσεντερίας και της διάρροιας. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος για την αντιμετώπιση των πυορροουσών πληγών, των τραυματισμών, των εξανθημάτων, των χιονίστρων στα άκρα και των φλεγμονών του δέρματος. Χορηγείται υπό τη μορφή γαργαρισμών κατά των φλεγμονών της στοματικής κοιλότητας, των παθήσεων των ούλων και του πονόλαιμου. Είναι αποτελεσματικό κατά των αιμορροΐδων υπό τη μορφή αλοιφής. Στη λαϊκή ιατρική, έχει χρησιμοποιηθεί είτε από του στόματος (αφέψημα-τσάι) είτε εξωτερικά (αλοιφή) για θεραπεία διάφορων δερματικών προβλημάτων, καθώς και σε παηήσεις του αναπνευστικού συστήματος, του γαστρεντερικού συστήματος και κατά των λοιμώξεων.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: δύο κουταλιές του ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 10min, 2 φορές την ημέρα). Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα ως επουλωτικό και αιμοστατικό υπό τη μορφή αλοιφής και καταπλάσματος.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια. Αν και τα φύλλα του φυτού περιέχουν τοξικές σαπωνίνες οι οποίες δεν απορροφώνται εκτενώς από τον ανθρώπινο οργανισμό και επιπλέον καταστρέφονται κατά τη θέρμανση, επομένως δεν προκαλούν άμεση τοξικότητα.
Βιβλιογραφία 1)Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, Ά τόμος, σελίδες: 241, 2)http://www.henriettes-herb.com/eclectic/kings/sanicula.html 3)http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?latinname=Sanicula+europaea 4)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/s/sanwoo14.html#con 5)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-86-sanicle.aspx?activeingredientid=86&activeingredientname=sanicle