Eucalyptus globulus

Eucalyptus globulus, Ευκάλυπτος ο σφαιρικός, Myrtaceae (Μυρτοειδή), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει ευκαλυπτόλη, κινεόλη, α- και β-πινένιο, καμφένιο, α-φελλανδρένιο, 1,8-κινεόλη, λιμονένιο, τερπινεόλη, πιπεριτόνη και γκλομπουλόλη. Φλαβονοειδή, ταννίνες, τερπενοειδή, ρητίνες, δεψικό οξύ, γαλακτικό οξύ.
Eucalyptus globulus, Ευκάλυπτος ο σφαιρικός, Myrtaceae (Μυρτοειδή), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει ευκαλυπτόλη, κινεόλη, α- και β-πινένιο, καμφένιο, α-φελλανδρένιο, 1,8-κινεόλη, λιμονένιο, τερπινεόλη, πιπεριτόνη και γκλομπουλόλη. Φλαβονοειδή, ταννίνες, τερπενοειδή, ρητίνες, δεψικό οξύ, γαλακτικό οξύ. Eucalyptus globulus, Ευκάλυπτος ο σφαιρικός, Myrtaceae (Μυρτοειδή), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει ευκαλυπτόλη, κινεόλη, α- και β-πινένιο, καμφένιο, α-φελλανδρένιο, 1,8-κινεόλη, λιμονένιο, τερπινεόλη, πιπεριτόνη και γκλομπουλόλη. Φλαβονοειδή, ταννίνες, τερπενοειδή, ρητίνες, δεψικό οξύ, γαλακτικό οξύ. Eucalyptus globulus, Ευκάλυπτος ο σφαιρικός, Myrtaceae (Μυρτοειδή), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει ευκαλυπτόλη, κινεόλη, α- και β-πινένιο, καμφένιο, α-φελλανδρένιο, 1,8-κινεόλη, λιμονένιο, τερπινεόλη, πιπεριτόνη και γκλομπουλόλη. Φλαβονοειδή, ταννίνες, τερπενοειδή, ρητίνες, δεψικό οξύ, γαλακτικό οξύ. Eucalyptus globulus, Ευκάλυπτος ο σφαιρικός, Myrtaceae (Μυρτοειδή), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει ευκαλυπτόλη, κινεόλη, α- και β-πινένιο, καμφένιο, α-φελλανδρένιο, 1,8-κινεόλη, λιμονένιο, τερπινεόλη, πιπεριτόνη και γκλομπουλόλη. Φλαβονοειδή, ταννίνες, τερπενοειδή, ρητίνες, δεψικό οξύ, γαλακτικό οξύ. Eucalyptus globulus, Ευκάλυπτος ο σφαιρικός, Myrtaceae (Μυρτοειδή), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει ευκαλυπτόλη, κινεόλη, α- και β-πινένιο, καμφένιο, α-φελλανδρένιο, 1,8-κινεόλη, λιμονένιο, τερπινεόλη, πιπεριτόνη και γκλομπουλόλη. Φλαβονοειδή, ταννίνες, τερπενοειδή, ρητίνες, δεψικό οξύ, γαλακτικό οξύ. Eucalyptus globulus, Ευκάλυπτος ο σφαιρικός, Myrtaceae (Μυρτοειδή), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει ευκαλυπτόλη, κινεόλη, α- και β-πινένιο, καμφένιο, α-φελλανδρένιο, 1,8-κινεόλη, λιμονένιο, τερπινεόλη, πιπεριτόνη και γκλομπουλόλη. Φλαβονοειδή, ταννίνες, τερπενοειδή, ρητίνες, δεψικό οξύ, γαλακτικό οξύ. Eucalyptus globulus, Ευκάλυπτος ο σφαιρικός, Myrtaceae (Μυρτοειδή), Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει ευκαλυπτόλη, κινεόλη, α- και β-πινένιο, καμφένιο, α-φελλανδρένιο, 1,8-κινεόλη, λιμονένιο, τερπινεόλη, πιπεριτόνη και γκλομπουλόλη. Φλαβονοειδή, ταννίνες, τερπενοειδή, ρητίνες, δεψικό οξύ, γαλακτικό οξύ.
Όνομα Φυτού Eucalyptus globulus
Ελληνική Ονομασία Ευκάλυπτος ο σφαιρικός
Λαϊκή Ονομασία Ευκάλυπτος
Οικογένεια φυτών Myrtaceae (Μυρτοειδή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Αειθαλές δέντρο ύψους έως 80m, με ξερό, γκριζωπό φλοιό, μακρόστενα, λογχοειδή φύλλα και μικρά, αρωματικά, λευκά, ερμαφρόδιτα άνθη τα οποία όταν γονιμοποιούνται γίνονται γκρίζες κάψες. Τα κλαδιά του είναι ευλίγιστα, λεπτά, όρθια, ο καρπός σφαιρικός και η ρίζα του φθάνει σε πολύ μεγάλο βάθος. Σε δυσμενείς συνθήκες, το φυτό έχει θαμνώδη εμφάνιση. Το γένος του ευκάλυπτου περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ειδών εκ των οποίων κυρίως ο Eucalyptus globulus ευδοκιμεί στην Ελλάδα. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.
Περιοχή Ήπειρος (καλλιεργούμενο και όχι αυτοφυές). Ο ευκάλυπτος είναι ιθαγενές φυτό της Αυστραλίας που το εισήγαγαν στην νότια Ευρώπη με την πεποίθηση ότι το άρωμα των ανθέων του και η χαρακτηριστική μυρωδιά του φλοιού του απομακρύνει τα κουνούπια.
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα, κορμός.
Δραστικές Ουσίες Αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει ευκαλυπτόλη, κινεόλη, α- και β-πινένιο, καμφένιο, α-φελλανδρένιο, 1,8-κινεόλη, λιμονένιο, τερπινεόλη, πιπεριτόνη και γκλομπουλόλη. Φλαβονοειδή, ταννίνες, τερπενοειδή, ρητίνες, δεψικό οξύ, γαλακτικό οξύ.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει αντιμικροβιακές, αντιρρευματικές, αντισηπτικές, σπασμολυτικές, ορεξιογόνες, αποχρεμπτικές, αντιπυρετικές, υπογλυκαιμικές και τονωτικές ιδιότητες. Το αφέψημα (τσάι) του φυτού συνιστάται για την αντιμετώπιση του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου, των ασθματικών παροξυσμών, της λαρυγγίτιδας, της ρινοφαρυγγίτιδας, της καταρροής, της βρογχίτιδας, της πνευμονίας, του γαστρικού έλκους, της οξείας κυστίτιδας και της δυσεντερίας. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα κατά των φλεγμονών, των πληγών, των εγκαυμάτων, των ελκών και της ακμής. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί με τη μορφή εισπνοών για την αποκατάσταση της ρινικής συμφόρησης και με τη μορφή γαργαρισμών κατά του πονόλαιμου, της αιμορραγίας των ούλων και της οδοντικής πλάκας. Στη λαϊκή ιατρική, τα φύλλα του ευκάλυπτου μαζί με άλλα βότανα χρησιμοποιούνται σε λουτρά κατά των ρευματικών αρθραλγιών, της νευρικής υπερδιέγερσης και της αϋπνίας. Τέλος, το αιθέριο έλαιο από τα φύλλα και τον φλοιό του ευκάλυπτου χρησιμοποιείται εκτενώς στην αρωματοποιΐα και τη σαπωνοποιΐα.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται με τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία κουταλιά του ξηρού βοτάνου βράζει σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα) και εγχύματος (20g του ξηρού βοτάνου εμβαπτίζονται σε 800-1000mL βραστό νερό για 5-10min, 3-4 φορές την ημέρα). Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα, ως αιθέριο έλαιο, βάμμα (45% αιθυλικής αλκοόλης σε 2,5-4g των αποξηραμένων φύλλων, 5-20 σταγόνες ημερησίως) και αλοιφή.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Η εσωτερική λήψη πολύ μεγάλων δόσεων αιθέριου ελαίου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικό ερεθισμό, ναυτία, έμετο, διάρροια, αδυναμία, ζάλη, λήθαργο, δύσπνοια, παραλήρημα, παράλυση, σπασμούς και θάνατο, συνήθως λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Ακόμα μπορεί να εκδηλωθεί δερματίτιδα εξεπαφής, και έντονος κνησμός. Αποφεύγεται από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, βρέφη και μικρά παιδιά. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση από του στόματος είναι από 2,5 έως 4 με 6g.
Βιβλιογραφία 1)Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, Ά τόμος, σελίδες: 223-225 2)http://articles.mercola.com/herbal-oils/eucalyptus-oil.aspx 3)http://www.herbal-supplement-resource.com/eucalyptus-globulus.html 4)http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/eucalyptus 5)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/e/eucaly14.html#con