Carex arenaria

Carex arenaria, Κάρεξ ο αμμόφιλος, Cyperaceae (Κυπερίδες), Πυριτικά άλατα, σαπωνίνες, ταννίνες, ασβέστιο, ρητίνη, αρυλαλδεΰδη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει χολίνη, μαλακή ρητίνη, κόμμι, άμυλο, και ένα πικρό γλυκοσίδιο, την ακορίνη, η οποία είναι άμορφη, ημίρρευστη, ρητινώδης, εύοσμη, πικρή ουσία.
Carex arenaria, Κάρεξ ο αμμόφιλος, Cyperaceae (Κυπερίδες), Πυριτικά άλατα, σαπωνίνες, ταννίνες, ασβέστιο, ρητίνη, αρυλαλδεΰδη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει χολίνη, μαλακή ρητίνη, κόμμι, άμυλο, και ένα πικρό γλυκοσίδιο, την ακορίνη, η οποία είναι άμορφη, ημίρρευστη, ρητινώδης, εύοσμη, πικρή ουσία.Carex arenaria, Κάρεξ ο αμμόφιλος, Cyperaceae (Κυπερίδες), Πυριτικά άλατα, σαπωνίνες, ταννίνες, ασβέστιο, ρητίνη, αρυλαλδεΰδη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει χολίνη, μαλακή ρητίνη, κόμμι, άμυλο, και ένα πικρό γλυκοσίδιο, την ακορίνη, η οποία είναι άμορφη, ημίρρευστη, ρητινώδης, εύοσμη, πικρή ουσία.Carex arenaria, Κάρεξ ο αμμόφιλος, Cyperaceae (Κυπερίδες), Πυριτικά άλατα, σαπωνίνες, ταννίνες, ασβέστιο, ρητίνη, αρυλαλδεΰδη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει χολίνη, μαλακή ρητίνη, κόμμι, άμυλο, και ένα πικρό γλυκοσίδιο, την ακορίνη, η οποία είναι άμορφη, ημίρρευστη, ρητινώδης, εύοσμη, πικρή ουσία.Carex arenaria, Κάρεξ ο αμμόφιλος, Cyperaceae (Κυπερίδες), Πυριτικά άλατα, σαπωνίνες, ταννίνες, ασβέστιο, ρητίνη, αρυλαλδεΰδη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει χολίνη, μαλακή ρητίνη, κόμμι, άμυλο, και ένα πικρό γλυκοσίδιο, την ακορίνη, η οποία είναι άμορφη, ημίρρευστη, ρητινώδης, εύοσμη, πικρή ουσία.Carex arenaria, Κάρεξ ο αμμόφιλος, Cyperaceae (Κυπερίδες), Πυριτικά άλατα, σαπωνίνες, ταννίνες, ασβέστιο, ρητίνη, αρυλαλδεΰδη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει χολίνη, μαλακή ρητίνη, κόμμι, άμυλο, και ένα πικρό γλυκοσίδιο, την ακορίνη, η οποία είναι άμορφη, ημίρρευστη, ρητινώδης, εύοσμη, πικρή ουσία.
Όνομα Φυτού Carex arenaria
Ελληνική Ονομασία Κάρεξ ο αμμόφιλος
Λαϊκή Ονομασία Κύπερη
Οικογένεια φυτών Cyperaceae (Κυπερίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Χαμηλή, πολυετής πόα ύψους 10-25cm, με πράσινα, μακρόστενα φύλλα και όρθια, τριγωνικής τομής ανθoφόρα στελέχη σε βραχέα στάχια (τσαμπιά). Η ανθοφορία διαρκεί από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, Η συγκομιδή γίνεται από Μάρτιο έως Απρίλιο, αλλά και από Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Πίνδος, Μέτσοβο, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, Γράμμος), Νομός Θεσπρωτίας (Έλος Καλοδικίου)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα
Δραστικές Ουσίες Πυριτικά άλατα, σαπωνίνες, ταννίνες, ασβέστιο, ρητίνη, αρυλαλδεΰδη, αιθέριο έλαιο, το οποίο περιέχει χολίνη, μαλακή ρητίνη, κόμμι, άμυλο, και ένα πικρό γλυκοσίδιο, την ακορίνη, η οποία είναι άμορφη, ημίρρευστη, ρητινώδης, εύοσμη, πικρή ουσία.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Η ρίζα του φυτού εμφανίζει καθαρτικές, αντιρρευματικές, εφιδρωτικές, διουρητικές και υπογλυκαιμικές ιδιότητες. Συνιστάται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, της καταρροής, των κοιλιακών και στομαχικών διαταραχών, του μετεωρισμού, της αρθρίτιδας και των ρευματισμών. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την αντιμετώπιση διάφορων δερματικών προβλημάτων, όπως το εκζέμα και ο κνησμός.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία με δύο κουταλιές του ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα) είτε για εσωτερική λήψη είτε για εξωτερική εφαρμογή.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Carex+arenaria 2)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/c/carex-arenaria=sand-sedge.php 3)http://practicalplants.org/wiki/Carex_arenaria 4)http://www.herald-news.com/8772/%EF%BB%BFcarex-arenaria-information-about-medicinal-other-uses-plant 5)https://keys2liberty.wordpress.com/tag/carex-arenaria/ 6)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/s/sedges39.html#con