Betula pendula

Betula pendula, Βετούλη η κρεμοκλαδής, Betulaceae (Βετουλίδες), Σαπωνίνες, υπεροσίδη (φλαβονοειδές), τερπένια, ταννίνες, αιθέριο έλαιο, μπετουλινόλη, μπετουλοσίδη, ρητίνες, γλυκοσίδια, βιταμίνη C.
Betula pendula, Βετούλη η κρεμοκλαδής, Betulaceae (Βετουλίδες), Σαπωνίνες, υπεροσίδη (φλαβονοειδές), τερπένια, ταννίνες, αιθέριο έλαιο, μπετουλινόλη, μπετουλοσίδη, ρητίνες, γλυκοσίδια, βιταμίνη C. Betula pendula, Βετούλη η κρεμοκλαδής, Betulaceae (Βετουλίδες), Σαπωνίνες, υπεροσίδη (φλαβονοειδές), τερπένια, ταννίνες, αιθέριο έλαιο, μπετουλινόλη, μπετουλοσίδη, ρητίνες, γλυκοσίδια, βιταμίνη C. Betula pendula, Βετούλη η κρεμοκλαδής, Betulaceae (Βετουλίδες), Σαπωνίνες, υπεροσίδη (φλαβονοειδές), τερπένια, ταννίνες, αιθέριο έλαιο, μπετουλινόλη, μπετουλοσίδη, ρητίνες, γλυκοσίδια, βιταμίνη C. Betula pendula, Βετούλη η κρεμοκλαδής, Betulaceae (Βετουλίδες), Σαπωνίνες, υπεροσίδη (φλαβονοειδές), τερπένια, ταννίνες, αιθέριο έλαιο, μπετουλινόλη, μπετουλοσίδη, ρητίνες, γλυκοσίδια, βιταμίνη C. Betula pendula, Βετούλη η κρεμοκλαδής, Betulaceae (Βετουλίδες), Σαπωνίνες, υπεροσίδη (φλαβονοειδές), τερπένια, ταννίνες, αιθέριο έλαιο, μπετουλινόλη, μπετουλοσίδη, ρητίνες, γλυκοσίδια, βιταμίνη C. Betula pendula, Βετούλη η κρεμοκλαδής, Betulaceae (Βετουλίδες), Σαπωνίνες, υπεροσίδη (φλαβονοειδές), τερπένια, ταννίνες, αιθέριο έλαιο, μπετουλινόλη, μπετουλοσίδη, ρητίνες, γλυκοσίδια, βιταμίνη C.
Όνομα Φυτού Betula pendula
Ελληνική Ονομασία Βετούλη η κρεμοκλαδής
Λαϊκή Ονομασία Σημύδα
Οικογένεια φυτών Betulaceae (Βετουλίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Φυλλοβόλo δέντρο ύψους 10-20m, με εναλλασσόμενα, ωοειδή, οδοντωτά, χρυσοκίτρινα το φθινόπωρο φύλλα και καρπούς σε μορφή κυλινδρικού κωνίσκου. Ο φλοιός του φυτού είναι χαρακτηριστικό του είδους, απαλός, ασημόχρωμος, με γκρίζα, ρυτιδωτή βάση και τα κλαδιά του λεπτά με μικρά εξογκώματα. Η ανθοφορία γίνεται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και η συγκομιδή την άνοιξη.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα, φλοιός
Δραστικές Ουσίες Σαπωνίνες, υπεροσίδη (φλαβονοειδές), τερπένια, ταννίνες, αιθέριο έλαιο, μπετουλινόλη, μπετουλοσίδη, ρητίνες, γλυκοσίδια, βιταμίνη C.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Τα φύλλα του φυτού εμφανίζουν αντιχοληστερολαιμικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιρευματικές, αντισμηγματορροϊκές, αντισηπτικές, στυπτικές, χολαγωγές, εφιδρωτικές, διουρητικές, καθαρτικές και αναλγητικές ιδιότητες. Συνιστάται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων του ουροποιητικού και του δέρματος, του ασκίτη, της χολολιθίασης, των ρευματισμών, της αρτηριοσκλήρωσης, της κυστίτιδας, του πυρετού και της ουρικής αρθρίτιδας. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την ανακούφιση των μυϊκών πόνων, του εκζέματος, των εξανθημάτων και της ψωρίασης.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία κουταλιά του ξηρού βοτάνου βράζει σε ένα φλυτζάνι νερό για 15-20min, μία με δύο φορές την ημέρα) και εγχύματος (μία με δύο κουταλιές των αποξηράμενων φύλλων εμβαπτίζονται σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό για 15min, έως τρεις φορές την ημέρα) και βάμματος (ένα φλυτζάνι αιθυλικής αλκοόλης 75ο χύνεται πάνω σε 2 κουταλιές του φλοιού του φυτού και σκεπάζεται για 3-4 ημέρες, ένα κουταλάκι του γλυκού, 2-3 φορές την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Πιθανή εκδήλωση δερματικού ερεθισμού. Να μη χρησιμοποιείται σε ασθενείς με οιδήματα, από μειωμένη νεφρική ή καρδιακή λειτουργία.
Βιβλιογραφία 1) http://www.botanical-online.com/english/medicinalbirch.htm 2)http://natural-healing-guide.com/Medicinal-Plants/birch.htm 3)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Betula+pendula 4)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-352-birch.aspx?activeingredientid=352&activeingredientname=birch 5)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/b/betula-pendula=silver-birch.php