Anthyllis vulneraria

Anthyllis vulneraria, Ανθυλλίς η τραυματική, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή.
Anthyllis vulneraria, Ανθυλλίς η τραυματική, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή.Anthyllis vulneraria, Ανθυλλίς η τραυματική, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή.Anthyllis vulneraria, Ανθυλλίς η τραυματική, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή.Anthyllis vulneraria, Ανθυλλίς η τραυματική, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή.Anthyllis vulneraria, Ανθυλλίς η τραυματική, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή.Anthyllis vulneraria, Ανθυλλίς η τραυματική, Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες), Σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή.
Όνομα Φυτού Anthyllis vulneraria
Ελληνική Ονομασία Ανθυλλίς η τραυματική
Λαϊκή Ονομασία Αγριόσκουπα, Αγριοφρυγανιά, Αλογοθύμαρο, Ασμυριά, Ερμάνεια, Καλοκαιρινό ρείκι, Κοκκωνόχορτο, Σάριχα, Σάρωμα, Σκαντσίκι, Σκούπα, Τσαρίχα
Οικογένεια φυτών Papilionaceae (Ψυχανθή, Παπιλιονίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 30cm, με πτεροειδή, μακρόστενα, γκριζοπράσινα, απαλά στην υφή φύλλα, πράσινους, εύκαμπτους, λεπτούς βλαστούς και κίτρινα, πυκνά, ερμαφρόδιτα άνθη. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και η συγκομιδή από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Πίνδος, Μέτσοβο, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου), Νομός Άρτας (Τζουμέρκα)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ανθισμένες κορυφές, φύλλα, ρίζα.
Δραστικές Ουσίες Σαπωνίνες, ταννίνες, φλαβονοειδή.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει αντιεμετικές, αντιβηχικές, στυπτικές, καθαρτικές, επουλωτικές και τονωτικές ιδιότητες. Το αφέψημα (τσάι) των αποξηραμένων ανθέων χρησιμοποιείται κατά του βήχα και υπό τη μορφή επιθέματος ως επουλωτικό και αναπλαστικό σε ανοιχτές πληγές. Το έγχυμα του φυτού χορηγείται για την πρόληψη της τριχόπτωσης και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα κατά των δερματικών εξανθημάτων, την επούλωση των τραυμάτων και των μωλώπων.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία με δύο κουταλιές του ξηρού βοτάνου βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα) και εγχύματος (3-5g του ξηρού βοτάνου εμβαπτίζεται σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό για 5-10min, μία με δύο φορές την ημέρα). Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα ως επουλωτικό και αναπλαστικό, με τη μορφή πομμάδας ή επιθέματος (γάζα εμποτισμένη με το αφέψημα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί κάποια τοξική εκδήλωση ή ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Anthyllis+vulneraria 2)http://practicalplants.org/wiki/Anthyllis_vulneraria 3)http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/a/anthyllis-vulneraria=kidney-vetch.php 4)http://www.first-nature.com/flowers/anthyllis-vulneraria.php 5)http://www.topeiros.gr/toperos/stena/pages/05xlwrida.htm