Yucca aloifolia

Yucca aloifolia, Γιούκα, Agavaceae (Αγαυίδες) , Σαπωνίνες, στεροειδή, γλυκοσίδια (β- και γ-γιουκαλεσίδη), πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη, στιλβένια.
Yucca aloifolia, Γιούκα, Agavaceae (Αγαυίδες) , Σαπωνίνες, στεροειδή, γλυκοσίδια (β- και γ-γιουκαλεσίδη), πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη, στιλβένια.Yucca aloifolia, Γιούκα, Agavaceae (Αγαυίδες) , Σαπωνίνες, στεροειδή, γλυκοσίδια (β- και γ-γιουκαλεσίδη), πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη, στιλβένια.Yucca aloifolia, Γιούκα, Agavaceae (Αγαυίδες) , Σαπωνίνες, στεροειδή, γλυκοσίδια (β- και γ-γιουκαλεσίδη), πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη, στιλβένια.Yucca aloifolia, Γιούκα, Agavaceae (Αγαυίδες) , Σαπωνίνες, στεροειδή, γλυκοσίδια (β- και γ-γιουκαλεσίδη), πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη, στιλβένια.Yucca aloifolia, Γιούκα, Agavaceae (Αγαυίδες) , Σαπωνίνες, στεροειδή, γλυκοσίδια (β- και γ-γιουκαλεσίδη), πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη, στιλβένια.Yucca aloifolia, Γιούκα, Agavaceae (Αγαυίδες) , Σαπωνίνες, στεροειδή, γλυκοσίδια (β- και γ-γιουκαλεσίδη), πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη, στιλβένια.Yucca aloifolia, Γιούκα, Agavaceae (Αγαυίδες) , Σαπωνίνες, στεροειδή, γλυκοσίδια (β- και γ-γιουκαλεσίδη), πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη, στιλβένια.
Όνομα Φυτού Yucca aloifolia
Ελληνική Ονομασία Γιούκα
Λαϊκή Ονομασία Γιούκα
Οικογένεια φυτών Agavaceae (Αγαυίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Αειθαλής φυτό ύψους έως 1,5m, με γραμμικά, λογχοειδή, μακρόστενα, γυαλιστερά, πράσινα φύλλα και λευκά άνθη σε ψηλή ταξιανθία. Έχει βαθιές, πολύ σκληρές ρίζες, σκληρό, τραχύ φλοιό και εσωτερικά συμπαγή, ινώδη βλαστό. Οι καρποί είναι συνήθως ξηροί και μπορεί να είναι είτε ρηκτοί είτε άρρηκτοι. Η ανθοφορία και η συγκομιδή γίνονται από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και η καρποφορία τον Σεπτέμβριο.
Περιοχή Ήπειρος (καλλιεργούμενο και όχι αυτοφυές)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Άνθη, σπέρματα, καρποί
Δραστικές Ουσίες Σαπωνίνες, στεροειδή, γλυκοσίδια (β- και γ-γιουκαλεσίδη), πολυφαινόλες, ρεσβερατρόλη, στιλβένια.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Εμφανίζει καθαρτικές και υποχοληστερολαιμικές ιδιότητες. Το εκχύλισμα του φυτού συνιστάται κατά της αρθρίτιδας, των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας (πόνος, οίδημα, δυσκαμψία), της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης και των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, των πεπτικών διαταραχών, του διαβήτη και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα ως αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες και αντιρρευματικό και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και διάφορων προβλημάτων του δέρματος. Το φυτό χρησιμοποιείται ακόμα για την κατασκευή σχοινιών, καλαθιών, χαλιών, υλικών για ράψιμο, ενώ οι ρίζες του που είναι πλούσιες σε σαπωνίνες έχουν χρησιμοποιηθεί ως σάπωνες.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται ως καθαρτικό και υποχοληστερολαιμικό υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μισό με ένα κουταλάκι του γλυκού του ξηρού βοτάνου βράζει σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα), το οποίο εφαρμόζεται και εξωτερικά στο δέρμα.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Οι ρίζες περιέχουν σαπωνίνες οι οποίες είναι αρκετά τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, απορροφώνται ελάχιστα από το πεπτικό σύστημα, οπότε δεν είναι δυνατόν να προκαλέσουν άμεση τοξικότητα.
Βιβλιογραφία 1)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Yucca+aloifolia 2)http://www.drugs.com/npc/yucca.html 3)http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-734-yucca.aspx?activeingredientid=734&activeingredientname=yucca 4)http://www.anniesremedy.com/herb_detail61.php 5)http://medicinalherbinfo.org/herbs/Yucca.html 6)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1440857/