Saxifraga glabella

Saxifraga glabella, Σαξιφράγκα η λειάζουσα, Saxifragaceae (Σαξιφραγκοειδή), Ταννίνες
Saxifraga glabella, Σαξιφράγκα η λειάζουσα, Saxifragaceae (Σαξιφραγκοειδή), ΤαννίνεςSaxifraga glabella, Σαξιφράγκα η λειάζουσα, Saxifragaceae (Σαξιφραγκοειδή), ΤαννίνεςSaxifraga glabella, Σαξιφράγκα η λειάζουσα, Saxifragaceae (Σαξιφραγκοειδή), ΤαννίνεςSaxifraga glabella, Σαξιφράγκα η λειάζουσα, Saxifragaceae (Σαξιφραγκοειδή), ΤαννίνεςSaxifraga glabella, Σαξιφράγκα η λειάζουσα, Saxifragaceae (Σαξιφραγκοειδή), Ταννίνες
Όνομα Φυτού Saxifraga glabella
Ελληνική Ονομασία Σαξιφράγκα η λειάζουσα
Λαϊκή Ονομασία Βεργενία, Ρηξίπετρο
Οικογένεια φυτών Saxifragaceae (Σαξιφραγκοειδή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Ετήσια πόα ύψους 15cm, με κυματοειδή, καρδιόσχημα, οδοντωτά φύλλα, μικρά, πρασινόλευκα άνθη και ωοειδή καρπό. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται την άνοιξη.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Γράμμος, Σμόλικας, Μέτσοβο, Περιστέρι, Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου), Νομός Άρτας (Τζουμέρκα)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα, φύλλα
Δραστικές Ουσίες Ταννίνες
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Χρησιμοποιείται ως στυπτικό, αντιδιαρροϊκό, αντιεμετικό, επουλωτικό και διουρητικό. Χορηγείται επίσης, για την αντιμετώπιση της νεφρολιθιάσης, της χολολιθίασης, της διάρροιας, της δυσεντερίας, του πονόλαιμου, των πληγών, των εκδορών, του ξηρού χολερικού εμέτου, της λευκόρροιας και της κολπίτιδας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι, 15-20g αποξηραμένης ρίζας, 2-3 φορές την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του γαστρεντερικού και των νεφρών. Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική εκδήλωση.
Βιβλιογραφία 1)http://health-from-nature.net/Burnet_Saxifrage.html 2)http://robinsyard.blogspot.gr/2012/12/saxifraga-moschata.html 3)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/s/saxgre28.html 4)http://medicinalherbinfo.org/herbs/Alumroot.html 5)http://www.gov.mb.ca/conservation/cdc/pdf/rarespecies_survey_2005.pdf 6)http://dilofo.gr/category/fysh-zagoria/chlorida/