Baptisia tinctoria

Baptisia tinctoria, Βαφτίσια η βαφική, Fabaceae (Κυαμοειδή), Αλκαλοειδή (βαπτισίνη, βαπτίνη), γλυκοσίδια, ελαιορητίνη
Baptisia tinctoria, Βαφτίσια η βαφική, Fabaceae (Κυαμοειδή), Αλκαλοειδή (βαπτισίνη, βαπτίνη), γλυκοσίδια, ελαιορητίνηBaptisia tinctoria, Βαφτίσια η βαφική, Fabaceae (Κυαμοειδή), Αλκαλοειδή (βαπτισίνη, βαπτίνη), γλυκοσίδια, ελαιορητίνηBaptisia tinctoria, Βαφτίσια η βαφική, Fabaceae (Κυαμοειδή), Αλκαλοειδή (βαπτισίνη, βαπτίνη), γλυκοσίδια, ελαιορητίνηBaptisia tinctoria, Βαφτίσια η βαφική, Fabaceae (Κυαμοειδή), Αλκαλοειδή (βαπτισίνη, βαπτίνη), γλυκοσίδια, ελαιορητίνηBaptisia tinctoria, Βαφτίσια η βαφική, Fabaceae (Κυαμοειδή), Αλκαλοειδή (βαπτισίνη, βαπτίνη), γλυκοσίδια, ελαιορητίνηBaptisia tinctoria, Βαφτίσια η βαφική, Fabaceae (Κυαμοειδή), Αλκαλοειδή (βαπτισίνη, βαπτίνη), γλυκοσίδια, ελαιορητίνη
Όνομα Φυτού Baptisia tinctoria
Ελληνική Ονομασία Βαφτίσια η βαφική
Λαϊκή Ονομασία
Οικογένεια φυτών Fabaceae (Κυαμοειδή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους έως 1m, με ασημοπράσινα, τρίλοβα φύλλα, κίτρινα, μικρά, ερμαφρόδιτα άνθη και μαύρους καρπούς με τη μορφή λοβών. Η ανθοφορία και η συγκομιδή γίνονται από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο και η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.
Περιοχή Ήπειρος (καλλιεργούμενο και όχι αυτοφυές)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα, ρίζα
Δραστικές Ουσίες Αλκαλοειδή (βαπτισίνη, βαπτίνη), γλυκοσίδια, ελαιορητίνη
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει αντικαταρροϊκές, αντιμικροβιακές, αντισηπτικές, υπακτικές, χολαγωγές και καθαρτικές ιδιότητες. Συνιστάται για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, της καταρροής, της ωταλγίας, της ρινίτιδας, της λαρυγγίτιδας, της αμυγδαλίτιδας και της φαρυγγίτιδας. Χρησιμοποιείται υπό τη μορφή στοματικών πλύσεων για τη θεραπεία των στοματικών ελκών, της ουλίτιδας, της πυόρροιας, της διόγκωσης και της φλεγμονής των λεμφαδένων (λεμφαδενίτιδα), αλλά και για τη μείωση του πυρετού. Εφαρμόζεται εξωτερικά υπό τη μορφή αλοιφής κατά των δερματικών ελκών, αλλά και με τη μορφή κολπικών πλύσεων με το αφέψημα (τσάι) του βοτάνου κατά της λευκόρροιας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μισό με ένα κουταλάκι του γλυκού του ξηρού βοτάνου βράζει σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα) και βάμματος (1-2 ml βάμματος τρεις φορές τη μέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Το φυτό είναι δηλητηριώδες σε μεγάλες ποσότητες. Πιθανή εκδήλωση ερεθισμού των οφθαλμών και δερματίτιδας. Πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του γαστρεντερικού.
Βιβλιογραφία 1) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Baptisia+tinctoria 2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850071 3) http://www.henriettes-herb.com/eclectic/kings/baptisia.html 4) http://www.herbal-supplement-resource.com/wild-indigo-herb.html 5)http://7song.com/blog/2012/12/baptisia-tinctoria/