Saccharum officinarum

Saccharum officinarum, Σάκχαρο το φαρμακευτικό, Poaceae (Ποοειδή), Υδατάνθρακες (κυρίως σακχαρόζη), λιπαρά οξέα, αλκοόλες, φυτοστερόλες, τερπενοειδή, φλαβονοειδή, Ο- και -C-γλυκοσίδια, φαινολικά οξέα, φώσφορος, σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες.
Saccharum officinarum, Σάκχαρο το φαρμακευτικό, Poaceae (Ποοειδή), Υδατάνθρακες (κυρίως σακχαρόζη), λιπαρά οξέα, αλκοόλες, φυτοστερόλες, τερπενοειδή, φλαβονοειδή, Ο- και -C-γλυκοσίδια, φαινολικά οξέα, φώσφορος, σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες.Saccharum officinarum, Σάκχαρο το φαρμακευτικό, Poaceae (Ποοειδή), Υδατάνθρακες (κυρίως σακχαρόζη), λιπαρά οξέα, αλκοόλες, φυτοστερόλες, τερπενοειδή, φλαβονοειδή, Ο- και -C-γλυκοσίδια, φαινολικά οξέα, φώσφορος, σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες.Saccharum officinarum, Σάκχαρο το φαρμακευτικό, Poaceae (Ποοειδή), Υδατάνθρακες (κυρίως σακχαρόζη), λιπαρά οξέα, αλκοόλες, φυτοστερόλες, τερπενοειδή, φλαβονοειδή, Ο- και -C-γλυκοσίδια, φαινολικά οξέα, φώσφορος, σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες.Saccharum officinarum, Σάκχαρο το φαρμακευτικό, Poaceae (Ποοειδή), Υδατάνθρακες (κυρίως σακχαρόζη), λιπαρά οξέα, αλκοόλες, φυτοστερόλες, τερπενοειδή, φλαβονοειδή, Ο- και -C-γλυκοσίδια, φαινολικά οξέα, φώσφορος, σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες.Saccharum officinarum, Σάκχαρο το φαρμακευτικό, Poaceae (Ποοειδή), Υδατάνθρακες (κυρίως σακχαρόζη), λιπαρά οξέα, αλκοόλες, φυτοστερόλες, τερπενοειδή, φλαβονοειδή, Ο- και -C-γλυκοσίδια, φαινολικά οξέα, φώσφορος, σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες.
Όνομα Φυτού Saccharum officinarum
Ελληνική Ονομασία Σάκχαρο το φαρμακευτικό
Λαϊκή Ονομασία Ζαχαροκάλαμο, Σακχαρότευτλο
Οικογένεια φυτών Poaceae (Ποοειδή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 3-6m, που αναπτύσσεται κατά συστάδες και παράγει έναν μεγάλο αριθμό καλαμιών. Κάθε καλάμι χωρίζεται από πολλά «γόνατα» και σε κάθε γόνατο υπάρχει και ένας οφθαλμός. Ο βλαστός του φυτού είναι λεπτός, λευκοκίτρινου ή βαθυπράσινου και σπανίως κοκκινό-μωβ χρώματος. Φέρει πολλά μικρά άνθη και μακριά φύλλα σε σχήμα σπαθιού.
Περιοχή Ήπειρος (καλλιεργούμενο και όχι αυτοφυές)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Καλάμια, φύλλα, ρίζες, μίσχοι
Δραστικές Ουσίες Υδατάνθρακες (κυρίως σακχαρόζη), λιπαρά οξέα, αλκοόλες, φυτοστερόλες, τερπενοειδή, φλαβονοειδή, Ο- και -C-γλυκοσίδια, φαινολικά οξέα, φώσφορος, σίδηρος, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει επουλωτικές, καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις και γαστροτονωτικές ιδιότητες. Το αφέψημα (τσάι) του χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική κυρίως της νότιας Ασίας για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, του βήχα, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του ίκτερου, της υπέρτασης, της βρογχίτιδας, των καρδιακών παθήσεων και της αναιμίας. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα κατά των δερματικών λοιμώξεων και για την επούλωση των πληγών. Στην Αγιουβέρδα οι μίσχοι και οι ρίζες του φυτού εφαρμόζονται υπό τη μορφή καταπλάσματος κατά του δερματικού ερεθισμού. Ακόμα το φυτικό εκχύλισμα θεωρείται ευεργετικό για τη σωστή λειτουργία των νεφρών, του ουροποιητικού συστήματος, τη διατήρηση του σωματικού βάρους, την υγιεινή των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας και κατά των προβλημάτων των οφθαλμών (καταρράκτης, επιπεφυκίτιδα). Τέλος, ο χυμός του είναι υψηλής διατροφικής αξίας πλούσιος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: του αποξηραμένου βοτάνου σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα). Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα ως καταπραϋντικό, επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες υπό τη μορφή καταπλάσματος. Για τη θρεπτική ενίσχυση του οργανισμού καταναλώνεται ο χυμός του φυτού. Το φυτό αποτελεί την βασική πηγή της κρυσταλλικής ζάχαρης.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441162/ 2)http://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-of-sugar-cane/ 3) http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/saccharum-officinarum-sugar-cane 4) http://www.ntbg.org/plants/plant_details.php?plantid=10117 5)http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/102000570