Capsicum annuum

Capsicum annuum, Καψικόν το ετήσιον , Solanaceae (Σολανίδες), Καψαϊκίνη, αλκαλοειδή, λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, υδατάνθρακες, καροτένιο, αιθέριο έλαιο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, και C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο.
Capsicum annuum, Καψικόν το ετήσιον , Solanaceae (Σολανίδες), Καψαϊκίνη, αλκαλοειδή, λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, υδατάνθρακες, καροτένιο, αιθέριο έλαιο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, και C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο.Capsicum annuum, Καψικόν το ετήσιον , Solanaceae (Σολανίδες), Καψαϊκίνη, αλκαλοειδή, λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, υδατάνθρακες, καροτένιο, αιθέριο έλαιο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, και C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο.Capsicum annuum, Καψικόν το ετήσιον , Solanaceae (Σολανίδες), Καψαϊκίνη, αλκαλοειδή, λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, υδατάνθρακες, καροτένιο, αιθέριο έλαιο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, και C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο.Capsicum annuum, Καψικόν το ετήσιον , Solanaceae (Σολανίδες), Καψαϊκίνη, αλκαλοειδή, λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, υδατάνθρακες, καροτένιο, αιθέριο έλαιο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, και C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο.Capsicum annuum, Καψικόν το ετήσιον , Solanaceae (Σολανίδες), Καψαϊκίνη, αλκαλοειδή, λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, υδατάνθρακες, καροτένιο, αιθέριο έλαιο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, και C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο.Capsicum annuum, Καψικόν το ετήσιον , Solanaceae (Σολανίδες), Καψαϊκίνη, αλκαλοειδή, λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, υδατάνθρακες, καροτένιο, αιθέριο έλαιο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, και C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο.
Όνομα Φυτού Capsicum annuum
Ελληνική Ονομασία Καψικόν το ετήσιον
Λαϊκή Ονομασία Πιπεριά
Οικογένεια φυτών Solanaceae (Σολανίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετής πόα ύψους 50–75cm, με τρυφερούς στην αρχή και ξυλώδεις στη συνέχεια βλαστούς. Τα φύλλα της είναι σχετικά μικρά, ανοιχτοπράσινα και τα άνθη λευκά, μεμονωμένα ή σε ομάδες των 2 ή 3. Ο καρπός της πιπεριάς περιέχει πολλά σπόρια και είναι πράσινος ή κιτρινοπράσινος και σταδιακά κατά την ωρίμανση γίνεται κόκκινος ή κίτρινος. Το σχήμα του, ανάλογα με την ποικιλία, είναι κωνικό και μακρύ έως σφαιρικό ή τοματόμορφο. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Καρποί, άνθη, φύλλα
Δραστικές Ουσίες Καψαϊκίνη, αλκαλοειδή, λιπαρά οξέα, φλαβονοειδή, υδατάνθρακες, καροτένιο, αιθέριο έλαιο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, και C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, λυκοπένιο.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το φυτό εμφανίζει αντιδιαρροϊκές, αντιβιοτικές, αντιρρευματικές, σπασμολυτικές, ορεξιογόνες και σιελαγωγές ιδιότητες. Ο καρπός του φυτού χορηγούμενος σε μικρές ποσότητες έχει αντιρρευματική, αντισηπτική, εφιδρωτική, τονωτική και χωνευτική δράση. Το αφέψημα (τσάι) του φυτού συνιστάται για τη θεραπεία του κρυολογήματος, του πυρετού, της ατονίας στα πρώτα στάδια ανάρρωσης, της φλεβίτιδας, του άσθματος και των πεπτικών προβλημάτων. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την αντιμετώπιση των διαστρεμμάτων, της νευραλγίας και της πλευρίτιδας. Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται κατά των διαταραχών της πέψης, των στομαχικών διαταραχών, των εντερικών αερίων, του στομαχόπονου και της διάρροιας. Θεωρείται αποτελεσματικό για την τόνωση της καρδιακής λειτουργίας, τη βελτίωση της κακής κυκλοφορίας, την αντιμετώπιση της υπερβολικής πήξης του αίματος, τη μείωση της υψηλής χοληστερολαιμίας και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα λαμβάνεται για την ανακούφιση του πονόδοντου, κατά της ναυτίας, του αλκοολισμού, της ελονοσίας, της δυσκαταποσίας, ενώ εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα κατά της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της μυαλγίας.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: των αποξηραμένων φύλλων και καρπών βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα) και εγχύματος (μία κουταλιά των αποξηραμένων φύλλων και καρπών εμβαπτίζεται σε βραστό νερό για 5-10min, τρεις φορές την ημέρα). Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή θερμαντικών αλοιφών (0,025-0,075% καψαϊκίνη, επάλειψη 2-3 φορές την ημέρα), εμπλάστρων και σπρέυ.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Μπορεί να προκαλέσει έντονο ερεθισμό όταν χρησιμοποιείται σε περίσσεια ή μετά από επαφή με τους οφθαλμούς. Ο χυμός των φυτών μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Αποφεύγεται σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης και αντιυπερτασικά φάρμακα.
Βιβλιογραφία 1) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Capsicum+annuum 2) http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-945-capsicum.aspx?activeingredientid=945&activeingredientname=capsicum 3) http://www.herbwisdom.com/herb-cayenne.html 4)http://www.anniesremedy.com/herb_detail122.php#Prep 5) http://www.ellinikabaharika.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82/35-%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-Spices/530-%CE%9C%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%B2%CE%BF-%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CF%8C-extra-%CE%9A%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CF%82-(-Capsicum-annuum-)-(-Peppers-sweet-crushed-)