Delphinium staphisagria

Delphinium staphisagria, Δελφίνιο η αγριοσταφίδα, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Αλκαλοειδή (ντεζολίνη και ντελκοζίνη), δύο χρωστικές (δελφινίνη-κυανή και καιμπφερόλη-κίτρινη), στεαρίνη, λιπαρές ουσίες, αιθέριο έλαιο, γόμμα, άμυλο, φυτικό λεύκωμα, άλατα.
Delphinium staphisagria, Δελφίνιο η αγριοσταφίδα, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Αλκαλοειδή (ντεζολίνη και ντελκοζίνη), δύο χρωστικές (δελφινίνη-κυανή και καιμπφερόλη-κίτρινη), στεαρίνη, λιπαρές ουσίες, αιθέριο έλαιο, γόμμα, άμυλο, φυτικό λεύκωμα, άλατα.Delphinium staphisagria, Δελφίνιο η αγριοσταφίδα, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Αλκαλοειδή (ντεζολίνη και ντελκοζίνη), δύο χρωστικές (δελφινίνη-κυανή και καιμπφερόλη-κίτρινη), στεαρίνη, λιπαρές ουσίες, αιθέριο έλαιο, γόμμα, άμυλο, φυτικό λεύκωμα, άλατα.Delphinium staphisagria, Δελφίνιο η αγριοσταφίδα, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Αλκαλοειδή (ντεζολίνη και ντελκοζίνη), δύο χρωστικές (δελφινίνη-κυανή και καιμπφερόλη-κίτρινη), στεαρίνη, λιπαρές ουσίες, αιθέριο έλαιο, γόμμα, άμυλο, φυτικό λεύκωμα, άλατα.Delphinium staphisagria, Δελφίνιο η αγριοσταφίδα, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Αλκαλοειδή (ντεζολίνη και ντελκοζίνη), δύο χρωστικές (δελφινίνη-κυανή και καιμπφερόλη-κίτρινη), στεαρίνη, λιπαρές ουσίες, αιθέριο έλαιο, γόμμα, άμυλο, φυτικό λεύκωμα, άλατα.Delphinium staphisagria, Δελφίνιο η αγριοσταφίδα, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Αλκαλοειδή (ντεζολίνη και ντελκοζίνη), δύο χρωστικές (δελφινίνη-κυανή και καιμπφερόλη-κίτρινη), στεαρίνη, λιπαρές ουσίες, αιθέριο έλαιο, γόμμα, άμυλο, φυτικό λεύκωμα, άλατα.Delphinium staphisagria, Δελφίνιο η αγριοσταφίδα, Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες), Αλκαλοειδή (ντεζολίνη και ντελκοζίνη), δύο χρωστικές (δελφινίνη-κυανή και καιμπφερόλη-κίτρινη), στεαρίνη, λιπαρές ουσίες, αιθέριο έλαιο, γόμμα, άμυλο, φυτικό λεύκωμα, άλατα.
Όνομα Φυτού Delphinium staphisagria
Ελληνική Ονομασία Δελφίνιο η αγριοσταφίδα
Λαϊκή Ονομασία Άγρια Σταφίδα, Κονιδοβότανο, Παπαζωτό, Σκονιδοβότανο, Σκυλόλακος, Ψειριάρικη, Ψειρόχορτο
Οικογένεια φυτών Ranunculaceae (Βατράχια, Ρανουγκουλίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετής ή διετής πόα ύψους 30-100cm, με όρθιο, χωρίς διακλαδώσεις βλαστό, παλαμοειδή, ελλειπτικά, λογχοειδή φύλλα και σκούρο μπλε ή ρόδινα, με 5 ελλειπτικά πέταλα άνθη σε ταξιανθίες. Το φυτό φέρει πολυάριθμους καρπούς αποτελούμενους από τρεις σάκκους με ελάχιστους σπόρους. Η ανθοφορία γίνεται από τον Μάιο έως τον Αύγουστο και η συγκομιδή από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ώριμα σπέρματα, τα οποία ονομάζονται ξεροβότανα, κοκκιδόσπορα, ψειροκοτά και παπαζωτού.
Δραστικές Ουσίες Αλκαλοειδή (ντεζολίνη και ντελκοζίνη), δύο χρωστικές (δελφινίνη-κυανή και καιμπφερόλη-κίτρινη), στεαρίνη, λιπαρές ουσίες, αιθέριο έλαιο, γόμμα, άμυλο, φυτικό λεύκωμα, άλατα.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Τα σπέρματα του φυτού εμφανίζουν εμετικές, καθαρτικές, παρασιτοκτόνες και ελμινθοκτόνες ιδιότητες. Το βάμμα των σπερμάτων του εφαρμόζεται εξωτερικά για την αντιμετώπιση των ψειρών, της ψώρας, των εκζεμάτων, του κνησμού, των νευραλγιών (γλώσσας, προσώπου) και της οδονταλγίας. Ακόμα χρησιμοποιείται κατά του άσθματος, της νευρικής ή αλλεργικής δύσπνοιας και της υδρωπικίας. Τα αλκαλοειδή που περιέχονται στα σπέρματα του φυτού ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα αλκαλοειδή της ακονιτίνης και μπορεί να προκαλέσουν βραδύτητα των καρδιακών παλμών, δύσπνοια, παράλυση του νωτιαίου μυελού, σπασμούς και τελικά θάνατο λόγω ασφυξίας.
Τρόπος Χορήγησης Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα κατά των ψειρών, της ψώρας και των εκζεμάτων υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 30g των αποξηραμένων σπόρων βράζουν σε 1L νερό για 10min, 3 φορές την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Τα σπέρματα του φυτού είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδη, έχουν δυσάρεστη οσμή και πικρή γεύση. Η περιεχόμενη δελφίνη προκαλεί έντονο αίσθημα στοματικού καύσου κατά τη μάσηση και ακατάσχετη έκκριση σιέλου. Στο στομάχι εισαγόμενο σε ικανή ποσότητα προκαλεί τοπικό ερεθισμό. Η τοξικότητα του φυτού μοιάζει με αυτή που προκαλείται από την ακονιτίνη, με παράλυση του κεντρικού νευρικού συστήματος, βραδυκαρδία, παράλυση των αναπνευστικών μυών, δύσπνοια και τελικά θάνατο λόγω ασφυξίας.
Βιβλιογραφία 1) http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-424-delphinium.aspx?activeingredientid=424&activeingredientname=delphinium 2) http://www.henriettes-herb.com/eclectic/dmna/delphinium.html 3) https://www.botanical.com/botanical/mgmh/s/stavas90.html#med 4) http://www.haniotika-nea.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CE%B7-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B4%CE%B1/ 5) http://www.liveandfeel.com/articles/delphinium-health-benefits-and-side-effects-3396