Drimia maritima or Urginea maritima

Drimia maritima or Urginea maritima, Ουργινία η θαλάσσια, Hyacinthaceae (Οικογένεια του Υακίνθου), Φλαβονοειδή, τερπένια, καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια, υδατάνθρακες, γλίσχρασμα.
Drimia maritima or Urginea maritima, Ουργινία η θαλάσσια, Hyacinthaceae (Οικογένεια του Υακίνθου), Φλαβονοειδή, τερπένια, καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια, υδατάνθρακες, γλίσχρασμα.Drimia maritima or Urginea maritima, Ουργινία η θαλάσσια, Hyacinthaceae (Οικογένεια του Υακίνθου), Φλαβονοειδή, τερπένια, καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια, υδατάνθρακες, γλίσχρασμα.Drimia maritima or Urginea maritima, Ουργινία η θαλάσσια, Hyacinthaceae (Οικογένεια του Υακίνθου), Φλαβονοειδή, τερπένια, καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια, υδατάνθρακες, γλίσχρασμα.Drimia maritima or Urginea maritima, Ουργινία η θαλάσσια, Hyacinthaceae (Οικογένεια του Υακίνθου), Φλαβονοειδή, τερπένια, καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια, υδατάνθρακες, γλίσχρασμα.Drimia maritima or Urginea maritima, Ουργινία η θαλάσσια, Hyacinthaceae (Οικογένεια του Υακίνθου), Φλαβονοειδή, τερπένια, καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια, υδατάνθρακες, γλίσχρασμα.
Όνομα Φυτού Drimia maritima or Urginea maritima
Ελληνική Ονομασία Ουργινία η θαλάσσια
Λαϊκή Ονομασία Αγιοβασιλίτσα, Ασκύλα, Μποτσίκι, Σκυλοκρομύδα, Μπότσικα
Οικογένεια φυτών Hyacinthaceae (Οικογένεια του Υακίνθου)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετές βολβώδες φυτό ύψους 0,5-1m, με ινώδεις ρίζες, μεγάλο, σφαιρικό βολβό, λογχοειδή, μυτερά, κυματοειδή, σκουροπράσινα, λεία φύλλα και πολυάριθμα, λευκοπράσινα με ρόδινες ραβδώσεις, ερμαφρόδιτα άνθη σε ταξιανθίες. Η ανθοφορία γίνεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο και η δημιουργία των φύλλων κατά τον Οκτώβριο.
Περιοχή Ήπειρος (Πίνδος)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Βολβοί
Δραστικές Ουσίες Φλαβονοειδή, τερπένια, καρδιοτονωτικά γλυκοσίδια, υδατάνθρακες, γλίσχρασμα.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Οι βολβοί του φυτού εμφανίζουν αντιαρρυθμικές, καρδιοτονωτικές, διουρητικές, εμετικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Συνιστάται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του βρογχικού άσθματος, του βήχα, της υδρωπικίας και της συμφορητικής καρδιοπάθειας. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την αντιμετώπιση της λιπαρής πιτυρίδας του τριχωτού της κεφαλής και της σμηγματόρροιας. Στη λαϊκή ιατρική, οι βολβοί του φυτού χρησιμοποιούνται επίσης για τις εντομοαπωθητικές τους ιδιότητες.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: 0,1 γραμμάριο αποξηραμένου βολβού βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό για 5-10min, 3 φορές την ημέρα) το οποίο λαμβάνεται είτε από του στόματος είτε εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Είναι δηλητηριώδες σε μεγάλες δόσεις, ενώ το φρέσκο φυτό περιέχει ένα πυκνό χυμό που μπορεί να προκαλέσει φλύκταινες μετά από επαφή του με το δέρμα.
Βιβλιογραφία 1) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Urginea+maritima 2)https://www.botanical.com/botanical/mgmh/s/squill86.html#con 3) http://reherb.eu/el/node/324 4) http://greekflora.gr/el/flowers/0583/Drimia-numidica 5) http://www.kew.org/science-conservation/plants-fungi/drimia-maritima-maritime-squill