Stevia rebaudiana

Stevia rebaudiana, Στέβια, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως στεβιοσίδη και ρεμπαουδοσίδη. Η στεβιοσίδη είναι μια μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση, με χαρακτηριστικό ότι παραμένει σταθερή στους 200o C, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα πολύτιμη. Φυτοστερόλες, γιββερελλίνη, χλωροφύλλη, στιγμαστερόλη, β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, βιταμίνες Α, Β και C, μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο), νάτριο, κάλιο, πρωτεΐνες.
Stevia rebaudiana, Στέβια, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως στεβιοσίδη και ρεμπαουδοσίδη. Η στεβιοσίδη είναι μια μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση, με χαρακτηριστικό ότι παραμένει σταθερή στους 200o C, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα πολύτιμη. Φυτοστερόλες, γιββερελλίνη, χλωροφύλλη, στιγμαστερόλη, β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, βιταμίνες Α, Β και C, μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο), νάτριο, κάλιο, πρωτεΐνες.Stevia rebaudiana, Στέβια, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως στεβιοσίδη και ρεμπαουδοσίδη. Η στεβιοσίδη είναι μια μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση, με χαρακτηριστικό ότι παραμένει σταθερή στους 200o C, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα πολύτιμη. Φυτοστερόλες, γιββερελλίνη, χλωροφύλλη, στιγμαστερόλη, β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, βιταμίνες Α, Β και C, μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο), νάτριο, κάλιο, πρωτεΐνες.Stevia rebaudiana, Στέβια, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως στεβιοσίδη και ρεμπαουδοσίδη. Η στεβιοσίδη είναι μια μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση, με χαρακτηριστικό ότι παραμένει σταθερή στους 200o C, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα πολύτιμη. Φυτοστερόλες, γιββερελλίνη, χλωροφύλλη, στιγμαστερόλη, β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, βιταμίνες Α, Β και C, μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο), νάτριο, κάλιο, πρωτεΐνες.Stevia rebaudiana, Στέβια, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως στεβιοσίδη και ρεμπαουδοσίδη. Η στεβιοσίδη είναι μια μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση, με χαρακτηριστικό ότι παραμένει σταθερή στους 200o C, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα πολύτιμη. Φυτοστερόλες, γιββερελλίνη, χλωροφύλλη, στιγμαστερόλη, β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, βιταμίνες Α, Β και C, μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο), νάτριο, κάλιο, πρωτεΐνες.Stevia rebaudiana, Στέβια, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως στεβιοσίδη και ρεμπαουδοσίδη. Η στεβιοσίδη είναι μια μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση, με χαρακτηριστικό ότι παραμένει σταθερή στους 200o C, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα πολύτιμη. Φυτοστερόλες, γιββερελλίνη, χλωροφύλλη, στιγμαστερόλη, β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, βιταμίνες Α, Β και C, μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο), νάτριο, κάλιο, πρωτεΐνες.Stevia rebaudiana, Στέβια, Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή), Φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως στεβιοσίδη και ρεμπαουδοσίδη. Η στεβιοσίδη είναι μια μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση, με χαρακτηριστικό ότι παραμένει σταθερή στους 200o C, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα πολύτιμη. Φυτοστερόλες, γιββερελλίνη, χλωροφύλλη, στιγμαστερόλη, β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, βιταμίνες Α, Β και C, μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο), νάτριο, κάλιο, πρωτεΐνες.
Όνομα Φυτού Stevia rebaudiana
Ελληνική Ονομασία Στέβια
Λαϊκή Ονομασία
Οικογένεια φυτών Compositae or Asteraceae (Σύνθετα ή Αστεροειδή)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής σε θερμά κλίματα (εύκρατες περιοχές) και μονοετής σε ψυχρά (νότιο και βόρειο ημισφαίριο) πόα ύψους έως 60cm για τα αυτοφυή φυτά και 180cm για τα καλλιεργούμενα. Με ποικίλου μεγέθους, εύθραυστα, ανοιχτοπράσινα φύλλα, τα οποία φύονται ανά ζεύγη σταυρωτά και αντικριστά μεταξύ τους και τρυφερά, λευκά, ερμαφρόδιτα άνθη σε ταξιανθίες αποτελούμενες από 2-6 άνθη. Οι σπόροι του φυτού είναι πολύ μικροί, μαύρου ή σκούρου στακτί χρώματος. Η ανθοφορία γίνεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο και η συγκομιδή ξεκινά λίγο μετά την ανθοφορία.
Περιοχή Ήπειρος (καλλιεργούμενη και όχι αυτοφυής)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Φύλλα
Δραστικές Ουσίες Φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως στεβιοσίδη και ρεμπαουδοσίδη. Η στεβιοσίδη είναι μια μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά γεύση, με χαρακτηριστικό ότι παραμένει σταθερή στους 200o C, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα πολύτιμη. Φυτοστερόλες, γιββερελλίνη, χλωροφύλλη, στιγμαστερόλη, β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, βιταμίνες Α, Β και C, μέταλλα (σίδηρος, ψευδάργυρος, ασβέστιο), νάτριο, κάλιο, πρωτεΐνες.
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Τα φύλλα του φυτού εμφανίζουν υπογλυκαιμικές, αντιϋπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επιπλέον, το φυτό φαίνεται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς. Έχει ακόμα αντιγηραντική δράση στο δέρμα, προστατεύει από τις άφθες, την ουλίτιδα, τη μικροβιακή πλάκα και τη τερηδόνα των δοντιών. Συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή και στην αντιμετώπιση διαφόρων διατροφικών προβλημάτων όπως παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης και υπογλυκαιμία. Χρησιμοποιείται για την πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών της υπερκατανάλωσης της ζάχαρης. Στην Κίνα το αφέψημα (τσάι) του φυτού λαμβάνεται και ως ορεξιογόνο, χωνευτικό, βοηθητικό για την απώλεια βάρους, τη διατήρηση της νεότητας και τη μείωση της επιθυμίας καπνίσματος και αλκοόλ.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή εγχύματος (μία κουταλιά των αποξηραμένων φύλλων εμβαπτίζεται σε βραστό νερό για 5min, τρεις φορές την ημέρα). Στο εμπόριο υπάρχουν και κονιοποιημένες μορφές που περιέχουν τα γλυκαντικά συστατικά του φυτού και χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ως υποκατάστατο της ζάχαρης.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει καμία τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια, θα πρέπει ωστόσο να τηρούνται τα όρια της ημερήσιας δοσολογίας που δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10mg ανά κιλό βάρους του σώματος.
Βιβλιογραφία 1)http://www.nutrition-and-you.com/stevia-plant.html 2) http://www.anniesremedy.com/herb_detail160.php#Prep 3)http://www.drugs.com/npp/stevia.html 4) http://www.medicinalplants-pharmacognosy.com/herbs-medicinal-plants/stevia-benefits/ 5)http://www.herb.gr/index.php/catalog/product/view/id/912/s/stevia/