Atropa Mandragora or Mandragora officinalis

Atropa Mandragora or Mandragora officinalis, Μανδραγόρας ο φαρμακευτικός, Solanaceae (Σολανίδες), Αλκαλοειδή (υοσκυαμίνη, σκοπολαμίνη, ατροπίνη, υοσκίνη, μπελλαντονίνη, β-σητοστερόλη, β-μεθυλεσκουλετίνη)
Atropa Mandragora or Mandragora officinalis, Μανδραγόρας ο φαρμακευτικός, Solanaceae (Σολανίδες), Αλκαλοειδή (υοσκυαμίνη, σκοπολαμίνη, ατροπίνη, υοσκίνη, μπελλαντονίνη, β-σητοστερόλη, β-μεθυλεσκουλετίνη)Atropa Mandragora or Mandragora officinalis, Μανδραγόρας ο φαρμακευτικός, Solanaceae (Σολανίδες), Αλκαλοειδή (υοσκυαμίνη, σκοπολαμίνη, ατροπίνη, υοσκίνη, μπελλαντονίνη, β-σητοστερόλη, β-μεθυλεσκουλετίνη)Atropa Mandragora or Mandragora officinalis, Μανδραγόρας ο φαρμακευτικός, Solanaceae (Σολανίδες), Αλκαλοειδή (υοσκυαμίνη, σκοπολαμίνη, ατροπίνη, υοσκίνη, μπελλαντονίνη, β-σητοστερόλη, β-μεθυλεσκουλετίνη)Atropa Mandragora or Mandragora officinalis, Μανδραγόρας ο φαρμακευτικός, Solanaceae (Σολανίδες), Αλκαλοειδή (υοσκυαμίνη, σκοπολαμίνη, ατροπίνη, υοσκίνη, μπελλαντονίνη, β-σητοστερόλη, β-μεθυλεσκουλετίνη)Atropa Mandragora or Mandragora officinalis, Μανδραγόρας ο φαρμακευτικός, Solanaceae (Σολανίδες), Αλκαλοειδή (υοσκυαμίνη, σκοπολαμίνη, ατροπίνη, υοσκίνη, μπελλαντονίνη, β-σητοστερόλη, β-μεθυλεσκουλετίνη)Atropa Mandragora or Mandragora officinalis, Μανδραγόρας ο φαρμακευτικός, Solanaceae (Σολανίδες), Αλκαλοειδή (υοσκυαμίνη, σκοπολαμίνη, ατροπίνη, υοσκίνη, μπελλαντονίνη, β-σητοστερόλη, β-μεθυλεσκουλετίνη)
Όνομα Φυτού Atropa Mandragora or Mandragora officinalis
Ελληνική Ονομασία Μανδραγόρας ο φαρμακευτικός
Λαϊκή Ονομασία Αβγουδάτσα, Καλάνθρωπος, Μανδραγούδα, Μεγαλοβοτάνι, Σερνικοβότανο
Οικογένεια φυτών Solanaceae (Σολανίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Μονοετής πόα ύψους 10-25cm, με μεγάλα, ωειδή, κυματοειδή, ακέραια φύλλα και κωνοειδή, λευκοπράσινα, ιώδη ή κόκκινα άνθη. Οι καρποί του είναι κίτρινες ράγες σε σχήμα μικρού μήλου, ενώ χαρακτηριστική είναι και η μεγάλη, σαρκώδης ρίζα του, η οποία μπορεί να φτάσει και το 1m. Συχνά παρομοιάζεται με ανθρωπόμορφο ξόανο. Αυτός είναι και ο λόγος, που δημιουργήθηκαν διάφορες παραδόσεις και μύθοι σχετικά με το φυτό αυτό. Ο μανδραγόρας, λόγω των υπνωτικών ιδιοτήτων και της ανθρωπόμορφης ρίζας του, έχει περιβληθεί από την αρχαιότητα με μυστηριώδεις, υπερφυσικές ιδιότητες και δεισιδαιμονίες. Τον χρησιμοποιούσαν ως φυλαχτό για την προστασία από τον θάνατο και την ασθένεια. Θεωρούσαν, επίσης, ότι η παρουσία του οφειλόταν σε φαινόμενα μετεμψύχωσης ατόμων που είχαν αυτοκτονήσει. Επίσης μεταγενέστερα, θεωρούσαν ότι το αφέψημα της ρίζας του μανδραγόρα ενισχύει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να κάνει αρσενικά παιδιά, εξ ου και η ονομασία σερνικοβότανο. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο και η καρποφορία από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.
Περιοχή Ήπειρος (καλλιεργούμενo και όχι αυτοφυές)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Ρίζα, φύλλα, καρποί
Δραστικές Ουσίες Αλκαλοειδή (υοσκυαμίνη, σκοπολαμίνη, ατροπίνη, υοσκίνη, μπελλαντονίνη, β-σητοστερόλη, β-μεθυλεσκουλετίνη)
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Η ρίζα του φυτού εμφανίζει καθαρτικές, εμετικές, παραισθησιογόνες και ναρκωτικές ιδιότητες. Το φυτό σπάνια χρησιμοποιείται σήμερα στη θεραπευτική λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε τοξικά αλκαλοειδή. Στη συνιστώμενη δοσολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με προσοχή κατά της ταξιδιωτικής ναυτίας και ως αναισθητικό πριν τη χειρουργική επέμβαση. Στη λαϊκή ιατρική, κατά το παρελθόν, ο χυμός της ρίζας του φυτού εφαρμοζόταν εξωτερικά στο δέρμα για την ανακούφιση των ρευματικών πόνων, του έλκους και των φλεγμονών. Η από του στόματος χορήγησή του είχε σαν στόχο τη θεραπεία της κατάθλιψης, των σπασμών και της μανίας. Σήμερα, η ρίζα του φυτού κατατάσσεται στην κατηγορία των φυτών με αναλγητική δράση, όπου ανήκουν και τα φύλλα της κόκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία εξακολουθεί να έχει ως έμβλημά της τον Μανδραγόρα.
Τρόπος Χορήγησης Σήμερα το φυτό δεν χρησιμοποιείται στη θεραπευτική. Στη λαϊκή ιατρική εχορηγείτο υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: μία κουταλιά ξηρού βοτάνου έβραζε σε ένα φλυτζάνι νερό για 10min, μέχρι 3 φορές την ημέρα). Εφαρμοζόταν εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή καταπλάσματος του νωπού φυτού. Στην αρχαία Ελλάδα μασούσαν ή κάπνιζαν τα φύλλα του φυτού για τις παραισθησιόγονες ιδιότητές τους.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Όλο το φυτό είναι δηλητηριώδες, ναρκωτικό και παραισθησιογόνο. Δεν συνιστάται η χορήγησή του ως φυτικό φάρμακο καθώς μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση ερυθρότητας του δέρματος, ξηροστομίας, ταχυκαρδίας, σοβαρής αρρυθμίας και διαστολής της κόρης.
Βιβλιογραφία 1)https://60gr.wordpress.com/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%82-mandragora-autumnalis-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%BF-%CE%B4%CE%B7/ 2) http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1021-european%20mandrake.aspx?activeingredientid=1021&activeingredientname=european%20mandrake 3)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Mandragora+officinarum http://entheology.com/plants/mandragora-officinarum-mandrake/ 5) https://www.botanical.com/botanical/mgmh/m/mandra10.html