Agrostis capillaris

Agrostis capillaris, Αγρώστης ο κοινός, Gramineae (Αγρωστίδες, Γραμινίδες), Υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία
Agrostis capillaris, Αγρώστης ο κοινός, Gramineae (Αγρωστίδες, Γραμινίδες), Υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχείαAgrostis capillaris, Αγρώστης ο κοινός, Gramineae (Αγρωστίδες, Γραμινίδες), Υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχείαAgrostis capillaris, Αγρώστης ο κοινός, Gramineae (Αγρωστίδες, Γραμινίδες), Υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχείαAgrostis capillaris, Αγρώστης ο κοινός, Gramineae (Αγρωστίδες, Γραμινίδες), Υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχείαAgrostis capillaris, Αγρώστης ο κοινός, Gramineae (Αγρωστίδες, Γραμινίδες), Υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία
Όνομα Φυτού Agrostis capillaris
Ελληνική Ονομασία Αγρώστης ο κοινός
Λαϊκή Ονομασία Αγρώστις η λεπτή, Ψευδαγρώστις
Οικογένεια φυτών Gramineae (Αγρωστίδες, Γραμινίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετές φυτό ύψους 20-25cm. Αποτελεί ένα είδος γρασιδιού και ευδοκιμεί σε υγρά και ξηρά εδάφη. Έχει επίπεδα, λογχοειδή, πράσινα φύλλα και ιωδοκαφέ ή πράσινα, ερμαφρόδιτα άνθη. Η ανθοφορία και η καρποφορία γίνονται από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.
Περιοχή Νομός Ιωαννίνων (Γράμμος)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Καρποί
Δραστικές Ουσίες Υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική για την αντιμετώπιση των στομαχικών και δωδεκαδακτυλικών ελκών, της χολολιθίασης και της νεφρολιθίασης. Σήμερα το φυτό δεν χρησιμοποιείται, ωστόσο αποτελεί συχνά συστατικό μεταξύ άλλων, στα συμπληρώματα διατροφής χάρη στη σημαντική θρεπτική του αξία. Σε πολλές χώρες της Ασίας οι σπόροι του φυτού καταναλώνονται και με τη μορφή δημητριακών.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται στη λαϊκή θεραπευτική υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι: δύο-τρεις κουταλιές αποξηραμένων φύλλων βράζουν σε ένα φλυτζάνι νερό, μέχρι 3 φορές την ημέρα).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί καμία τοξική εκδήλωση ή άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.
Βιβλιογραφία 1) http://www.issg.org/database/species/ecology.asp?si=1365 2)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Agrostis+perennans 3) http://wiki.medicinalplants-uses.com/index.php?title=Agrostis_stolonifera 4)https://archive.org/details/PankajOudhiaAgrostisRootToxicity