Ceterach officinarum

Ceterach officinarum, Κατέραχον το φαρμακευτικό, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες) , Tαννίνες, οργανικά οξέα
Ceterach officinarum, Κατέραχον το φαρμακευτικό, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες) , Tαννίνες, οργανικά οξέαCeterach officinarum, Κατέραχον το φαρμακευτικό, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες) , Tαννίνες, οργανικά οξέαCeterach officinarum, Κατέραχον το φαρμακευτικό, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες) , Tαννίνες, οργανικά οξέαCeterach officinarum, Κατέραχον το φαρμακευτικό, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες) , Tαννίνες, οργανικά οξέαCeterach officinarum, Κατέραχον το φαρμακευτικό, Polypodiaceae (Πολυποδιίδες) , Tαννίνες, οργανικά οξέα
Όνομα Φυτού Ceterach officinarum
Ελληνική Ονομασία Κατέραχον το φαρμακευτικό
Λαϊκή Ονομασία Σκορπίδι, Χρυσόχορτο
Οικογένεια φυτών Polypodiaceae (Πολυποδιίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους 10-20cm, με λογχοειδή, πράσινα φύλλα και σπόρους, που βρίσκονται στο εσωτερικό μικρών σάκων. Η δημιουργία των φύλλων γίνεται τον χειμώνα, ενώ οι σπόροι βγαίνουν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο. Η συγκομιδή γίνεται όλο το χρόνο, αλλά κυρίως από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
Περιοχή Ήπειρος
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Σε όλα τα μέρη του φυτού υπάρχουν δραστικές ουσίες εκτός της ρίζας.
Δραστικές Ουσίες Tαννίνες, οργανικά οξέα
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Έχει αντιβηχική, καταπραϋντική, εφιδρωτική, αποχρεμπτική, αντιδιαρροϊκή, ανθελμινθική και διουρητική δράση. Χρησιμοποιείται επίσης, σε παθήσεις του ουροποιητικού και κυρίως σε νεφρολιθιάσεις.
Τρόπος Χορήγησης Χορηγείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάϊ, 6g ξηρού βοτάνου σε 1,5 φλυτζάνι του τσαγιού νερό, μία φορά την ημέρα) και εγχύματος (27g ξηρού βοτάνου σε 3 φλυτζάνια νερό-μισό φλυτζάνι το πρωί και μισό το βράδυ).
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Δεν έχει αναφερθεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια ή τοξική εκδήλωση.
Βιβλιογραφία 1) Bιβλίο: Τα φαρμακευτικά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Λάμπρου Π. Σπύρου, Αγροτικός εκδοτικός οίκος, Αθήνα 1981, Β' τόμος, σελίδες: 500-501 2) Βιβλίο: Οδηγός των φαρμακευτικών φυτών, Paul Schauenberg, Ferdinand Paris, Εκδότης Μ. Γκιούρδας, Αθήνα 1981, σελίδες 155-156, 3)http://www.herb.gr/index.php/catalog/product/view/id/764/s/skorpidi/ 4)http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Asplenium+ceterach 5)http://www.piam.com/mms_garden/officinalis.html 6)http://health-from-nature.net/Rustyback.html