Cynanchum vincetoxicum

Cynanchum vincetoxicum, Κύναγχο το βιντσετοξικό ή Βιντσετοξικό το φαρμακευτικό, Asclepiadaceae (Ασκληπιαδίδες), Βινσετοξίνη (γλυκοσίδιο), πρεγνένια, στεροειδή
Cynanchum vincetoxicum, Κύναγχο το βιντσετοξικό ή Βιντσετοξικό το φαρμακευτικό, Asclepiadaceae (Ασκληπιαδίδες), Βινσετοξίνη (γλυκοσίδιο), πρεγνένια, στεροειδήCynanchum vincetoxicum, Κύναγχο το βιντσετοξικό ή Βιντσετοξικό το φαρμακευτικό, Asclepiadaceae (Ασκληπιαδίδες), Βινσετοξίνη (γλυκοσίδιο), πρεγνένια, στεροειδήCynanchum vincetoxicum, Κύναγχο το βιντσετοξικό ή Βιντσετοξικό το φαρμακευτικό, Asclepiadaceae (Ασκληπιαδίδες), Βινσετοξίνη (γλυκοσίδιο), πρεγνένια, στεροειδήCynanchum vincetoxicum, Κύναγχο το βιντσετοξικό ή Βιντσετοξικό το φαρμακευτικό, Asclepiadaceae (Ασκληπιαδίδες), Βινσετοξίνη (γλυκοσίδιο), πρεγνένια, στεροειδήCynanchum vincetoxicum, Κύναγχο το βιντσετοξικό ή Βιντσετοξικό το φαρμακευτικό, Asclepiadaceae (Ασκληπιαδίδες), Βινσετοξίνη (γλυκοσίδιο), πρεγνένια, στεροειδήCynanchum vincetoxicum, Κύναγχο το βιντσετοξικό ή Βιντσετοξικό το φαρμακευτικό, Asclepiadaceae (Ασκληπιαδίδες), Βινσετοξίνη (γλυκοσίδιο), πρεγνένια, στεροειδή
Όνομα Φυτού Cynanchum vincetoxicum
Ελληνική Ονομασία Κύναγχο το βιντσετοξικό ή Βιντσετοξικό το φαρμακευτικό
Λαϊκή Ονομασία Σκύλος, Σαρμασίκι, Περικοκλάδι
Οικογένεια φυτών Asclepiadaceae (Ασκληπιαδίδες)
Χαρακτηριστικά Φυτού Πολυετής πόα ύψους έως 1m, με ωοειδή ή λογχοειδή ή καρδιόσχημα, βαθυπράσινα φύλλα και ωχρόλευκα άνθη. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο.
Περιοχή Ήπειρος (Πίνδος)
Μέρη του Φυτού με δραστικές ουσίες Όλο το φυτό
Δραστικές Ουσίες Βινσετοξίνη (γλυκοσίδιο), πρεγνένια, στεροειδή
Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές Όλο το φυτό εμφανίζει ορεξιογόνες, διουρητικές και εμετικές ιδιότητες. Συνιστάται για τη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων, την ενίσχυση της όρεξης και την καταπολέμηση του άγχους και του στρες. Εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα για την καταπολέμηση διαφόρων δερματικών παθήσεων. Έχει χρησιμοποιηθεί υπό μορφήν βάμματος για την αντιμετώπιση του δηλητηρίου της έχιδνας και του ιού της λύσσας. Σήμερα, η χρήση του είναι περιορίσμενη λόγω της δράσης του στο νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα (δράση ανάλογη της δακτυλίτιδας).
Τρόπος Χορήγησης Στην ομοιοπαθητική θεραπεία εφαρμόζεται εξωτερικά στο δέρμα υπό τη μορφή βάμματος. Συχνά αποτελεί συστατικό σε δισκία για αδυνάτισμα.
Προειδοποίηση: Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού. Ενδέχεται οι ουσίες που περιέχουν να αλληλεπιδράσουν με το/τα φάρμακα, που ήδη παίρνει ο ασθενής και να εξουδετερώσουν τη θεραπευτική τους δράση ή να προκαλέσουν τοξικότητα. Μπορεί επίσης, να επιβαρύνουν περεταίρω εξασθενημένες ζωτικές λειτουργίες με κίνδυνο για την υγεία και την ζωή του ασθενούς.
Ανεπιθύμητες Ενέργειες Η από του στόματος λήψη του βοτάνου δεν συνιστάται, γιατί όλο το φυτό είναι τοξικό και μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση εμέτου, αναπνευστικών προβλημάτων, παράλυσης, καρδιακής ανακοπής και αλλεργικής αντίδρασης. Η εξωτερική λήψη του βοτάνου πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Βιβλιογραφία 1) http://www.henriettes-herb.com/eclectic/usdisp/vincetoxicum.html 2) http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-668-german%20ipecac.aspx?activeingredientid=668&activeingredientname=german%20ipecac 3) http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Cynanchum+vincetoxicum 4) http://www.mediabakery.com/imr0226606-swallow-wort-vincetoxicum-officinalis-vincetoxicum-hirundinaria-cynanchum-vincetoxicum-medicinal-plant-toxic-poisonous.html 5) http://www.rxlist.com/german_ipecac/supplements.htm